Με ένα μπαράζ δηλώσεων στελεχών της, που ολοκληρώθηκε με επίσημη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Μ. Σπυράκη, η ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει ακόμα και την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και προτού η Συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση (αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, αφού η τελική ψηφοφορία στη μακεδονική Βουλή αναμένεται στις 15 Γενάρη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της γειτονικής χώρας).
Ο Τσίπρας, στην παράσταση καραγκιόζη που έστησε με τον Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, βγήκε μπροστά για να «κάψει» το νεοδημοκρατικό σενάριο, δείχνοντας ότι δε φοβάται: «Σε ό,τι δε αφορά το ζήτημα του Μακεδονικού, ξέρετε πολύ καλά -και κλείνω με αυτό- ότι σε λίγες μέρες εκπνέει ο χρόνος όπου μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας, όπως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν. Εκπνέει ο χρόνος. Σε λίγες μέρες, την επόμενη εβδομάδα κιόλας μπορείτε, αν θέλετε, και αν πιστεύετε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αντίθεση και ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού και των Βουλευτών, να καταθέσετε εκ νέου ψήφο δυσπιστίας». Κι ενώ οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον χειροκροτούσαν (αυτό σημείωσαν οι πρακτικογράφοι της Βουλής), επανέλαβε την πρόκληση: «Κάντε το, λοιπόν. Καταθέστε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Και θα έχουμε όσο χρόνο θέλετε για να συζητήσουμε, κύριε Μητσοτάκη».
Φυσικά, ο Μητσοτάκης δε στοχεύει τον κοινοβουλευτικό λόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Καμμένο στοχεύει, θέλοντας να τον βγάλει ανακόλουθο ως προς τα όσα λέει για το Μακεδονικό. Δηλαδή, να του πει: «Θέλεις να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών; Ψήφισε την πρόταση μομφής, για να πέσει η κυβέρνηση πριν προλάβει να κυρώσει τη Συμφωνία». Ο Καμμένος, όμως, δεν έχει καμιά τέτοια διάθεση και το κατέστησε σαφές, επινοώντας νέα θεωρία. Αφού προεξόφλησε ότι «αν συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση των Σκοπίων, να μιλάει, δηλαδή, για πολιτική που συμπεριλαμβάνει την “μακεδονική εθνότητα“ ή την “μακεδονική γλώσσα“ ή ακόμα περισσότερο να μιλάει για “μακεδονική μειονότητα“ μέσα στη χώρα, αυτή η Συμφωνία δεν μπορεί να έρθει ποτέ και από καμία κυβέρνηση να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων» (άλλ' αντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα), κατέληξε: «Αν για οποιοδήποτε, όμως, λόγο η Συμφωνία αυτή έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποχωρούμε από την Κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Και τότε, θα καλέσω τον κ. Μητσοτάκη, πριν κάνει τις παλικαριές για την ψήφο της πρότασης μομφής, να δηλώσει δημόσια: Πρώτον, αποδέχεται ή όχι τον όρο “Βόρεια Μακεδονία“; Δεύτερον, εάν ψηφιστεί, θα την καταργήσει εάν ποτέ ο λαός του δώσει την πλειοψηφία; Γιατί έτσι παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις: στα ίσια! (…) Εάν η Νέα Δημοκρατία πράγματι πιστεύει αυτά που λέει, πρέπει να ανέβει στο Βήμα και να τα δηλώσει δημόσια. Αν χρησιμοποιούν, όμως, το όνομα της Μακεδονίας ως μέσο, δήθεν, για να προκαλέσουν κυβερνητική αστάθεια, τους λέμε να ψάξουν αλλού».
Το μόνο σαφές είναι το τελευταίο: ο Καμμένος δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, ειδικά αν αυτή υποβληθεί από τη ΝΔ πριν ο Τσίπρας καταθέσει για κύρωση από την ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αρα, αν ο Μητσοτάκης θέλει να εκθέσει τον Καμμένο, θα πρέπει να καταθέσει την πρόταση μομφής όταν ο Ζάεφ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη Μακεδονία και ο Τσίπρας θα είναι αναγκασμένος να καταθέσει τη συμφωνία για κύρωση, όπως έχει δεσμευτεί.
Τι θα κάνει τότε ο Καμμένος; Θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής, αντιμετωπίζοντας τη χλεύη του συνόλου των «μακεδονομάχων», αφού η πρόταση μομφής θα συνδέεται ευθέως με την επικείμενη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οπότε δε θα έχει τη δικαιολογία ότι πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της; Τα μηνύματα που στέλνει είναι αντιφατικά. Το πρωί της Τετάρτης, μάζεψε την ΚΟ των ΑΝΕΛ και αποφάσισαν ότι είναι αντίθετοι στη Συμφωνία, αλλά δε θα ρίξουν την κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά, από το βήμα της Βουλής έλεγε ότι, αν ο Τσίπρας καταθέσει για κύρωση τη Συμφωνία, οι ΑΝΕΛ δε θα αποχωρήσουν μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την κυβερνητική πλειοψηφία (άρα η κυβέρνηση πέφτει). Δε διευκρίνισε, όμως, αν αυτό θα γίνει και με υπερψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ, πριν ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, μιλώντας στην προπαγανδιστική εκπομπή της ΕΡΤ, περιστοιχιζόμενος μόνο από φιλικούς δημοσιογράφους (Κοτρώτσο, Παππά, Δελατόλα), ο Τζανακόπουλος είπε πως μέχρι να φτάσουμε στην κύρωση της συμφωνίας, θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και θα διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες. Ανακοίνωσε, δηλαδή, ένα ακόμα παζάρι ανάμεσα στον Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο.