Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης
  • Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου
  • Λυπήσου τους, Dr Trump
  • Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν
  • Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Σκάνδαλα, σκανδαλολογία και επίλυση πολιτικών διαφορών
Πολιτική

Σκάνδαλα, σκανδαλολογία και επίλυση πολιτικών διαφορών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Ιούν 2019, 00:00

Τρελό πανηγύρι έστησαν τα παπαγαλάκια του «καταλληλότερου», που ακόμα δεν έχουν ξεχάσει ότι την εποχή του «φτιάχτηκαν» και του χρωστούν ευγνωμοσύνη: «Στο αρχείο ο φάκελος για τον Σημίτη», «Κατέρρευσε η σκευωρία», «Πνίγονται στη λάσπη τους οι σκευωροί». Ακολουθούν ύμνοι για τον «καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης», για τον «άνθρωπο που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ» κτλ. Ο ίδιος ο Σημίτης δεν έκανε καμία δήλωση. Το ξέρει καλά το παιχνίδι της προπαγάνδας. Οταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι το έχουν βουλώσει ντροπιασμένοι, γιατί να μιλήσει αυτός; Αφήνει να μιλήσουν τα «γεγονότα».
 
Μ' αυτά που διαβάζουμε και ακόμα τις τελευταίες μέρες, από τότε που διέρρευσε ότι η επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος, εισαγγελέας Ζαΐρη, έβαλε στο αρχείο το φάκελο της υπόθεσης του Σημίτη, της συζύγου του, του αδελφού του και των υπουργών του, Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, επειδή δεν προέκυψε τίποτα ύποπτο μετά το άνοιγμα των λογαριασμών τους, κοντεύουμε να ξεχάσουμε (λέμε τώρα) το χορό των σκανδάλων της σημιτικής περιόδου, στα οποία αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί υπουργοί του (Μαντέλης, Παπαντωνίου) και στενοί του συνεργάτες (Τσουκάτος).
 
Σκανδαλολογία υπήρχε και την οχταετία της πρωθυπουργίας Σημίτη. Ο «καταλληλότερος», όμως, απαντούσε πάντοτε με μία ατάκα: «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα». Εκ των υστέρων, μετά την αποκάλυψη τόσων σκανδάλων, τις δίκες και τις καταδίκες, δεν πρέπει να μένει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία ότι ήξερε τα πάντα (αυτό είναι το πιο επιεικές που μπορούμε να πούμε) και γι' αυτό παρίστανε τον «ανεύθυνο άρχοντα».
 
Οταν έγινε γνωστό ότι η Αρχή κατά του ξεπλύματος ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Σημίτη και των υπόλοιπων στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καγχάσαμε. Υπήρχε περίπτωση να βρουν τίποτα σ' αυτούς τους λογαριασμούς; Υπήρχε περίπτωση ο Σημίτης, για παράδειγμα, να έστελνε τον υπηρέτη του να πάρει τη μίζα και να την καταθέσει στο λογαριασμό του στην Εθνική; Και μετά να έβαζε τη γραμματέα του να τηλεφωνήσει στο διευθυντή του υποκαταστήματος και να του ζητήσει να μεταφέρει τα λεφτά σε κάποιο λογαριασμό του στην Ελβετία; Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές; Γράψαμε τότε: «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η κίνηση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να ζητήσει το άμεσο άνοιγμα των λογαριασμών του Σημίτη, της συζύγου του, του αδελφού του, του Χρυσοχοΐδη, του Μαλέσιου και της συζύγου του κι ενός αντιπροσώπου μονοπωλίων όπλων, είναι σκέτο καραγκιοζιλίκι. Δεν πρόκειται να βρουν τίποτα και δεν πρέπει να βρήκαν τίποτα, δεδομένου ότι άνοιξαν τους λογαριασμούς στις 30 Οκτώβρη» (του 2018).
 
Τότε γιατί οι Τσιπραίοι άνοιξαν αυτή την ιστορία και έβαλαν τις φυλλάδες τους να γράφουν διάφορα κατά του Σημίτη; Είναι η λογική του «Ρασπούτιν» (τη σπούδασε, φαίνεται, όταν θήτευε στις μυστικές υπηρεσίες), την οποία έχουν περιγράψει κάποιοι αντίπαλοί του εντός του δικαστικού μηχανισμού: «Ανοίξτε εσείς τις υποθέσεις, κάντε διώξεις όπου μπορείτε κι αφήστε τους μετά να καθαρίσουν». Λογική την οποία ασπάστηκε και ο Τσίπρας, γι' αυτό και την άφησε να εξελίσσεται, μολονότι στο τέλος γύρισε μπούμερανγκ. Οπως στην περίπτωση του Σημίτη, που τώρα τα παπαγαλάκια του τον παρουσιάζουν ως δικαιωμένο ήρωα.
 
