Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Αυγούστου
  • Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;
  • Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Περί διαβόλου και συμμαχιών
Πολιτική

Περί διαβόλου και συμμαχιών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2013, 00:00

Αφού έσπασε τα μούτρα του, προσπαθώντας να το παίξει «αντιμνημονιακός», βλέποντας πλέον ότι έχει απέναντί του όχι μόνο τον Βενιζέλο αλλά και τους Παπανδρεϊκούς, ο Α. Λοβέρδος αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» είπε: «Η παρουσία του ΔΝΤ ήταν επιθυμητή από τους Γερμανούς στο μηχανισμό που συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή. Συμμετείχε, λοιπόν, το ΔΝΤ και αυτό αποτέλεσε εργαλείο πολιτικής πειθούς της Μέρκελ προς τους γερμανούς πολίτες για τα μέτρα του Νότου. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν είχε συμβολή στην εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς η επίβλεψη των προγραμμάτων γίνεται από την ΕΕ».

Δεν είπε και τίποτα καινούργιο ο Λοβέρδος, το αυτονόητο είπε.  Η ΕΕ, με γερμανική καθοδήγηση, έφτιαξε τον περιβόητο «μηχανισμό» στήριξης (EFSF), στον οποίο έμπασε και το ΔΝΤ, επειδή αυτό έχει το know how της εφαρμογής σκληρών προγραμμάτων λιτότητας. Κανένας Παπανδρέου δε θα μπορούσε «να φέρει το ΔΝΤ» κόντρα στη θέληση του ιμπεριαλιστικού διευθυντήριου της Ευρωζώνης. Ο Παπανδρέου ήταν επαίτης στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και οι αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην του. Αυτό δεν τον απαλλάσσει, βέβαια, όμως δεν πρέπει να τρώμε και τα παραμυθάκια ότι «το ΔΝΤ το έφερε ο Παπανδρέου», ενώ οι ευρωενωσίτες ηγέτες ήταν απλώς παρατηρητές.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι το ΔΝΤ είναι μεν διάβολος, όμως πρέπει να συμμαχήσουμε μαζί του, γιατί έχει θέσεις που ευνοούν τον ελληνικό λαό. Το είπε ευθέως ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στη Στάη, ενώ δυο μέρες πριν η «Αυγή» της Κυριακής δημοσίευε ολόκληρο αφιέρωμα με τον εύγλωττο τίτλο: «Αξιοποίηση του ρήγματος Ουάσιγκτον – Βερολίνου προς όφελος της Ελλάδας», στο οποίο μεταξύ των άλλων διαβάσαμε ότι «ένα στοιχείο σύμπτωσης των δύο πλευρών (σ.σ. ΔΝΤ και ΣΥΡΙΖΑ) είναι η ανάλυση για τον αρνητικό ρόλο της Γερμανίας»! Ο Τσίπρας δεν περιορίστηκε μόνο στη χαρακτηριστική ατάκα ότι θα «συμμαχήσει και με τον διάβολο» για να σώσει τη χώρα. Παρέδωσε και… μαθήματα στο ΔΝΤ, καλώντας το «να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με τη Γερμανία και όχι με μισόλογα»!

Πριν δούμε ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της διαφωνίας του ΔΝΤ και αν όντως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε απόσπασμα από μερικές ευστοχότατες επισημάνσεις που έκανε η «Καθημερινή» (για τους δικούς της λόγους, φυσικά). Επισημάνσεις που «αδειάζουν» μεγαλοπρεπέστατα την «πραγματιστική» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύουν πως δεν πρόκειται παρά για μια παραλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια:

«Είναι πολλοί, ανάμεσά τους και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η λύση στην ελληνική κρίση είναι η “αμερικανική συνταγή” (…) Την “αμερικανική συνταγή” δεν μπορείς να την επιλέγεις α λα καρτ, όπως σε βολεύει. Αναπόσπαστο κομμάτι της είναι μια απάνθρωπα απελευθερωμένη αγορά εργασίας, μαγαζιά που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, πανεπιστήμια που στηρίζονται στη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα κλπ. κλπ. Οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρίες στις οποίες μπήκε ως ελέγχων βασικός μέτοχος το κράτος συνέχισαν να λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, όχι ως ΔΕΚΟ… (…) Ομπάμα και Μέρκελ δεν διαφωνούν πολύ, ίσως και καθόλου, στο πώς πρέπει να λειτουργεί μια καπιταλιστική οικονομία στις μέρες μας. Η “αμερικανική συνταγή” έχει δύο όψεις που είναι αναπόσπαστες: τη δημοσιονομική, αλλά και αυτή της πλήρως απελευθερωμένης πραγματικής οικονομίας».

