‘Η εμείς έχουμε πάθει παροξυσμό ή αυτοί βάλθηκαν να τρελάνουν τους οπαδούς τους. Για την ηγεσία του Περισσού λέμε, που συναντήθηκε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ και συμφώνησαν σε ό,τι αφορά τα Μνημόνια, λες και το Μνημόνιο στην Κύπρο δεν το προωθεί κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, αλλά κάποιο φάντασμα!
Η συνάντηση ήταν στο κορυφαίο επίπεδο. Από τη μια η Παπαρήγα, από την άλλη ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Οπως πληροφορούμαστε από το «Ριζοσπάστη», μετά τη συνάντηση η Παπαρήγα δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη χαρά συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον σ. Κυπριανού, ανταλλάξαμε εμπειρίες πια και για τα θέματα της κρίσης, των μνημονίων, μια και οι δυο χώρες βρίσκονται σε μία παράλληλη πορεία». Δηλαδή, ο ΑΚΕΛίτης πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνησή του δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες που έχουν στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς, ο Κουβέλης. Στη συνέχεια η Παπαρήγα μίλησε για το… Κυπριακό! «Είναι μεν αυτονόητο, αλλά δεν το θεωρούμε καθόλου περιττό και ρουτίνα, να επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού έτσι όπως το διεκδικεί η Κυπριακή Προεδρία», είπε. Ο Χριστόφιας, βέβαια, ήταν από παλιά υπέρ του σχεδίου Ανάν και κατέβαλε προσπάθειες να βρει μια φόρμουλα κοντά σ’ αυτό το σχέδιο, αλλά έκανε μια τρύπα στο νερό, διότι η τουρκική πλευρά δεν είχε καμιά πρεμούρα για λύση, όπως δεν έχει (σ’ αυτή τη φάση) καμιά πρεμούρα για ένταξη στην ΕΕ (γι’ αυτό και οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει, αφού η τουρκική πλευρά δεν κάνει υποχωρήσεις).
Ο Κυπριανού ξεκίνησε λέγοντας ότι με την Παπαρήγα «έχουμε συμφωνήσει σε όλες τις αναλύσεις των θεμάτων τα οποία έχουμε συζητήσει». Και συνέχισε: «Οπως έχει αναφέρει και η ίδια, έχουμε συζητήσει πλέον την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας όπως εξελίσσεται μετά από την προσφυγή μας για στήριξη από το μηχανισμό από την τρόικα και πρέπει να πω ότι οι ανησυχίες τις οποίες είχαμε διατυπώσει από το αρχικό στάδιο αυτών των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει με την τρόικα, δυστυχώς επιβεβαιώνονται».
Ποιες ακριβώς είναι οι «ανησυχίες» του ΑΚΕΛ; Προφρανώς οι ίδιες με τις ανησυχίες του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος στην αρχή έλεγε διάφορα περί «κόκκινων γραμμών» και στο τέλος «ξεβρακώθηκε» κανονικότατα στους τροϊκανούς, γιατί αυτό απαιτούσε το συμφέρον της κυπριακής αστικής τάξης. Η Παπαρήγα συμμερίζεται αυτές τις «ανησυχίες»; θεωρεί ότι δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από την προσφυγή στο Μνημόνιο; Κρίνοντας από το γεγονός ότι παρακολουθούσε τις δηλώσεις Κυπριανού, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο, συμπεραίνουμε ότι συμφωνεί (ή τουλάχιστον… κατανοεί). Γιατί, όμως, να μην ισχύουν και για τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ όσα ισχύουν για τον Βενιζέλο, τον Σαμαρά, τον Κουβέλη και τα κόμματά τους;
Το ΑΚΕΛ είναι κυβερνητικό κόμμα στην Κύπρο. Γι’ αυτό και η έλευση του ηγέτη του στην Αθήνα αποτελεί πολιτικό γεγονός. Ο Κυπριανού δεν συναντήθηκε μόνο με την Παπαρήγα, αλλά με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Με τον Παπούλια, τον Σαμαρά, τον Αβραμόπουλο, τον Κουβέλη, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (ο Τσίπρας έλειπε στη Γερμανία). Αν υπάρχει ένα ερώτημα, είναι γιατί η ηγεσία του Περισσού εξακολουθεί να έχει σχέσεις «συντροφικές» μ’ ένα κόμμα που διαχειρίζεται την αστική εξουσία και μάλιστα στην πιο επαχθή μορφή της (προσφυγή και μνημόνιο). Μπορούμε να εικάσουμε διάφορα, όμως την απάντηση οφείλει να τη δώσει η ηγεσία του Περισσού, όχι εμείς. Αλλωστε, και με το «Κ»Κ Κίνας είχαν μέχρι πρόσφατα σχέσεις, στη συνέχεια μίλησαν για άγριο καπιταλισμό στην Κίνα, αλλά σε πρόσφατη διεθνή συνάντηση που έγινε στη Βηρυττό, το κόμμα της νέας αυτοκρατορικής κάστας του Πεκίνου ήταν παρόν.