Σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου για το μειωμένο ωράριο με μειωμένη αμοιβή που επέβαλε στο εργοστάσιό του ο πρόεδρος των βορειοελλαδιτών βιομηχάνων Μυλωνάς απάντησε την περασμένη Παρασκευή η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου. Γνωστή για την αδυναμία της να εκφράσει στοιχειωδώς μια άποψη, η υφυπουργός επιδόθηκε σε μια απροκάλυπτη κάλυψη του Μυλωνά.
Πλήρως ενημερωμένη από τις υπηρεσίες του υπουργείου, δήλωσε ότι ο Μυλωνάς «στις 13/3/2009 κατέθεσε στην τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ τριακόσιες ενενήντα τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, από πλήρη σε μερική απασχόληση και συγκεκριμένα μείωση ημερήσιας απασχόλησης από οκτώ ώρες σε έξι ώρες και είκοσι τέσσερα λεπτά, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2639/1998 για το χρονικό διάστημα από 16/3/2009 έως 15/92009». Δεν έμεινε, όμως, στο σύννομο της κίνησης του Μυλωνά, αλλά τη δικαιολόγησε πλήρως, λέγοντας ότι το ΣΕΠΕ «δεν δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων της εν λόγω επιχείρησης τόσο ανώνυμες όσο και επώνυμες, δηλαδή κανενός είδους καταγγελία περί εκβιασμού για αποδοχή της μεταβολής των όρων εργασίας» και το προχώρησε παραπέρα, δηλώνοντας ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εταιρεία που τα στοιχεία και ο έλεγχος δείχνουν -δεν ξέρω τις λεπτομέρειες για την επιχείρηση- ότι υπήρχε μία επιχείρηση που σταθερά είχε πολύ καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους».
Για το τέλος κράτησε το μήνυμα: «Εγώ νομίζω ότι είναι η ώρα της κοινωνικής ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση προφανώς και για τον πολιτικό κόσμο, αλλά και για τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους».
Μ’ άλλα λόγια, αυτό που επέβαλε ο Μυλωνάς στους εργάτες του θα πρέπει να γίνει πρότυπο ευθύνης για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Να δεχτούν να εργάζονται λιγότερο και να πληρώνονται λιγότερο, ώστε η επιχείρηση να μη χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο χωρίς να τους αρπάζει την υπεραξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η ερωτώσα βουλευτίνα, η επιχείρηση του Μυλωνά ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2008 άνοδο πωλήσεων 5,6%, άνοδο μικτής κερδοφορίας 12,5%, άνοδο καθαρής κερδοφορίας 10%. Δεν δέχεται, δηλαδή, να βάλει δεκάρα από τα κέρδη της για να στηρίξει την πλήρη εργασία των εργατών της τώρα που ο τζίρος αρχίζει να πέφτει.