Μόλις στις 18 Φλεβάρη επιδόθηκε στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο υπουργείο Γεωργίας Ηλ. Δροσογιάννη το Ερώτημα της υπουργού Κ. Μπατζελή σχετικά με τους χειρισμούς που επιβάλλονται στο σκάνδαλο Φλαούνα. Το πρώτο δημοσίευμα της «Κ», που απεκάλυψε το σκάνδαλο, έγινε στις 9 Γενάρη. Δηλαδή, η… δουλευταρού υπουργός Γεωργίας χρειάστηκε έναν ολόκληρο μήνα για να κάνει το αυτονόητο (της χαρίζουμε τη μια βδομάδα, μιας και έπρεπε να ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν αληθεύουν ή όχι οι αποκαλύψεις μας).
Αυτή η καθυστέρηση, σε ένα σκάνδαλο που αφορά ρεμούλα σε βάρος του δημοσίου, δεν συνάδει και τόσο με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και με τον τσαμπουκά που επέδειξε η κ. Μπατζελή προς τους υπαλλήλους του υπουργείου, την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι της εκεί. Δείχνει (η καθυστέρηση), ότι οι ενέργειες της υπουργού γίνονται με κρύα καρδιά, επειδή δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, και όχι επειδή διέπεται από διάθεση πάταξης της διαφθοράς και της ρεμούλας.
Εχουμε στα χέρια μας το Ερώτημα της υπουργού προς το Νομικό Σύμβουλο. Το πήραμε επίσημα, υποβάλλοντας αίτηση. Η υπουργός, επικαλούμενη τις υπηρεσίες του υπουργείου, επιβεβαιώνει απόλυτα τις αποκαλύψεις μας. Αναφέρεται στα δημοσιεύματα της «Κ» και στις αιτήσεις που υποβάλαμε και σημειώνει: «Η Δ/νση Δ/σης Προσ. Ιδιωτ. Δικαίου, προκειμένου να δοθεί απάντηση στις αιτήσεις-καταγγελίες και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, προέβη σε αλληλογραφία με τις Δ/σεις Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης και Οικονομική του Υπουργείου, από την οποία διαπιστώθηκε ότι ο Νικ. Φλαούνας δεν ανέλαβε υπηρεσία στη Δ/ση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης αλλά μισθολογείτο κανονικά». Πότε έπρεπε να αναλάβει υπηρεσία ο Φλαούνας στην εν λόγω Διεύθυνση; Από τις 17-7-1996 (προηγουμένως φέρεται να υπηρετούσε διαδοχικά στην «Αγρέξ», στην Εποπτεία Αλιείας του υπουργείου και στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων).
Ενώ, λοιπόν, απ’ όσα αναφέρει η υπουργός επιβεβαιώνονται πλήρως οι αποκαλύψεις μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες ακόμα δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματά μας! Τι και ποιους προσπαθούν να καλύψουν; Τώρα, βέβαια, όλα έχουν βγει στο φως, όμως η καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, όσο εμείς προσπαθού-σαμε να φωτίσουμε όλες τις πτυχές του σκανδάλου, δείχνει ότι προσπαθούσαν να μας αποθαρρύνουν, ώστε να ξεχάσουμε το σκάνδαλο και να γίνει δεκτή η παραίτηση που υπέβαλε ο Φλαούνας στις 11 Γενάρη, μετά τις αποκαλύψεις μας.
Τα ερωτήματα που θέτει η υπουργός στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους είναι δύο: «1. Αν πρέπει να γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Νικ. Φλαούνα, 2. Τις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες που οφείλει να προβεί η Διοίκηση». Το δεύτερο ερώτημα «βγάζει μάτια», αφού η υπουργός και το επιτελείο τους εμφανίζονται να μη γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σ’ αυτή την περίπτωση και δεν ρωτούν ευθέως ούτε για την επιβεβλημένη απόλυση του εν λόγω υπαλλήλου.