Μάταια προειδοποιούσε τότε ο Φίλης από τις στήλες του «Βήματος»: «Πιστεύω ότι η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής για έλεγχο στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη έχει στοιχεία υπερβολής και είμαι βέβαιος, με βάση τη δημόσια εικόνα του, ότι τίποτα το επιλήψιμο δεν υπάρχει. Αλλο οι πολιτικές διαφωνίες με τον κ. Σημίτη και οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες του για τους υπερεξοπλισμούς και τα “έργα“ υπουργών του, άλλο η αμφισβήτηση της προσωπικής εντιμότητας και ακεραιότητάς του». Η προπαγάνδα των υπογείων του Μαξίμου παρουσίαζε τότε αυτή τη διαφοροποίηση του Φίλη από την «τακτική Ρασπούτιν» ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειάς του επειδή βρέθηκε εκτός κυβέρνησης. Ακόμα κι αυτό να ίσχυε (που ασφαλώς ίσχυε σε κάποιο βαθμό), ο Φίλης σήμερα εμφανίζεται δικαιωμένος, ενώ ο «Ρασπούτιν» ψάχνει τρύπα για να κρυφτεί.
 
Η κούφια σκανδαλολογία (και όχι «κάθαρση») αποτέλεσε για μια μεγάλη περίοδο βασικό πολιτικό εργαλείο των Τσιπραίων στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα αστικά κόμματα. Εκτός των συριζαίικων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, υπήρχε και ένα ιδεολογικό υπόβαθρο σ' όλο αυτό το πανηγύρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να εμπεδώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού τη στρεβλή αντίληψη ότι για την κρίση δε φταίει ο καπιταλισμός ως σύστημα, αλλά φταίει το «παλιό πολιτικό σύστημα» (από το οποίο έχουν εξαιρέσει τον Κώστα Καραμανλή, μολονότι αυτός έγινε πρωθυπουργός μετά τον Σημίτη), με τις μίζες που έπαιρναν οι πολιτικοί του, με αποτέλεσμα να καταχρεώσουν και να χρεοκοπήσουν τη χώρα. Μίζες φυσικά έπεφταν (και δεν πρόκειται να σταματήσουν να πέφτουν, γιατί έτσι δουλεύει ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός), δεν είναι όμως αυτές που προκάλεσαν την κρίση, αλλά η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος.
 
Και τότε ακόμα, το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να συσπειρώσουν «το όλον ΠΑΣΟΚ», που -όπως γράφαμε- αντέδρασε με το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου. Ολοι έσπευσαν να στηρίξουν τον Σημίτη. Η Φώφη συναντήθηκε μαζί του, ο Γιωργάκης του τηλεφώνησε, ο Θεοχαρόπουλος (ο σημερινός υπουργός του Τσίπρα) τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, ο παλιός φιλοπασοκικός Τύπος (κυρίως το συγκρότημα Μαρινάκη) έβαλε μπροστά τους αρθρογράφους του ν' αρχίσουν να υμνούν τον Σημίτη (όπως το έκαναν και τότε που ήταν πρωθυπουργός), η Χαριλάου Τρικούπη μοίρασε αναλυτικό non paper, το οποίο μιλούσε για «αναβίωση του βρώμικου '89» και για εφαρμογή από τον Τσίπρα του «δόγματος Πολάκη» και για δημιουργία ενός «ορατού παραθεσμικού συστήματος, ενός ιστού αράχνης φτιαγμένου από λάσπη, συκοφαντία και διαβολή, έδρα του οποίου είναι τα υπόγεια του Μαξίμου» κτλ. κτλ. Υπέρ του Σημίτη τάχθηκε με δημόσια δήλωση και ο παλιός του φίλος Νίκος Μουζέλης, διαπρύσιος υπερασπιστής του ΣΥΡΙΖΑ πλέον και στέλεχος κάποιας εκ των «γεφυρών» με την Κεντροαριστερά.
 
