Σαν παιδιά του φροντίζει ο υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός εκείνους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν λένε όχι σε καμία εντολή του, ανεξάρτητα αν αυτή είναι νόμιμη ή παράνομη.
Παράδειγμα πρώτο, ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Δ. Ιατρίδης. Μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη, ήταν Διευθυντής στο Πολιτικό Γραφείο του Α. Κοντού ως υφυπουργού Γεωργίας. Με απόφασή του στις 18 Οκτώβρη του 2007 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ΥΟΔΔ 464), ξαναέγινε διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου. Από την απόφαση αυτή μαθαίνουμε, ότι ο Δ. Ιατρίδης είναι ταυτόχρονα και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του υπουργείου Γεωργίας.
Οσο η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, κατήγγειλε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί στελέχη του ήταν Ειδικοί Σύμβουλοι των υπουργών και ταυτόχρονα προϊστάμενοι τμημάτων ή οργανικών μονάδων. Οταν έγινε κυβέρνηση ξέχασε και αυτές τις καταγγελίες και έχει κάνει καθεστώς την πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν θ’ αποφύγουμε τον πειρασμό να υπενθυμίσουμε στον Α. Κοντό, ότι σύμφωνα με το ΠΔ 63/2005 (Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα), άρθρο 56 παρ. 3, οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων «δεν επιτρέπεται να ασκούν διοίκηση ή διαχείριση των υποθέσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου». Ο Δ. Ιατρίδης, ενώ ως διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί διοίκηση στους τομείς που επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αυτός με την ιδιότητα του προϊσταμένου της το κάνει.
Στις 2 Νοέμβρη του 2007, ο Δ. Ιατρίδης έγινε μέλος του ΔΣ της Αγρογή ΑΕ, εταιρίας που εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας, ο οποίος φροντίζει να τοποθετεί στο ΔΣ ανθρώπους του. Τέλος, ο Δ. Ιατρίδης, με απόφαση των Α. Κοντού και Γ. Αλογοσκού-φη, την 1η Απρίλη του 2008 έγινε μέλος του ΔΣ της ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ. Και για τις τρεις αυτές πρόσθετες απασχολήσεις ο Δ. Ιατρίδης αμείβεται επί πλέον αυτών που παίρνει ως διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Α. Κοντού. Μόνο από τη συμμετοχή του στο ΔΣ της ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ παίρνει επιπλέον 500 ευρώ τον μήνα.
Παράδειγμα δεύτερο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκαδιάς που «γ… και δέρνει», κατά το κοινώς λεγόμενο. Με πέντε αποφάσεις του Α. Κοντού (πάρθηκαν το διάστημα από 28 Νοέμβρη του 2007 μέχρι 31 Ιούλη του 2008) και μία του Χρ. Φώλια (πάρθηκε 18 Δεκέμβρη του 2007), συμμετέχει σε έξι αμειβόμενες επιτροπές! Η διάρκεια των επιτροπών του υπουργείου Γεωργίας είναι μονοετής, ενώ του υπουργείου Ανάπτυξης τριετής. Με τα στοιχεία που έχουμε, είναι ακόμη πρόεδρος του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών (ΚΤΓΚΔ) και πρόεδρος της Επιτροπής που επιλαμβάνεται του τέλους ελέγχων που εισπράττεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Είναι άγνωστο σε πόσες επιτροπές, απ’ αυτές που είχαν συγκροτηθεί επί υπουργίας Ε. Μπασιάκου, πήρε μέρος ο Κ. Σκαδιάς που είναι ο φόβος και τρόμος των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας. Στις επιτροπές του Α. Κοντού, που είναι ακόμη ενεργές, ο Κ. Σκαδιάς είναι πρόεδρος και η αποζημίωση που εισπράττει για τη συμμετοχή του σ’ αυτές είναι διπλάσια αυτής των απλών μελών των επιτροπών.
Διευκρινίζουμε, ότι η συμμετοχή του στις πέντε επιτροπές του Α. Κοντού δεν είναι ονομαστική, προβλέπεται από το άρθρο 20 παρ. 1 του νόμου 3399/2005 και θα μπορούσε να συμμετάσχει σ’ αυτές αντ’ αυτού οποιοσδήποτε υπηρεσιακός παράγοντας. Δύο απ’ αυτές τις επιτροπές έχουν 17 μέλη, δύο 11 και η μία 5 μέλη. Οι τέσσερις πρώτες επιτροπές είναι πολυάριθμες, δυσκίνητες και τα περισσότερα των μελών τους συμπεριλήφθηκαν μόνο και μόνο γιατί προβλέπεται αμοιβή για τη συμμετοχή τους. Θα σταθούμε λίγο στην επιτροπή που συγκροτήθηκε για να καθορίσει τα κριτήρια κατάταξης της γης σε γη υψηλής ή μη παραγωγικότητας. Η επιτροπή αυτή είναι 17μελής μόνο και μόνο για να βολευτούν διάφοροι «ημέτεροι» υπηρεσιακοί παράγοντες και παρατρεχάμενοι καθηγητάδες. Απουσιάζουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο Α. Κατζηλάκης, αρμόδιος τμηματάρχης της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος. Ο Α. Κατζηλάκης επέμενε για τρία τουλάχιστον χρόνια να συγκροτηθεί η επιτροπή που θα καθόριζε τα κριτήρια για την κατάταξη της γης ως γης υψηλής ή μη παραγωγικότητας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αρνούνταν πεισματικά να συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή και τον κυνήγησε άγρια για την επιμονή του αυτή. Η πολιτική ηγεσία ήθελε να λύσει παράτυπα το σπουδαίο ζήτημα του καθορισμού των κριτηρίων κατάταξης της γης.
Τρίτο παράδειγμα, ο Δ. Μπαμπίλης, γενικός διευθυντής φυτικής παραγωγής. Αυτός εξακολουθεί να συμμετέχει σε τρεις αμειβόμενες επιτροπές ετήσιας διάρκειας, με αποφάσεις που έλαβε ο Α. Κοντός. Οι επιτροπές αυτές είναι: α) Η 17μελής επιτροπή για τον καθορισμό των κριτηρίων για την κατάταξη της γης, που συγκροτήθηκε στις 13 Δεκέμβρη του 2007 και θα λειτουργήσει μέχρι της 13 Δεκέμβρη του 2008. β) Η επιτροπή μεσογειακής διατροφής, που συγκροτήθηκε στις 9 Σεπτέμβρη του 2008 και θα λειτουργήσει μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη του 2009. Σ’ αυτή ο Δ. Μπαμπίλης εκτελεί και χρέη αναπληρωτή προέδρου. γ) Η επιτροπή για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από το υπουργείο Γεωργίας χρήματα, που συγκροτήθηκε στις 12 Σεπτέμβρη του 2008 και θα λειτουργήσει μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη του 2009. Ο Δ. Μπαμπίλης συμμετέσχε επίσης σε δύο ακόμη επιτροπές. Μία εξάμηνης διάρκειας για τα βιοκαύσιμα (συγκροτήθηκε με απόφαση του Χρ. Φώλια) και μία ετήσιας διάρκειας (17-10-2007 έως 17-10-2008), που συγκροτήθηκε με απόφαση του Α. Κοντού και ασχολήθηκε με τα ενεργειακά φυτά.
Τέταρτο (και τελευταίο γι’ αυτό το φύλλο) παράδειγμα, ο Θ. Νότος που εκτέλεσε χρέη Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντού, αρχικά της φυτικής και στη συνέχεια της ζωικής παραγωγής. Τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί και από τις 4 Ιούνη του 2008 είναι πρόεδρος του ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων). Συμμετείχε στην επιτροπή για τα ενεργειακά φυτά (17-10-2007 έως 17-10-2008) και συμμετέχει ακόμη στην επιτροπή για τον καθορισμό των κριτηρίων για τη γη και στην επιτροπή για τη φέτα. Και οι δύο επιτροπές είναι 17μελείς και θα λειτουργήσουν μέχρι τις 13 Δεκέμβρη του 2008.
Οι επιτροπές εργασίας είναι μια μάστιγα για τη λεγόμενη δημόσια διοίκηση. Διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στην κατηγορία των υπαλλήλων που υπηρετούν πιστά την πολιτική ηγεσία και έχουν σαν βασικό προσόν να λένε ναι σε όλα.