Εν προκειμένω, όμως, τίθεται και ένα άλλο θέμα. Δε μπορεί ένας υπάλληλος να μισθοδοτείται κανονικά επί τουλάχιστον 14 χρόνια και να παίρνει τα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ δεν έχει εμφανιστεί στην υπηρεσία του. Δεν υπάρχουν ευθύνες, πολιτικές και διοικητικές, και δεν πρέπει αυτές να αναζητηθούν; Με τις ενέργειες κατά Φλαούνα (τις οποίες περιμένουμε να δούμε) θα κλείσει αυτό το σκάνδαλο; Δεν πρέπει να γίνει ΕΔΕ για τις ευθύνες; Δεν πρέπει να αναζητηθούν ενδεχομένως και άλλοι «Φλαούνες»; Δεν είναι αυτό ένα τεράστιο θέμα για όλη τη δημόσια διοίκηση; Ο Φλαούνας είναι η μοναδική περίπτωση υπαλλήλου που έπαιρνε μισθό χωρίς να εργάζεται;
Για να γίνουμε πιο σαφείς: η Ι. Χωρεμιώτη, γενική διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης, υπηρετεί σχεδόν πέντε χρόνια σ’ αυτή τη Διεύθυνση. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να μάθει τι γίνεται με τον εν λόγω υπάλληλο; Απ’ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, το Δεκέμβρη του 2009, στέλεχος της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου ενημερώθηκε ότι ο Φλαούνας δεν εργάζεται στην υπηρεσία που είναι «χρεωμένος». Κι όμως, του χορηγήθηκε κανονικά μισθολογικό κλιμάκιο (από τη σχετική απόφαση ξεκίνησε η δική μας έρευνα). Εμείς πήραμε χαμπάρι ότι κάτι σάπιο συμβαίνει, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν κατάλαβαν τίποτα; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όσο αφελής κι αν είναι. Επειδή έχουμε πληροφορηθεί ότι δύο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για συνταξιοδότηση, καθιστούμε προσεκτική την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Καμιά συνταξιοδότηση δεν πρέπει να προχωρήσει, πριν εκκαθαριστεί σε όλες της τις διαστάσεις αυτή η υπόθεση.
ΥΓ: Το Νοέμβρη του 2005, η Ι. Χωρεμιώτη, προκειμένου να παρουσιάσει σαν νόμιμη την τοποθέτηση διευθυντή στο πολιτικό γραφείο του Ε. Μπασιάκου, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου με ημερομηνία 29.11.2005 και το εμφάνισε με ημερομηνία 24.9.2004! Αυτό το πλαστογραφημένο πρακτικό στάλθηκε στο ΦΕΚ και δημοσιεύτηκε η απόφαση διορισμού.
Τον Μάη του 2009, επί υ-πουργίας Χατζηγάκη, εκδόθηκε απόφαση με αριθμό πρωτ. 292976 (χωρίς ημερομηνία), που διόριζε δυο μέλη στο ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ. Με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και με ημερομηνία 20.5.2009, κυκλοφόρησε η ίδια απόφαση, με τη διαφορά ότι το όνομα του ενός μέλους του ΔΣ άλλαξε και στη θέση του εμφανίστηκε το όνομα της Ι. Χωρεμιώτη! Και η μια και η άλλη απόφαση φέρονται να έχουν την υπογραφή του Σ. Χατζηγάκη. Ακόμα και οι αρχάριοι της δημόσιας διοίκησης γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν δυο έγγραφα με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Οταν μια απόφαση αλλάζει, πρέπει να χαρακτηρίζεται διορθωτική, αλλά στα δυο έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει. Ο τότε υπουργός Γεωργίας φαίνεται να υπογράφει δυο έγγραφα με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο. Μήπως κάποιος πρέπει να ψάξει κι αυτές τις παλιές ιστορίες;