Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Mπαρτζώκα, Τράκη, μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα
  • Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς
  • Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη
  • Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό
  • Σαν σήμερα 10 Ιούνη
  • Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»«Ματσάκι» μεταξύ μνημονιακών
Πολιτική

«Ματσάκι» μεταξύ μνημονιακών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Ιούν 2019, 00:00

«Εγώ θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν η Μπαρτσελόνα κέρδισε 3-0 τη Λίβερπουλ και είπαμε ότι τελείωσε. Κέρδισε στο Καμπ Νου 3-0, έβαλε και μια γκολάρα ο Μέσι με φάουλ προς το τέλος, απίστευτο γκολ, είπαμε τελείωσε, τώρα θα πάει η Λίβερπουλ να παίξει… Και όμως, έβαλε τέσσερα γκολ η Λίβερπουλ και το γύρισε. Λοιπόν, στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική και στη ζωή ανατροπές υπάρχουν. Μία προϋπόθεση. Να το πιστέψουμε όχι εμείς, να το πιστέψει και ο κόσμος ο οποίος θα έρθει στην κάλπη στις 7 του Ιούλη».
 
Στο πρωινάδικο του Σαββιδοκάναλου ο Τσίπρας καταφεύγει στο ποδόσφαιρο για να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές της 7ης του Ιούλη! Και γελάνε και τα τσιμέντα. Ακόμα και οι μη ποδοσφαιρόφιλοι ξέρουν πως «επιστροφές» σαν αυτή της Λίβερπουλ γίνονται σπανιότατα. Γίνονται όμως, γι' αυτό και το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα. Ομως, η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο. Εξάλλου, κάθε ποδοσφαιρόφιλος μπορεί να σου πει ότι η Κουμουνδούρου δεν είναι Ανφιλντ και πως τα ροζ φανελάκια των συριζαίων δε συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με τη «βαριά» κόκκινη φανέλα της Λίβερπουλ.
 
Η ποδοσφαιρογενής παπαρολογία δείχνει σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει και ότι τα στελέχη του απλά βρήκαν κάποιες παπάρες να λένε, γιατί δεν μπορούν φυσικά να παραδεχτούν ότι θα χάσουν. Εκτός από την παπάρα περί Λίβερπουλ, υπάρχει η παπάρα των αριθμών: «Εγώ έχω το παράδειγμα του ’14. Το ΄14 στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26%. Αμέσως μετά πήρε 36%. 670 χιλιάδες ψήφους παραπάνω μέσα σε πέντε μήνες. Η διαφορά μας με τη ΝΔ είναι 500 χιλιάδες ψήφοι. Δεν είναι αδύνατο, λοιπόν, να συμβεί η ανατροπή. Θα είναι, βέβαια, η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή που έχει συμβεί ποτέ, και εκλογική ανατροπή, στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, θα είναι αντίστοιχη της Λίβερπουλ, αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί» (Τσίπρας, με λογική Αλέφαντου)! Το γεγονός ότι το 2014-15 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα σε διαρκή άνοδο, που κάλπαζε πάνω στη ράχη του «αντιμνημόνιου», ενώ το 2019 είναι ένα κόμμα σε πτώση, που δεν έχει κανένα «αντιμνημόνιο» να κουνήσει ως προεκλογικό πρόγραμμα, είναι… προφανώς ασήμαντη λεπτομέρεια!
 
Ο ίδιος ο Τσίπρας χτυπιόταν στα προεκλογικά μπαλκόνια των ευρωεκλογών θέτοντας διλήμματα δημοψηφισματικού χαρακτήρα: «ή αυτοί ή εμείς».  Οταν έφαγε τη σφαλιάρα των 9,5 μονάδων, στην πρώτη δήλωσή του, τα μεσάνυχτα της Κυριακής 26 Μάη, άρχισε να μπινελικώνει τον ελληνικό λαό, που στην πλειοψηφία του δεν επέλεξε «το δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, με τους πολλούς στο προσκήνιο, με τους πολλούς και για τους πολλούς», αλλά «το δρόμο της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, στο σκοτάδι της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ»!
 