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο τι κρύβεται πίσω από τις διαφωνίες ΔΝΤ-Ευρωζώνης. Δεν είναι το καταστατικό του ΔΝΤ, που το υποχρεώνει να μπαίνει σ’ ένα «πρόγραμμα» μόνο όταν το χρέος της χώρας που εφαρμόζει το «πρόγραμμα» είναι βιώσιμο, όπως έλεγε με ύφος χιλίων Μαρξ ο συριζαίος Σταθάκης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, την περασμένη Τρίτη. Τρία χρόνια συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό «πρόγραμμα», με το χρέος να μην είναι βιώσιμο ούτε για μια στιγμή. Γιατί δεν στάθηκε εμπόδιο στη συμμετοχή του το καταστατικό του ΔΝΤ; Οχι μόνο δε στάθηκε εμπόδιο, αλλά ήταν οι υπηρεσίες του ΔΝΤ που κατασκεύαζαν τις «μελέτες βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους σε όλες τις φάσεις. Και το Μάη του 2010, και το Νοέμβρη του 2010, και τον Ιούνη του 2011, και τον Οκτώβρη του 2011, και το Φλεβάρη του 2012, και το Νοέμβρη του 2012. Η Λαγκάρντ έκανε  στο Eurogroup το πολιτικό παζάρι με τον Σόιμπλε, τον Γιούνκερ, τον Ρεν και τους άλλους και όταν κατέληγαν σε συμφωνία, οι τεχνοκράτες έπαιρναν εντολή να φτιάξουν μια «έκθεση βιωσιμότητας» που ν’ ανταποκρίνεται στην πολιτική συμφωνία που είχε γίνει. Θυμόσαστε, ασφαλώς, τα διάφορα στάδια που πέρασε αυτή η πολιτική συμφωνία: ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς κανένα «κούρεμα», βιώσιμο με «κού-ρεμα» 21%, βιώσιμο με «κούρεμα» 50%, βιώσιμο με επαναγορά 30 δισ. ομολόγων. Και βέβαια, καμία φορά το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Ούτε τώρα είναι και όλοι προεξοφλούν πως θα γίνει νέο «κούρεμα», το οποίο προσδιορίζουν μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτέμβρη.

Η διαφωνία ΔΝΤ-Eurogroup δεν έχει στη βάση της κάποια «οικονομική ορθότητα» ή τη νομιμοφροσύνη των διοικούντων το ΔΝΤ προς το καταστατικό του. Πρόκειται για αντανάκλαση της σύγκρουσης ανάμεσα στο αγγλοσαξονικό και το γερμανικοευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο, για αντανάκλαση της σύγκρουσης ανάμεσα στο δολάριο και τη στερλίνα από τη μια και το ευρώ από την άλλη. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση και ιδιαίτερα την υπερχρέωση των χωρών της ευρωπαϊκής «περιφέρειας» σύμφωνα με τα συμφέροντά της και το ΔΝΤ, για λογαριασμό του αγγλοσαξονικού κεφάλαιου προσπαθεί να την πλήξει όπως μπορεί. Αυτή είναι η ουσία.

