Ανοιχτό το ενδεχόμενο της εμπλοκής στη μάχη κατά του IS, εάν ζητηθεί από τις ΗΠΑ, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή της EΡΤ open. Την ίδια ώρα, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος διακήρυξε, ότι «τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ θα τις υπηρετήσουμε με το παραπάνω, καθώς η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ».
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η χώρα μας αν ζητηθεί συνδρομή από τις ΗΠΑ για τον «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών», ο Ησυχος είπε: «Η χώρα μας θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή το δικό της ρόλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, που είναι μια επιβεβλημένη διαδικασία όλων των χωρών. Δεν είμαστε απλά ένα πέρασμα. Είμαστε σε μια περιοχή, ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη περιμένει την επάνοδο αρκετών τζιχαντιστών – μαχητών που διαθέτουν βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά και άλλα διαβατήρια των χωρών – μελών της ΕΕ και ως εκ τούτου η χώρα μας πρέπει να έχει μια αυξημένη προσοχή, μια εγρήγορση, μια επαγρύπνηση, προκειμένου να μην εμπλακεί σε καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες».
Δεν έμεινε, όμως, μόνο σ’ αυτό που προεξοφλεί συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ανάλογη μ’ εκείνη που έγινε την περίοδο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», με τις μυστικές πτήσεις της CIA, που περνούσαν και από την Ελλάδα. Εκανε ένα βήμα παραπέρα:
«Για το πώς θα προχωρήσουμε στα αιτήματα των ΗΠΑ, θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, είναι όλη η διεθνής κοινότητα, πάρα πολλές χώρες, που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση αυτής της πληγής, της σύγχρονης πληγής, της μεσαιωνικής αντίληψης που εκφράζουν οι τζιχαντιστές και όχι μόνο. Αρα η συνεργασία μας με όλες τις χώρες, σε Ανατολή και Δύση, απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με αυτό τον τρόπο».
Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και στρατιωτικής εμπλοκής στον «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών», εάν το απαιτήσουν οι «μεγάλοι μας σύμμαχοι», οι Αμερικανοί, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγορεύσει σε… προστάτες του ελληνικού λαού, με το στόμα του Τσίπρα να στάζει μέλι κάθε φορά που αναφέρεται στον Ομπάμα. Παίζουν με τη φωτιά, διακινδυνεύοντας να μετατρέψουν τη χώρα μας σε στόχο των ισλαμιστών μαχητών που πραγματοποιούν «τυφλά» χτυπήματα σε δυτικές χώρες που συμμετέχουν άμεσα στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.