Οταν συνήλθαν από το σοκ της μεγάλης ήττας και συνειδητοποίησαν ότι βρίζοντας το λαό (δεν ήταν μόνο ο Τσίπρας, ήταν και ο Φλαμπουράρης και άλλοι) θα φέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, άλλαξαν τακτική και το έριξαν στη μαλαγανιά: «Το έχω πει και άλλες φορές, η κάλπη αυτή είναι τελείως διαφορετική από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Διότι, τώρα αποφασίζουμε για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και αποφασίζουμε και για τη ζωή μας. Ξέρω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό 24%, κυρίως γιατί ένας κόσμος ήθελε να δείξει τη δυσαρέσκειά του. Μας πιστώνει ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά σου λέει το κάνατε με πόνο και εσείς. Και το κάνατε και με λάθη και με παραλείψεις και διήρκησε πολύ. Ελπίζαμε να βγούμε πιο γρήγορα. Αλλά ο κόσμος τώρα έχει να συγκρίνει το πού είμαστε τώρα και  το πού ήμασταν χθες. Και θα πάρει την επιλογή» (Τσίπρας).
 
Πρόκειται επίσης για παπαρολογία. Ο Τσίπρας που έλεγε ότι στις ευρωεκλογές ο κόσμος  ψήφισε «το δρόμο της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, στο σκοτάδι της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ», τώρα λέει ότι ο κόσμος ήθελε απλά «να δείξει τη δυσαρέσκειά του» και τώρα θα ψηφίσει αλλιώς, θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό το σόφισμα μπορεί να είναι καλό για να «ψηθούν» οι συριζαίοι και να μην τα παρατήσουν, ενδεχομένως να φέρει και κάποιους ψηφοφόρους σε σχέση με τις ευρωεκλογές, δε φτάνει όμως… για να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα γκολ στη ΝΔ.
 
Εκαναν και άλλη αλλαγή προεκλογικής τακτικής οι συριζαίοι. Αποφάσισαν να κατεβάσουν τους τόνους και να κάνουν… προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Σκάρωσαν τσάτρα-πάτρα ένα προεκλογικό «πρόγραμμα» (έβαλαν όλα όσα έταζαν το προηγούμενο διάστημα), το πασπάλισαν με μπόλικη αναπτυξιολογία και το παρουσίασαν στη γνωστή φιέστα του Μεγάρου Μουσικής, όπου για πρώτη φορά δεν εμφανίστηκε μόνος του ο Τσίπρας, αλλά ως επικεφαλής ομάδας (με Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Τζανακόπουλο και Ξενογιαννακοπούλου).
 
Τις επόμενες μέρες η «ομάδα» διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη (τα μέλη της -πλην Ηλιόπουλου- πρέπει να τρέξουν να μαζέψουν σταυρούς), το πρόγραμμα μπήκε στο ράφι (κάπου-κάπου θυμούνται να αναφέρουν κάτι απ' αυτό) και ο Τσίπρας ξανάρχισε το one man show, με καθημερινές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Ακόμα και σε αθλητικό ραδιοσταθμό πήγε, για να δείξει ότι ξέρει από μπάλα και να ταχθεί υπέρ της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, φτύνοντας τα μέλη της δημοτικής του παράταξης που είχαν κάνει και κερδίσει τη γνωστή προσφυγή στο ΣτΕ. Εκανε και μια ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο (για να φαίνεται γεμάτος ο μικρός χώρος της πλατείας Ασωμάτων), που θύμιζε περισσότερο κηδεία, με τον ίδιο τον Τσίπρα να ζορίζεται φανερά για να εκφωνήσει τα καταληκτικά νικητήρια σαλπίσματα (σαν ηθοποιός που ακόμα δεν έχει μάθει καλά τα λόγια του ήταν).
 
Και τι μπήκε στη θέση του «θετικού προγραμματικού λόγου»; Η γνωστή κινδυνολογία για το τι θα κάνει η ΝΔ (αυτή που δεν έπιασε μπάζα στις ευρωεκλογές). «Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν από αύριο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα ή αν θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού. Τα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει. Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού» (Τσίπρας στο Θησείο). «Ξέρετε τι λέει η Ν.Δ.; Περικοπές δαπανών. Τι σημαίνει οι δαπάνες; Για να καταλάβει κι ο κόσμος. Ποιες είναι οι δαπάνες. Δαπάνες είναι οι μισθοί, δαπάνες είναι οι συντάξεις, δαπάνες είναι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία, δαπάνες είναι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος και τα επιδόματα. Ποια είναι τα επιδόματα; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που παίρνουν όλοι οι συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα. Είναι τα επιδόματα αναπηρίας. Αυτά είναι επιδόματα. Είναι το επίδομα το οικογενειακό, που δεν παίρνει μόνο τρίτο παιδί, αλλά πρώτο και δεύτερο παιδί. Είναι το επίδομα στέγης που δίνουμε σε 420.000 νοικοκυριά. Ρωτάω εγώ τώρα. Ποια από όλα αυτά τα επιδόματα θα περικοπούν;» (Τσίπρας στο πρωινάδικο του ΟΡΕΝ).
 