Μήπως, όμως, αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να σημειωθεί ότι το μοναδικό διακύβευμα αυτού του ανταγωνισμού είναι ένα επιπλέον «κούρεμα«» του ελληνικού χρέους, το οποίο θα επωμιστεί ο λεγόμενος «επίσημος τομέας», δηλαδή τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει την Ελλάδα από το Μάη του 2010 και μετά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό θα γίνει. Θα υπάρξει, δηλαδή, μια ακόμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δηλαδή, να μπορούν οι διεθνείς τοκογλύφοι να παίρνουν τις δόσεις τους. Υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει αυτή η νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε χαλάρωση της άγριας λιτότητας που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό και της «κινεζοποίησης» του ελλαδικού προλεταριάτου;

Ποιος είναι καταλληλότερος να μιλήσει γι’ αυτό εκτός από τον περιβόητο Πολ Τόμσεν, άτυπο επικεφαλής της τρόικας και συνομιλητή του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον; Δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Νέα» (26-27.1.13): «Για να αποφευ-     χθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα η άρση των εκτεταμένων εμποδίων στον ανταγωνισμό που συνεχίζουν να βλάπτουν την οικονομία».

Για τον Τόμσεν (για το ΔΝΤ, δηλαδή), η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημόνιου αποτελεί ευαγγέλιο. Δεν το συζητά. Το μόνο που συζητά είναι τα συστατικά μέρη του «προγράμματος». Και με απόλυτο κυνισμό λέει: αν δεν καταφέρετε να εισπράξετε τους φόρους που έχετε δεσμευτεί, θα πρέπει να ξανακόψετε μισθούς και συντάξεις! Τόσο απλά… Αυτός είναι ο «διάβολος» με τον οποίο θα συμμαχήσει ο Τσίπρας. Θα κάνει συμμαχία με το ΔΝΤ για να πετύχει το δεδομένο (μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους), ενώ για τα υπόλοιπα, αυτά που αφορούν τον ελληνικό λαό, δεν λέει κουβέντα. Λες και υπάρχει περίπτωση το ΔΝΤ να κλείσει συμμαχίες α λα καρτ! Πόσω μάλλον να δεχτεί τη χαλάρωση του «προγράμματος». Λίγο ακόμα και θα μας παρουσιάσουν το ΔΝΤ σαν ευαγή οίκο που ανακάλυψε τον δρόμο της μετανοίας.

Είναι χαρακτηριστική ακόμη και η «αυτοκριτική» του Τόμσεν για τη διάψευση των «προβλέψεων» του ΔΝΤ. Είπε στην ίδια συνέντευξή του: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι στην πρόβλεψη της ανάκαμψης της χώρας, αλλά αυτό δεν θα το απέδιδα στο ότι υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήλθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και ταυτόχρονα έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως». Κατά το ΔΝΤ, λοιπόν, εκείνο που φταίει είναι ότι υπήρξε μια σχετική χαλάρωση στην εφαρμογή των νέων μέτρων του Μνημόνιου, λόγω των δύο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα. Ούτε για μη βιώσιμο χρέος μιλά ούτε συσχετίζει την εφαρμοζόμενη πολιτική μ’ αυτό. Θεωρεί πως η έξοδος από την κρίση (λέμε τώρα) συναρτάται μόνο με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημόνιου και με την επικαιροποίησή του κάθε φορά που πέφτει έξω, πάντα σε βάρος μισθών και συντάξεων.

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΘα ζουν για πάντα στις καρδιές και στους αγώνες μας
Επόμενο άρθρο Πολιτικές ιώσεις

Σχετικά Αρθρα

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

Πολιτική 31 Ιούλ 2026, 13:21

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

Ημέρα μπύρας.

Ημέρα μνήμης ολοκαυτώματος των Roma.

Αιθιοπία: Ημέρα γαϊδουριού.

1931: Τίθεται σε άμεση εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα το μέτρο εκτοπισμού των κομμουνιστών.

1933: Στρατιωτικός νόμος στη Νικαράγουα.

1951: Ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά.

1969: Βόμβα (ΚΕΑ) στον δεύτερο όροφο του υπουργείου Προεδρίας και στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

1980: 85 νεκροί και διακόσιοι τραυματίες από βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια (φασιστική οργάνωση «Ενοπλες Επαναστατικές Ομάδες Κρούσης»).

1990: Εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

1998: Ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβολεί και σκοτώνει τον 26χρονο Ηλία Μέξη επειδή μπήκε αντίθετα σε δρόμο του Πειραιά και δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo