Ο Κουτσούμπας κάτι πήγε να ψελλίσει για «μακριά από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Ομως, ο Κυπριανού του ΑΚΕΛ, παλιά πουτάνα στο κουρμπέτι της αστικής πολιτικής, τον έβαλε αμέσως στο βρακί του: «Θα συμφωνήσω ότι στις αναλύσεις του ΑΚΕΛ και του ΚΚΕ υπάρχει μια μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων και θεωρώ ότι αυτή πηγάζει απ' το γεγονός ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα»!
Με τον Τσίπρα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. «Δυστυχώς η Κύπρος δεν μπόρεσε να αποφύγει αυτή την εξέλιξη», είπε ο Αλέξης, «ξεχνώντας» ότι το Μνημόνιο το συμφώνησε με την τρόικα η κυβέρνηση Χριστόφια, η ο-ποία ψήφισε και τα πρώτα 25 αντιλαϊκά νομοθετήματα. Για να καταλήξει σε μια στάση Πόντιου Πιλάτου: «Σε κάθε περίπτωση εμείς θα σταθούμε αρωγοί στις αποφάσεις του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στις προσπάθειες της αριστεράς στην Κύπρο να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου απ΄ αυτή τη ζοφερή κρίση».
Λες και το κόμμα του βγήκε από παρθενογένεση, λες και δεν κυβερνούσε μέχρι πριν λίγο, λες και δεν έσπασε τα μούτρα του προσπαθώντας να πάρει δάνειο από τη Ρωσία, λες και δεν διαπραγματεύθηκε το Μνημόνιο με την τρόικα, λες και δεν ήταν ο Χριστόφιας που κλαψούριζε γιατί η τρόικα ζητούσε κι άλλα και δεν υπέγραφε το Μνημόνιο, λες και δεν στήριξε το ΑΚΕΛ τον Αναστασιάδη όταν έκλεισε την τελική συμφωνία με το Eurogroup, ο Κυπριανού βγαίνει τώρα και δηλώνει:
«Η σκληρότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Κύπρου, της κυπριακής οικονομίας, του κυπριακού λαού μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Ως ΑΚΕΛ, θα επαναλάβω, ότι έχουμε συστήσει μια επιτροπή η οποία αποτελείται από νομικούς, οικονομολόγους, ανθρώπους που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, λογιστές, ελεγκτές, οι οποίοι έχουν επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική επιλογή». Αμέσως, όμως, σπεύδει να συμπληρώσει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι καμιά επιλογή σήμερα δεν είναι εύκολη για την Κύπρο όπως και για καμία άλλη από τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η όποια επιλογή θα είναι οδυνηρότατη, θα εμπερικλείει πάρα πολλά ρίσκα».
Περιμένουμε να δούμε την πρόταση που θα δημοσιοποιήσει το ΑΚΕΛ, αν και είμαστε σίγουροι ότι προσπαθεί απλώς να ξεπλυθεί από τα αμαρτήματά του, χωρίς καμιά διάθεση να βγει έξω από το αστικό πολιτικό σύστημα και ν’ αμφισβητήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.