Το επιτελείο του Μητσοτάκη, από την άλλη, δεν άλλαξε την τακτική του. Συνεχίζει όπως στις ευρωεκλογές. Το μόνο καινούργιο είναι ότι δεν αφήνει αναπάντητες τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ. Λέει το πρωί ο Τσίπρας στο ΟΡΕΝ ότι ο Μητσοτάκης θα κόψει τα επιδόματα; Απαντά το βράδυ ο Μητσοτάκης από το STAR: Οχι μόνο δε θα κόψουμε επιδόματα, αλλά σκοπός μας είναι, εφόσον έχουμε τη δημοσιονομική άνεση, να επαναφέρουμε τα πολυτεκνικά επιδόματα. Λένε οι συριζαίοι ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει απολύσεις ή θα επαναφέρει τον κανόνα 1:5; Απαντά αμέσως ο Μητσοτάκης: Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη, ξεκινώντας από το νοσηλευτικό προσωπικό, την Παιδεία και την ειδική αγωγή και 1.500 αστυνομικούς για να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι πολίτες.
 
Και για τη μείωση των δαπανών «διευκρινίζει»: Εχουμε εξηγήσει  πώς θα γίνει. Γίνεται και σήμερα σπατάλη. Νομίζετε, για παράδειγμα, ότι τα νοσοκομεία διοικούνται σωστά; Δεν υπάρχουν περιθώρια π.χ. για περισσότερη διείσδυση των γενόσημων;  Δεν θα ανεχθώ άσκοπες προσλήψεις, ούτε συμβασιούχων. Δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσλαμβάνουμε άκριτα σε ένα κρεσέντο ρουσφετιών όπως αυτό που είδαμε πρόσφατα. Ακόμα και αύξηση του κατώτατου μισθού τάζει ο Μητσοτάκης, ανάλογα με την ανάπτυξη. Διότι, η αύξηση του κατώτατου μισθού «πρέπει να είναι αντανάκλαση της καλής πορείας της οικονομίας».
 
Το βασικό προεκλογικό μοτίβο της ΝΔ, όμως, είναι η αναπτυξιολογία. Επειδή τουλάχιστον από το 2013 ο κόσμος ακούει συνέχεια για ανάπτυξη (ανέκδοτο είχε καταντήσει η λέξη), ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ο… ειδικός. Ο άνθρωπος που ξέρει οικονομικά, έχει διεθνείς διασυνδέσεις και είναι αποφασισμένος να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από οτιδήποτε θα εμποδίσει τις επενδύσεις. Κι άπαξ και φέρει την ανάπτυξη (η οποία, βέβαια, έχει αρχίσει επί ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που είναι -και θα εξακολουθήσει να είναι- αναιμική και εύθραυστη), όλα τα προβλήματα θα λυθούν ψς διά μαγείας. Ολη αυτή η αναπτυξιολογία είναι απολύτως συμβατή με την κινεζοποίηση που έφεραν τα Μνημόνια και μπορεί να πιάσει σ' έναν κόσμο μπαϊλντισμένο, που απλά περιμένει «κάτι». Επειδή την αναπτυξιολογία χρησιμοποιεί (όχι μόνο τώρα) και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης και οι επιτελείς του θεωρούν ότι είναι το δυνατό σημείο της ΝΔ, διότι ένας κόσμος σκέφτεται: «αφού η ανάπτυξη είναι το παν, καλύτερα θα τα καταφέρει η ΝΔ, που ήταν πάντοτε κόμμα με ιδιαίτερους δεσμούς με το κεφάλαιο». Μ' άλλα λόγια, όποιος έχει αποδεχτεί την κινεζοποίηση ως «αναγκαίο κακό», θα ρίξει πιο εύκολα ψήφο στη ΝΔ.
 
