Οι δικαστές «κοροϊδεύουν την κοινωνία» κραύγαζε από το βήμα της Βουλής ο Κοντονής, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ που επί της ουσίας έβγαλε άκυρο το νόμο για το «πόθεν έσχες». «Καταδολιεύεται ο νόμος, ακυρώνεται ο νόμος και ακυρώνεται κάτι πολύ περισσότερο, η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο!», συνέχισε τους μύδρους του ο Κοντονής, κυριολεκτικά εκτός εαυτού. Βλέπετε, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα του φορτώσουν το πρόβλημα, παραπέμποντας στην πρόσφατη σύγκρουσή του, σε δημόσια θέα, με τον πρόεδρο του ΣτΕ, δικαστή που η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τοποθέτησε στην προεδρία.
Γράψαμε την προηγούμενη βδομάδα ότι η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη δικαστική κάστα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα συμφέροντα, τους πόθους και τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού. Οτι είναι ένα ακόμα επεισόδιο ανάμεσα σε δυο πόλους του συστήματος εξουσίας. Αναφερθήκαμε στην απόλυτη αλαζονεία που διακατέχει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους οδηγεί σε συμπεριφορές τύπου Κοντονή. Γράφαμε χαρακτηριστικά: «Με τον ίδιο τρόπο που μια σύμβουλος του Φλαμπουράρη απευθύνεται στον Δασάρχη Πειραιά και τον διατάζει να αποχαρακτηρίσει τα δάση του Ελληνικού, επειδή αυτό είναι μνημονιακή υποχρέωση, απευθύνθηκε και ο Κοντονής στη δικαστική κάστα. Μόνο που δε λογάριασε ότι αυτοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά κάστα, βολεμένη με την ισοβιότητα και έχοντας εδώ και πολλές δεκαετίες δημιουργήσει την παράδοση του πυλώνα εξουσίας. 'Η οι συριζαίοι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν δικό τους αξιόλογο πυρήνα μέσα σ' αυτή την κάστα, ώστε να επηρεάζουν τις εσωτερικές της ισορροπίες, ή θα βρίσκονται διαρκώς απέναντί της και θα εισπράττουν ροχάλες, σαν αυτή που έριξε στον Κοντονή ο Σακελλαρίου».
Οι δικαστικοί, ιδιαίτερα οι ανώτατοι και ανώτεροι, δεν είναι γατάκια. Παρακολουθώντας την προπαγάνδα των συριζαίων, που έλεγε ότι οι δικαστές ζητούν εξαίρεση για την πάρτη τους από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», αντέδρασαν όπως θα αντιδρούσε κάθε εξουσιαστική κάστα αξιοποιώντας την εξουσία που διαθέτει: έβγαλαν όλο τον νόμο για το «πόθεν έσχες» αντισυνταγματικό, επικαλούμενοι μια σειρά διατάξεις του. Ετσι, με τη βοήθεια και των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, εμφανίζονται όχι ως μια κάστα που ζητά εξαιρέσεις για πάρτη της, αλλά ως θεματοφύλακες του Συντάγματος, που κάνει ρυθμίσεις γενικής και όχι ειδικής (για πάρτη της) ισχύος.
Η κυβέρνηση λογικά δεν αιφνιδιάστηκε. Περίμενε αυτή την απόφαση, μετά τη δημόσια σύγκρουση Κοντονή-Σακελλαρίου στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων. Και επέλεξε την αντεπίθεση, για να μη φανεί η ήττα της. Ούτε αυτό εξέπληξε. Θυμηθείτε τι είχε γίνει όταν βγήκε η (με οριακή πλειοψηφία τότε) απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά. Βγήκε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα η Γεροβασίλη και μπερδεύοντας τα λόγια της επιτέθηκε κατά των δικαστών, μιλώντας για παιδάκια που δε θα πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για γιατρούς που δε θα διοριστούν στα νοσοκομεία. Ετσι και τώρα, μετά την έκρηξη Κοντονή, βγήκε και ο Παπαγγελόπουλος (που τις προηγούμενες μέρες σιωπούσε, μολονότι αυτός είναι ο αρμόδιος υπουργός) και ανακοίνωσε νέο νόμο με το ίδιο περιεχόμενο, ενώ ο Τσίπρας εμφανίστηκε χωρίς υψηλούς τόνους και χωρίς επίθεση στους δικαστές, αλλά αποφασισμένος να υπηρετήσει τη διαφάνεια.
Νέα αποστολή για τον Βούτση οσμιζόμαστε. Αυτός ήταν που πήρε την εντολή να βρει συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Και τα κατάφερε, αφού προηγουμένως παραμέρισε τον Παππά και δεν έδινε καμιά σημασία στις υστερίες του. Εδωσε στην αντιπολίτευση τα πόστα που ζητούσε στο ΕΣΡ και στους καναλάρχες τις άδειες που ζητούσαν. Κι ήρθε πρόσφατα ο Παππάς, με την ουρά στα σκέλια, να χαρίσει στους καναλάρχες τις άδειες (και μπόνους αρκετών δισεκατομμυρίων το χρόνο), με τη μείωση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από το 20% στο 15%.
Κάποιος θα αναζητήσει τον παρασκηνιακό συμβιβασμό και με τη δικαστική κάστα. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ο Βούτσης ή κάποιος άλλος. Σ' αυτή την κόντρα, η δικαστική κάστα θα έχει το πάνω χέρι. Δεν το 'χει σε τίποτα να βγάλει αντισυνταγματικό και τον νέο νόμο, αν αυτός δεν είναι του γούστου της. Τι θα κάνει τότε η κυβέρνηση; Θα αθροίζει ήττες στο δικαστικό πεδίο και μάλιστα στο επίπεδο του ΣτΕ; 'Η θα ξεκινήσει μια πιο δυνατή καμπάνια «έκθεσης» της δικαστικής κάστας στον ελληνικό λαό; Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Αυτή η κάστα δεν ντράπηκε όταν στελέχωνε τις κυβερνήσεις και τα στρατοδικεία της χούντας (για να μην πάμε στα έκτακτα στρατοδικεία του εμφύλιου), δεν είχε την ευθιξία να διώξει κάποια από τα μέλη της που εκτέθηκαν πιο πολύ, θα ντραπεί τώρα επειδή ο Κοντονής με τον Παπαγγελόπουλο (κι από κοντά ο Βαξεβάνης) θα λένε ότι θέλουν να μη δηλώνουν τα μετρητά και τα τιμαλφή που έχουν στις θυρίδες και στα σπίτια τους; Οι δικαστές είναι ανεξέλεγκτοι και δε δίνουν λογαριασμό σε κυβερνήσεις (ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν πάρει την κάτω βόλτα, ενώ παράλληλα τα φαβορί για την επόμενη κυβέρνηση τους κλείνουν ενθαρρυντικά το μάτι). Αντίθετα, μια κυβέρνηση φθείρεται όταν τρώει χαστούκια στις δικαστικές αίθουσες. Ναι μεν αυτές οι συγκρούσεις λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τον λαό, όμως αυτό δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ. Δεν είναι για χόρταση, όπως λέει ο λαός μας. Οι «κεφαλές» του συστήματος έχουν τον τρόπο να περνούν στα ηγετικά κλιμάκια μιας κυβέρνησης τα μηνύματα περί αναγκαίας συνδιαλλαγής, προκειμένου να μη διασαλεύονται οι ισορροπίες του συστήματος. Γι' αυτό και ο Κοντονής αυτό που θα φροντίσει από τώρα και μετά είναι πώς να γλιτώσει το κεφάλι του. Ο ανασχηματισμός δεν έχει γίνει…