Από τότε πέρασε ένα εξάμηνο (τόσο πολύ χρειάζονταν η περιβόητη Αρχή για να ελέγξει τους λογαριασμούς πεντέξι ανθρώπων;) και το κλείσιμο της υπόθεσης ανακοινώθηκε παραμονές εκλογών. Ανακοινώθηκε από τους ανθρώπους του Σημίτη, που το είχαν μάθει πριν από ένα μήνα, προφανώς όμως περίμεναν το φούντωμα της προεκλογικής περιόδου για να καρφώσουν ένα ακόμα κεντρί στο πληγωμένο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το μεγάλο κεντρί, βέβαια, είναι το σκάνδαλο Novartis, το μεγάλο κατόρθωμα του «Ρασπούτιν», το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους». Δύο πρώην πρωθυπουργούς και οχτώ πρώην υπουργούς έβγαλαν «στη σέντρα» και τώρα, δεύτερη στη σειρά προεκλογική περίοδο, ούτε που θέλουν να θυμούνται όσα έλεγαν. Τα θυμούνται όμως οι άλλοι. Τυχαία νομίζετε έβαλε ο Μητσοτάκης επικεφαλής στο Επικρατείας της ΝΔ τον Πικραμμένο; Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον κάνει «φίρμα». Ο λυγμός του πάνω στο βήμα της Βουλής ήταν το διαβατήριό του για την ενεργό πολιτική σε ηλικία 74 ετών. Δεν το λες και επιτυχία του Τσίπρα και του «Ρασπούτιν» αυτό. Και δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από την «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», γιατί τον Πικραμμένο δεν τον παρέπεμψε ο δικαστικός μηχανισμός, τον παρέπεμψαν αυτοί με την ψήφο τους. Ο δικαστικός μηχανισμός τον απάλλαξε (μαζί με άλλους τρεις). Οπως θα απαλλάξει και όλους τους υπόλοιπους, μην έχετε καμιά αμφιβολία γι' αυτό.
 
Η σκανδαλολογία χρησιμοποιήθηκε πάντοτε ως εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Και είναι δίκοπο μαχαίρι για όλους. Ο Μητσοτάκης, παρέα με τους Κυρκοφλωράκηδες, παρέπεμψε τον Α. Παπανδρέου το 1989. Το Ειδικό Δικαστήριο τον απάλλαξε (με εντελώς οριακή πλειοψηφία) και οι πασόκοι ακόμα και τώρα μιλούν για το «βρώμικο '89». Ο ενιαίος Συνασπισμός την πλήρωσε σκληρά  αυτή την ιστορία. Ο Μητσοτάκης όμως κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, ξεπερνώντας τα εμπόδια που του έβαζε ο εκλογικός νόμος Κουτσόγιωργα (πλησίαζε την απλή αναλογική). Κι όταν έπεσε, δεν έπεσε για λόγους που είχαν να κάνουν με την παραπομπή του Παπανδρέου, αλλά εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Πιο πονηρός ο Παπανδρέου, έδωσε εντολή να ανασταλεί η δίωξη Μητσοτάκη, που τον είχε παραπέμψει η Βουλή για το σκάνδαλο της πώλησης της ΑΓΕΤ. Μπορεί ο Μητσοτάκης να μιλούσε για «ταπεινωτική υποχώρηση» και να ζητούσε να δικαστεί «για να λάμψει η αλήθεια», όμως ο Παπανδρέου δεν του έκανε αυτή τη χάρη. Τον άφησε με το στίγμα.
 
Οι συριζαίοι βγαίνουν τελικά εντελώς χαμένοι από τη σκανδαλολογία που οργάνωσαν. Οπως και σε άλλα ζητήματα, φέρθηκαν εντελώς ερασιτεχνικά, κυνηγώντας τις πρόσκαιρες εντυπώσεις και αδιαφορώντας για την κατάληξη. Αυτή τους τη λαιμαργία πληρώνουν τώρα (μαζί με όλα τα υπόλοιπα).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Ματσάκι» μεταξύ μνημονιακών
Επόμενο άρθρο Νομίζουν ότι απευθύνονται σε αμνήμονες και ηλίθιους

Σχετικά Αρθρα

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 21:36
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

Ημέρα τίγρης.

1900: Εκτελείται ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α’ από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι.

1902: Ο μαραγκός Φομά Κατσουρένκο αποπειράται να εκτελέσει τον πρίγκιπα Ομπολένσκι με σφαίρες βουτηγμένες σε στρυχνίνη, αστοχεί και σκοτώνει τον αστυνομικό διευθυντή (Ρωσία).

1949: Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι επτακόσιοι κρατούμενοι που υπέγραψαν δηλώσεις μετανοίας.

1979: Τέσσερις νεκροί και 113 τραυματίες από σειρά εκρήξεων βομβών στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ισπανία. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οργανώσεις Βάσκων.

1980: Λεωφορείο πολτοποιεί το κεφάλι της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου που διαδήλωνε και μοίραζε προκηρύξεις της ΚΝΕ μπροστά στις εγκαταστάσεις της υφαντουργίας ΕΤΜΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo