«Ο καθηγητής Παρασκευόπουλος είναι ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης, μετά το 2000 που εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου μετά τις νομικές ενέργειες του Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος δεσμεύθηκε στη Βουλή και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του αυτή και σήμερα , ότι δηλαδή προτίθεται να υπογράψει». Αυτά δήλωσε η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπία συγγενών των θυμάτων του Διστόμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, την Πέμπτη 26 Μάρτη. Αντίθετα, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς, δήλωσε πως το θέμα είναι της κυβέρνησης και όχι του υπουργού Δικαιοσύνης. Και άλλοι από αυτούς που πήραν μέρος στη συνάντηση είπαν πως ο υπουργός δήλωσε έτοιμος να υπογράψει για κατασχέσεις γερμανικών περιουσιακών στοιχείων, αν η κυβέρνηση πάρει σχετική απόφαση.
Τι ακριβώς είπε ο υπουργός στην αντιπροσωπία δεν το πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο. Ο Ν. Παρασκευόπουλος όχι μόνο δεν έκανε δηλώσεις, αλλά -κατά τη γνώριμη τακτική του- δεν εξέδωσε ούτε δελτίο Τύπου. Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι σαν να μην έγινε. Αντίθετα, ο υπουργός είχε φροντίσει να εκδώσει δελτίο Τύπου για να πει πως «θεωρεί ότι κανένας έλληνας πολίτης δεν θα ήθελε μια κατάσχεση σε ένα ιστορικό μορφωτικό-πολιτιστικό ίδρυμα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε. Ούτε ο ίδιος θα το ήθελε, ούτε φυσικά διατύπωσε κάτι τέτοιο».
Το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε, βέβαια, δεν προέκυψε αυθαίρετα. Σ’ αυτό το κτίριο, ιδιοκτησίας γερμανικού δημοσίου, προσανατολιζόταν για κατάσχεση η πλευρά των θυμάτων του Διστόμου, που νομικά εκπροσωπούνταν από τον μακαρίτη πλέον Γιάννη Σταμούλη. Μήπως, όμως, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου; Οχι βέβαια. Απλά, επέλεξαν το Ινστιτούτο Γκαίτε, το οποίο δεν έχει αρνητικό όνομα στην Ελλάδα, για να πουν πως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κατασχέσεις σε τέτοια ιδρύματα και να εξακολουθήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Το ζήτημα αυτό έκλεισε με την επίσκεψη του Τσίπρα στο Βερολίνο. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.