Οπως δήλωσε η Διαμαντοπούλου, η επιλογή της από τον Μητσοτάκη για τον ΟΟΣΑ (για να διεκδικήσει τημ προεδρία του, για την ακρίβεια) έγινε πρώτον επειδή είναι υπερκομματική προσωπικότητα (ο τόνος στο ουσιαστικό, όχι στο επίθετο, παρακαλούμε) και δεύτερον επειδή έχει το κατάλληλο βιογραφικό (βαρύ κι ασήκωτο προφανώς).
Ως προς το βιογραφικό νομίζουμε ότι έχει δίκιο. Οσοι τη γνώρισαν στα αμφιθέατρα και στο κυλικείο της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «παιδί του κομματικού σωλήνα» που ξέρει να κάνει τις σωστές «διασυνδέσεις». Ως συνδικαλίστρια δεν έπιανε μπάζα (μιλάμε για πολύ γέλιο), μόλις όμως έφυγε από τον… άχαρο πανεπιστημιακό χώρο, έλαμψε το… άστρο της: στα 26 της διορίστηκε νομάρχης στην Καστοριά, στα 27 έγινε γενική γραμματέας Κατάρτισης και μετά Νεότητας, μετά πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, μετά γενική γραμματέας Βιομηχανίας. Ετσι, στα 37 της μπόρεσε να εκλεγεί βουλευτής Κοζάνης (το 1996), για να διοριστεί υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το 1999, ο Σημίτης την έστειλε Επίτροπο στην Κομισιόν (1999-2004). Επέστρεψε στην Ελλάδα, επανεκλέχτηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (στην Αθήνα πλέον), μέχρι που ο Γιωργάκης την έκανε υπουργό Παιδείας, πόστο που έμελλε να σημάνει το τέλος της πολιτικής της καριέρας. Μπορεί να εισέπραξε άφθονα συγχαρητήρια από τα αστικά ΜΜΕ, όμως ο «νόμος Διαμαντοπούλου» για την Παιδεία τη στιγμάτισε ως ένα απεχθές κοινωνικά πρόσωπο. Τον Μάη και τον Ιούνη του 2012 έφαγε «μαύρο».
Εκτοτε, όσες προσπάθειες κι αν έκανε για να επανέλθει στην αστική πολιτική, κλώθωντας συνεχώς καινούργια σχήματα, κατέληξαν σε ναυάγιο. Είχε στήσει όμως ένα «μαγαζί», ονόματι «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», μέσω του οποίου κατάφερε να διατηρήσει κάποιες διεθνείς επαφές και να κάνει από καιρού εις καιρόν καμιά ημερίδα, ώστε να διατηρείται στον αφρό των αστικών ΜΜΕ (ο λαός εξακολούθησε να την έχει χε…ένη, γι’ αυτό και δεν αποτόλμησε να κατέλθει στην αστική πολιτική).
Αρκεί αυτό το βιογραφικό για να γίνει η Διαμαντοπούλου διάδοχος του Ανχελ Γκουρία στον ΟΟΣΑ; Τι να σας πούμε… Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο Γκουρία είναι οικονομολόγος (με μεταπτυχιακά στο Λιντς στη Βρετανία και στο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ), μιλάει πέντε γλώσσες, πέρα από τα Ισπανικά, είχε χρηματίσει επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών του Μεξικού (προηγουμένως και υπουργός Εξωτερικών και παλαιότερα δήμαρχος της πόλης του Μεξικού και επικεφαλής μεγάλων κρατικών οργανισμών), προερχόταν από μια πολυπληθή χώρα, είχε επαφή με ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και τον στήριζαν οι ΗΠΑ.
Μπορεί η Διαμαντοπούλου να κάνει το «λόμπινγκ» που έκανε ο Γκουρία; Χλομό το κόβουμε. Αλλο να κάνεις ημερίδες σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, άλλο να μαζεύεις ψήφους κρατών για ένα πόστο στο οποίο μπορεί να μείνεις χρόνια (15 χρόνια θα συμπληρώσει ο Γκουρία, 10 χρόνια κάθησε ο προκάτοχός του, ο Καναδός Ντόναλντ Τζόνστον).
Η υπόθεση μοιάζει περισσότερο με προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Μητσοτάκης εντάσσει τη Διαμαντοπούλου στη ΝΔ. Αν αυτή δε γίνει γενική γραμματέας του ΟΗΕ, θα την περιμένει μια θέση στην κυβέρνηση Κούλη και μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
«Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε», σχολίασε με πίκρα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ευεξήγητη η πίκρα (όταν αυτός με τον Βενιζέλο πάσχιζαν παρέα με τη ΝΔ, εισπράττοντας πολιτική φθορά, η Διαμαντοπούλου καθόταν στην ασφάλεια του «Δικτύου» και τώρα εισπράττει μέρος από το τίμημα που κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο βωμό των Μνημονίων), όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πάσα και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει de facto συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά;». Η κακομοίρα η Φώφη εξανέστη και μίλησε για «προβοκάτσια του ΣΥΡΙΖΑ». Εμείς την πιστεύουμε. Σιγά μην ενημέρωσαν τη Φώφη ο Κούλης με τη Διαμαντοπούλου για το κομπρεμί τους.
Αλλοι θυμήθηκαν ότι ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ήταν παρέα με τη Διαμαντοπούλου και τον Φλωρίδη στην «Ωρα Αποφάσεων» (άλλη πονεμένη ιστορία αυτή). Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Εδώ ο Ραγκούσης έσουρνε τα μύρια όσα στον Τσίπρα, η σύντομη συνύπαρξή του με τη Διαμαντοπούλου σ’ ένα αποτυχημένο «κεντροαριστερό» εγχείρημα (γύρω στα 2017) θα του… χαλάσει τη διαγωγή;