Κι επειδή ξέρουν ότι ελάχιστοι δίνουν σημασία στην κούφια προγραμματική αντιπαράθεση, άρχισαν και το σόου με τις «προσωπικότητες». Βασιλικό εσείς; Πικραμμένο εμείς. Ραλλία εσείς; Μαρκουλάκη εμείς. Σιχασιά…
 
Ετσι θα πορευτούν τις επόμενες βδομάδες, με τη ΝΔ να προσπαθεί να αφήσει εκτός Βουλής Βελόπουλο και νεοναζί, ώστε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να μειώσει -έστω και ελάχιστα- τη διαφορά, για να έχει να λέει ότι κέρδισε τη μάχη του «προοδευτικού χώρου
 
ΥΓ. Μέχρι και πριν από ένα μήνα, οι φωτογράφοι του Κούλη «έπαιζαν ξύλο» για να καταφέρουν να τον φωτογραφήσουν σε κάποια στιγμιαία χειραψία με τη Μέρκελ σε σύνοδο του ΕΛΚ. Την περασμένη Πέμπτη, είχαμε την πρώτη μετά από πολύ καιρό συνάντηση Μέρκελ-Κούλη, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ. Εχουν και οι Γερμανοί την πληροφόρησή τους και δίνουν το δικό τους χρίσμα, προτού ο Κούλης χρισθεί επίσημα πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Βοηθούν -όσο περνάει από το χέρι τους- για να μπορέσει ο Κούλης να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και να έχουν έναν σταθερό «συνομιλητή», όπως είχαν τα τελευταία χρόνια τον Τσίπρα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΛόγια, λόγια, λόγια…
Επόμενο άρθρο Σκάνδαλα, σκανδαλολογία και επίλυση πολιτικών διαφορών

Σχετικά Αρθρα

Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

Πολιτική 10 Ιούν 2026, 08:49

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

Πολιτική 6 Ιούν 2026, 08:50

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 22:06

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 14:36

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 12:32
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Mπαρτζώκα, Τράκη, μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα

10 Ιούν 2026, 13:10
Διεθνή

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς

Την ίδια απόφαση έχουν πάρει Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Noρβηγία

10 Ιούν 2026, 11:51
Πολιτική

Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

10 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

10 Ιούν 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούνη

10 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια

9 Ιούν 2026, 22:31
Διεθνή

Γάζα: Εξουδετέρωση δικτύου πρακτόρων των σιωναζιστών

9 Ιούν 2026, 21:50
Καταστολή

Προβοκάτσια Μοσάντ – ΕΥΠ/ΚΥΠ – Αντιτρομοκρατικής

9 Ιούν 2026, 21:36
Διεθνή

Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη

9 Ιούν 2026, 13:46
Πολιτισμός

Oλα τα σιωναζιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη

9 Ιούν 2026, 12:49
Διεθνή

Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη να αποχωρεί από τηλεοπτική συνέντευξη;

9 Ιούν 2026, 11:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

9 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Aναμενόμενα και μη

8 Ιούν 2026, 19:53
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

8 Ιούν 2026, 14:57
Διεθνή

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

8 Ιούν 2026, 14:32
Αθλητισμός

«Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…

8 Ιούν 2026, 09:11
Παιδεία

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

8 Ιούν 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

7 Ιούν 2026, 11:15
Διεθνή

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

7 Ιούν 2026, 09:34
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούνη

1920: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

1944: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής πυρπολούν το Δίστομο Φωκίδας και εκτελούν 269 κατοίκους ως αντίποινα για τον θάνατο γερμανών στρατιωτών.

1975: Αποκαλύπτεται σχέδιο της CIA με την ονομασία “Chaos” και στόχο την παρακολούθηση 300.000 Αμερικανών και τη διείσδυση πρακτόρων στα κινήματα των ΗΠΑ.

1985: Γάλλοι κομάντο ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace “Rainbow Warrior” στη Νέα Ζηλανδία.

1990: Αποφυλακίζεται ο Νέλσον Μαντέλα μετά από 27 χρόνια στη φυλακή.

1990: Ρουκέτα εναντίον των γραφείων της «Procter & Gamble» (17Ν).

2004: Πεθαίνει ο Ξενοφών Ζολώτας.

2019: Πεθαίνει ο Χρήστος Τσιγαρίδας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo