Οπως αναμενόταν, ο «Ριχάρδος» και οι εφτά συγκατηγορούμενοί του, που είχαν προφυλακιστεί προτού «σκάσει» -με τη βούλα της αρμόδιας διεύθυνσης της ΑΑΔΕ- η είδηση ότι δεν υπάρχει λαθρεμπορία (εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους 23, που απολογήθηκαν μετά το «σκάσιμο» και δεν προφυλακίστηκαν), αποφυλακίστηκαν με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Καθυστέρησαν μερικές μέρες την έκδοση της απόφασης, για να καταλαγιά-σει κάπως ο θόρυβος, να φύγει το θέμα από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και να μειωθεί -όσο γίνεται- ο επικοινωνιακός αντίκτυπος σε βάρος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το φιάσκο.
Αυτή η προσπάθεια, να δικαιωθούν δηλαδή οι μπάτσοι που διεξήγαγαν όλη την προανάκριση και έκαναν τις συλλήψεις, οι δικαστικοί παράγοντες που συνέδραμαν τους μπάτσους και έφτιαξαν το κατηγορητήριο και η κυβέρνηση που ήταν σε πλήρη γνώση όλων των διαδικασιών παρακολούθησης και άναψε το πράσινο φως για τις συλλήψεις, για να μπορέσει ο Τσίπρας να εμφανιστεί λίγες ώρες αργότερα στη Βουλή με ύφος θριαμβευτή και εξαπολύοντας ειρωνίες κατά του Μητσοτάκη, έχει αποτυπωθεί και στο βούλευμα που αναφέρει, ότι ναι μεν δε γινόταν «λαθραία εξαγωγή χρυσού» στην Τουρκία, αλλά γινόταν εξαγωγή «λαθραίων εμπορευμάτων»!
Το Συμβούλιο δέχτηκε την πρόταση της εισαγγελέα Κατερίνας Τσιρώνη και θεωρεί ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικές πράξεις» που αποδίδονται στον «Ριχάρδο» και τους υπόλοιπους, διότι «παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκώμενες κακουργηματικές πράξεις». Σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που έστειλε στην ανακρίτρια η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ, τα οποία αναφέρουν ότι η εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία δε συνιστά λαθρεμπορία, το Συμβούλιο λέει ότι «δεν αναιρούν την κρίση του περί ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής», επειδή «η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων με τα έγγραφα αυτά δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων». Το βούλευμα αναφέρει ότι κανένας από τους κατηγορούμενους «δεν εξειδίκευσε αν τα κατασχεθέντα προέρχονται από το εξωτερικό, χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τρίτη, ή αν προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και αν αντιστοιχίζονται με τις ποσότητες χρυσού και λοιπών πολύτιμων μετάλλων και αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από την συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση, περιπτώσεις για τις οποίες οφείλεται καταβολή ΦΠΑ, χωρίς εν προκειμένω να προκύπτει η καταβολή του». Η εισαγγελέας επιμένει ότι οι κατηγορούμενοι «προέβησαν σε συγκρότηση και εν συνεχεία ένταξη σε δομημένη εγκληματική οργάνωση η οποία επιδιώκει την διάπραξη αδικημάτων όπως της λαθρεμπορίας και τοκογλυφίας».
Τότε γιατί η ίδια αυτή εισαγγελέας εισηγήθηκε την άρση της προσωρινής κράτησης και το Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρότασή της; Δεν είναι «τρελό» να λένε ότι ο «Ριχάρδος» και οι εφτά της παρέας του είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και την ίδια στιγμή να τους αφήνουν ελεύθερους; Δεν είναι «τρελό» να έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι οι 23 της άλλης ομάδας, την υπόθεση των οποίων δεν εξέτασε το Συμβούλιο, αφού είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελίας; 'Η υπάρχουν ενδείξεις ενοχής και τους χώνεις όλους μέσα ή δεν υπάρχουν και απλά οι δικαστικές αρχές παίζουν πολιτικά παιχνίδια με κυβερνητική παραγγελία.
Προς το παρόν έχουμε το φαινόμενο οι κατηγορούμενοι -με επαρκείς ενδείξεις- ως μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων να μην προφυλακίζονται ή να προφυλακίζονται και αμέσως μετά να αποφυλακίζονται. Ετσι, θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τα «βιβλία» τους και η όλη υπόθεση να υποβιβαστεί σε μια απλή φορολογική υπόθεση, που μπορεί να κλείσει με κάποια πρόστιμα (και αν). Γι' αυτό και ο «Ριχάρδος», μόλις βρέθηκε εκτός φυλακής, έριξε τους τόνους και δήλωσε: «Δεν πρόκειται να κινηθώ νομικά εναντίον όσων με οδήγησαν στη φυλακή».
Η υπόθεση δεν είναι απλώς ένα αστυνομικό και δικαστικό φιάσκο, είναι ένα πολιτικό φιάσκο. Οι συριζαίοι ήθελαν μια τέτοια υπόθεση, για να κομπορημονούν ότι πλήττουν την εγκληματικότητα και ειδικά αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη των ανθρώπων του λαού και τους πήραν τα χρυσαφικά τους (ο Τσίπρας τα είπε αυτά στη Βουλή). Τους «κρέμασαν» οι μπάτσοι που χειρίστηκαν την υπόθεση και είναι σίγουρο ότι θα «πέσουν κεφάλια». Πέρα από το φιάσκο των συριζαίων, όμως, το οποίο ποσώς μας ενδιαφέρει, εκείνο που έμεινε είναι η πολιτική νομιμοποίηση του σύγχρονου μαυραγοριτισμού. Οπως σημειώσαμε όταν έσκασε αυτή η υπόθεση, το γεγονός ότι τόσα χρόνια τώρα, οι συγκεκριμένοι «σαράφηδες» και πολλοί άλλοι, μικροί και μεγάλοι, εκμεταλλεύονται τη φτώχεια που έσπειραν τα Μνημόνια και παίρνουν «μπιρ παρά» τα τιμαλφή του κοσμάκη, θεωρείται μια απολύτως νόμιμη δραστηριότητα. Ούτε που πέρασε από το μυαλό των «αριστερών» του ΣΥΡΙΖΑ να την απαγορεύσουν. Μένουν στην κοινωνική απαξία, η οποία -φυσικά- ουδόλως ενοχλεί τους μαυραγορίτες που μετατρέπουν τη δυστυχία σε κέρδος.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 6 Ιούλη
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
- Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
- «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
- Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
- «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού