Δεκαπέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχει εκδώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε ένα μόλις εξάμηνο θητείας! Τόσες όσες δεν είχαν εκδώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε πλήρεις βουλευτικές θητείες. Πολλές απ’ αυτές τις ΠΝΠ ψηφίστηκαν με την απειλή «δε θα πάρουμε τη δόση». Υπήρχαν, όπως έλεγαν, κάποια προαπαιτούμενα από την τρόικα και το Eurogroup και επειδή δεν υπήρχε χρόνος για ν’ ακολουθηθεί η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, αναλάμβανε να νομοθετήσει η κυβέρνηση αντί της Βουλής. Στις φωνές της αντιπολίτευσης οι υπουργοί της κυβέρνησης απαντούσαν ότι η έκδοση ΠΝΠ προβλέπεται από το σύνταγμα για εξαιρετικές περιπτώσεις και επιχειρηματολογούσαν ότι η συμφωνία για την εκταμίευση του δανείου αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση, γιατί αλλιώς το κράτος θα ήταν αναγκασμένο να κηρύξει χρεοκοπία. Συμπλήρωναν, δε, πως οι ΠΝΠ πηγαίνουν σε τακτή προθεσμία στη Βουλή, η οποία θα έχει την άνεση να τις συζητήσει και να τις εγκρίνει.
Αμ δε! Ούτε αυτόν τον τυπικό κανόνα, της εκ των υστέρων συζήτησης των ΠΝΠ από τη Βουλή δεν τήρησαν. Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, έξι ΠΝΠ πήρε η συγκυβέρνηση, τις τύλιξε σε πακέτο και τις έστειλε για έγκριση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος! Ανάμεσά τους ήταν και όλες οι ΠΝΠ του Δεκέμβρη (5, 7 και 12 Δεκέμβρη). Παρασκευή βράδυ τις κατέθεσαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το Σάββατο έπρεπε να συνεδριάσει και ν’ αποφασίσει η Επιτροπή και τη Δευτέρα η Ολομέλεια της Βουλής.
Fast track διαδικασία με την έκδοση ΠΝΠ, fast track διαδικασία και για τη συζήτηση (λέμε τώρα) και την έγκρισή τους από τη Βουλή. Ηταν κι αυτό προαπαιτούμενο για την έγκριση της επόμενης δόσης, είπαν ο Στουρνάρας με τον Σταϊκούρα, που δεν παρέλειψαν στο σχετικό πακέτο να χώσουν και μερικές νέες ρυθμίσεις. Κάποιες αναγκάστηκαν να τις αποσύρουν, μετά και από προτροπή του Βενιζέλου, που τους είπε ότι το έχουν παραχέσει. Δηλαδή, το Eurogroup έθεσε ως προαπαιτούμενο να εκδοθούν οι ΠΝΠ και να δώσει τη μεγάλη δόση και τώρα, για να δώσει μια μικρή δόση έθεσε ως προαπαιτούμενο να ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Είναι φανερό πως πρόκειται για παρωδία κοινοβουλευτισμού. Η συγκυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, φοβάται διαρροές στο ένα ή το άλλο ζήτημα, γι’ αυτό και επέλεξε το fast track: πακέτο όλες οι εκκρεμούσες ΠΝΠ και ψήφιση μέσα σε δυο μέρες, χωρίς συζήτηση. Αυτή η παρωδία κοινοβουλευτισμού, όμως, είναι απολύτως συμβατή με την αστική δημοκρατία, η οποία δεν αποτελεί παρά δικτατορία του κεφαλαίου. Σε εποχές κρίσης, η κοινοβουλευτική βιτρίνα θρυμματίζεται και φαίνεται η ουσία.