Πέρασαν τρεις μέρες από τη δήλωση του δικηγόρου του φυγόποινου νεοναζιστή Χρ. Παππά, ότι κρατικό στέλεχος διαπραγματεύεται με τον Παππά και του υπόσχεται ευνοϊκή μεταχείριση αν παραδοθεί και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από πλευράς κυβέρνησης Μητσοτάκη!
Η δήλωση έγινε από τον δικηγόρο του Παππά, Περικλή Σταυριανάκη, στον αστυνομικό συντάκτη του Συγκροτήματος Μαρινάκη, Βασίλη Λαμπρόπουλο (δε χρειάζεται συστάσεις…), και δημοσιεύτηκε στα «Νέα Σαββατοκύριακο» το Σάββατο. Είναι η εξής:
«Ο πελάτης μου έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους του στην Ελλάδα. Προ μερικών εβδομάδων προώθησα μέσω αυτών των διαύλων αίτημα που μου διατυπώθηκε από κρατικό παράγοντα να εμφανιστεί στις Αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του. Ομως δεν υπήρξε καμία σχετική απόκρισή του, χωρίς να γνωρίζω τον λόγο. Εκτιμώ ότι θα επανεξετάσει τη στάση του όταν καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση για τη δράση της Χρυσής Αυγής και οριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».
Τα περί «ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας», που τάχα έφτιαξε ο νεοναζιστής, είναι για αφελείς. Σιγά το τεράστιο δίκτυο, σιγά τους μεγάλους συνωμότες, που είχαν όλα τα στοιχεία για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία στους προσωπικούς υπολογιστές τους. Τα λέει αυτά ο Σταυριανάκης για να δώσει αίγλη σε μια πραγματικότητα που είναι εξαιρετικά απλή. Αλλά και άλλοθι στους ασφαλίτες, ότι δεν καταφέρνουν να τον πιάσουν διότι έχουν απέναντί τους μια μετεμψύχωση του μυθιστορηματικού Αρσέν Λουπέν.
Να θυμίσουμε, με την ευκαιρία, ότι και ο περιβόητος χρυσαυγίτης «Περίανδρος», που παραλίγο ν’ αφήσει στον τόπο τον Κουσουρή, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, με τους μπάτσους τριγύρω, φυγοδικούσε επί εφτά χρόνια. Υπουργός ήταν και τότε ο Χρυσοχοΐδης που «δεσμευόταν» ότι θα τον πιάσει. Δεν τον έπιασε ποτέ. Μόνος του παρουσιάστηκε ο νεοναζιστής.
Ποιος είναι ο κρατικός παράγοντας που διαπραγματεύεται με τον Παππά, μέσω Σταυριανάκη; Μπορεί να είναι μέλος της κυβέρνησης, μπορεί να είναι σύμβουλος μέλους της κυβέρνησης, μπορεί να είναι υπηρεσιακός παράγοντας. Το πιθανότερο είναι να προέρχεται από το υπουργείο Προ Πο, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν υπουργεία όπως το Δικαιοσύνης, αλλά και το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου με τον πολυπλόκαμο μηχανισμό του. Είναι τέτοια η γενικότητα της διατύπωσης («κρατικός παράγοντας»), που περιλαμβάνει ολόκληρη την κυβέρνηση και τους έμπιστούς της σε διάφορα πόστα, από τα πολιτικά γραφεία υπουργών και υφυπουργών μέχρι τις υψηλές βαθμίδες της αστυνομίας και του δικαστικού μηχανισμού.
Εν πάση περιπτώσει, όποιος κι αν είναι ο κρατικός παράγοντας που επικαλείται ο Σταυριανάκης, αποκλείεται να ενεργούσε χωρίς έγκριση του πολιτικού του προϊστάμενου. Μια τέτοια πρόταση, άλλωστε, δε θα είχε καμιά ελπίδα ανταπόκρισης από την πλευρά του νεοναζιστή, αν δεν είχε τα εχέγγυα ότι προέρχεται από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κανέναν άλλο.
Υπήρχε περίπτωση να «πιάσει» μια τέτοια πρόταση; Ούτε ο Παππάς είναι μαλάκας ούτε ο Σταυριανάκης άσχετος. Ξέρουν πολύ καλά ότι ο Παππάς είναι «δεμένος» με κατηγορίες που δεν εξαφανίζονται, ούτε «μαλακώνουν». Δεν είναι ένας τυχαίος χρυσαυγίτης των ταγμάτων εφόδου. Είναι ο υπαρχηγός του φιρερίσκου Μιχαλολιάκου. Είναι στην ίδια κατηγορία με τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη, τον Λαγό. Αυτό «λέει» το τεράστιο υλικό της δικογραφίας, το οποίο κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να το ξεπεράσει, διαχωρίζοντας τον Παππά από την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του εγκληματικού νεοναζιστικού μορφώματος.
Γιατί, όμως, ο Σταυριανάκης, προφανώς με εντολή του νεοναζιστή φυγόποινου πελάτη του, επέλεξε να ξεμπροστιάσει μ’ αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Γιατί για ξεμπρόστιασμα πρόκειται, όταν μια κυβέρνηση εμφανίζεται να μπαίνει σε διαπραγμάτευση μ’ έναν νεοναζιστή εγκληματία, καταδικασμένο και φυγόποινο, και μάλιστα να του υπόσχεται ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση στο δεύτερο βαθμό.
Κατά τη γνώμη μας, ο Παππάς και ο δικηγόρος του παίζουν το παιχνίδι της «πολιτικής δίωξης» και της «πολιτικής δίκης». Αν η κυβέρνηση μπορεί να υπόσχεται στον Παππά ευνοϊκή μεταχείριση με αντάλλαγμα την παράδοσή του, τότε σημαίνει ότι μπορεί να υπαγορεύσει τη δικαστική απόφαση στο δεύτερο βαθμό (γιατί δε θα δικάσει η κυβέρνηση αλλά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων). Αν όμως η κυβέρνηση μπορεί να υπαγορεύσει την απόφαση στο δεύτερο βαθμό, τότε την υπαγόρευσε και στον πρώτο βαθμό. Μόνο του βγαίνει το συμπέρασμα.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τι κάνουν ο νεοναζιστής εγκληματίας και ο δικηγόρος του, αλλά γιατί σιωπά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσιεύτηκε η δήλωση και από συντάκτη που διαχρονικά στέκεται στο πλευρό της αστυνομίας (το λέμε κομψά). Γιατί σιωπά ο Χρυσοχοΐδης και δεν καθαρίζει τη θέση του, καθώς σ’ αυτόν πέφτουν οι υποψίες; Γιατί σιωπά το μέγαρο Μαξίμου; Γιατί ο Μητσοτάκης δεν έβαλε την κυβερνητική εκπρόσωπο να κάνει διάψευση; Ψάχνονται; ‘Η ξέρουν ότι έχει γίνει διαπραγμάτευση και φοβούνται ότι η άλλη πλευρά έχει «γράψει» τον διαπραγματευτή;
Η υπόθεση αυτή είναι πρωτοφανής. Ξεπερνά και τον περιβόητο διάλογο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.
Εμείς από την πρώτη στιγμή γράψαμε ότι άφησαν τον Παππά να κρυφτεί. Επανήλθαμε απαντώντας στις πανικόβλητες προσπάθειες του Χρυσοχοΐδη (πάλι μέσω Λαμπρόπουλου και «Νέων») να πείσει ότι γίνονται… στοχευμένες ενέργειες για να τον πιάσουν. Η δήλωση Σταυριανάκη περί διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-Παππά επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις μας, οι οποίες άλλωστε στηρίζονταν σε ρεπορτάζ.