Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν
  • AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας
  • Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι
  • Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο
  • Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Παιχνίδια προπαγάνδας με τη μακρόχρονη βαρβαρότητα
Πολιτική

Παιχνίδια προπαγάνδας με τη μακρόχρονη βαρβαρότητα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Σεπ 2013, 00:00

Σαν κυνηγός κεφαλών σε αποικιοκρατούμενη αφρικανική χώρα, ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε στους επικεφαλής της τρόικας τη λίστα με τους 12.500 εργαζόμενους στο δημόσιο που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και τους ζήτησε μια «παράτα» δυο-τριών μηνών προκειμένου να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει το έργο άλλων 12.500 διαθεσιμοτήτων, που έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Οι τροϊκανοί δεν απάντησαν, γιατί πρώτα θα κάνουν τη «γύρα» απ’ όλα τα υπουργεία και μετά θα κάνουν τον απολογισμό και το τελικό παζάρι. Αφού πρώτα επιστρέψουν στις έδρες τους και πάρουν οδηγίες από τ’ αφεντικά τους, το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Με απλά λόγια, αν δώσουν στον Μητσοτάκη τη δίμηνη παράταση, θα ζητήσουν κάτι άλλο στο οποίο η κυβέρνηση θα κάνει τη δύσκολη.

Η κυβέρνηση ένα μόνο αίτημα έχει στην πραγματικότητα. Να μη ζητηθεί από την τρόικα να ψηφιστούν εδώ και τώρα νέα μέτρα που θ’ αφορούν το 2014. Οπως διαρρέει ο Στουρνάρας, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά της να μη ψηφιστούν εκ των προτέρων νέα μέτρα, αλλά να καταρτιστεί λίστα τους και να ψηφιστούν όταν πρέπει να εφαρμοστούν, ανάλογα και με την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής. Και να είναι όχι μέτρα για περικοπές μισθών και κύριων συντάξεων, αλλά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομικό αποτέλεσμα», όπως δήλωσε και ο Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Μπαρόζο.

Θα γίνει δεκτό αυτό το πολιτικό αίτημα; Την απάντηση δε θα τη δώσει η τρόικα, αλλά τα αφεντικά της. Θα τη δώσει κυρίως ο γερμανογαλλικός άξονας, στον οποίο θα προσφύγει η συγκυβέρνηση ζητώντας να της δώσουν μερικούς μήνες καιρό, να μπορέσει να βγάλει τις εκλογές του προσεχούς Μάη, χωρίς ιδιαίτερο ζόρι, με εφαρμογή βέβαια των συμφωνημένων (διαθεσιμότητες, απολύσεις, αυξήσεις στα εισιτήρια, νέο πετσόκομμα επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, 25ευρω για εισαγωγή στα νοσοκομεία, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας κτλ.).

Ακόμα, όμως, κι αν η Μέρκελ με τον Ολάντ δείξουν κατανόηση σ’ αυτό το πολιτικό αίτημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπάρχει ένα αγκάθι. Την άνοιξη θα πρέπει να συζητήσουν για το «χρηματοδοτικό κενό», που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Και βέβαια, τότε θα πρέπει να συζητήσουν και για το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει αυτό το μίνι πακέτο. Μπορούν αυτή τη συζήτηση να τη μεταφέρουν για μετά τις εκλογές του Μάη; Αν ναι, έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, για να στηρίξουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Τα υπόλοιπα, αυτά που ρίχνει στην πιάτσα η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δηλαδή πλέον έχουμε «πρόσωπο» (το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα) και μ’ αυτό θα ζητήσουμε βοήθεια χωρίς όρους και Μνημόνια, είναι τροφή για αφελείς. Πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι η μνημονιακή πολιτική μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς ένα νέο Μνημόνιο. Το ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ επιτρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικά κάτι τέτοιο, μέσα από τους κοινοτικούς μηχανισμούς και με γκαουλάιτερ την Κομισιόν. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, η οποία ξεμπροστιάζει και την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν δυνατότητες «α-ντιμνημονιακής» πολιτικής μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό και θα επανέλθουμε αναλυτικά σε ένα από τα επόμενα φύλλα μας.

Κατά τα άλλα, κυβέρνηση και τρόικα δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να συμφωνήσουν στην «πρόβλεψη» για την καπιταλιστική ύφεση του 2013. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για -4,2%, η κυβέρνηση κατέβηκε στο -3,8%, οπότε μοίρασαν τη διαφορά και «έ-κλεισαν» στο -4%. Οι προβλέψεις αυτού του τύπου δεν κοστίζουν και τίποτα. Απλά χρησιμοποιούνται στο παζάρι για τη διαμόρφωση των διάφορων δημοσιονομικών μέτρων. Οταν, όμως, έχουμε μόνο τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί το έτος, οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ως προς την εκτίμηση της ύφεσης έχουν μικρή σημασία, γι’ αυτό και κανένα μέρος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα.

Αντίθετα, σύμφωνα με δι-αρροή του Στουρνάρα, η τρόικα τους έτριξε τα δόντια στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και κατέληξαν σε «πρόβλεψη» για 500 εκατ. ευρώ! Και πού πήγαν τα 2,9 δισ. που υποτίθεται ότι ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στο οχτάμηνο, με προοπτική να είναι μεγαλύτερο στα τέλη του χρόνου; Αυτό, όμως δεν το είπε ποτέ ο Στουρνάρας. Αφησε τον Σταϊκούρα να εκτεθεί και τώρα παρακολουθεί με σαρδόνιο χαμόγελο τη νίλα του.

Σε άρθρο που έγραψε για τον «Τύπο της Κυριακής» (15. 9.13) ο Σταϊκούρας σαν να μην τρέχει τίποτα παραδέχτηκε ότι έκανε «δημιουργική λογιστική». Παραδέχτηκε ότι το 1,5 δισ. ευρώ των επιστροφών από την ΕΚΤ και τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης (αφορά αποδόσεις ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και η επιστροφή συμφωνήθηκε με το τρίτο Μνημόνιο) «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, κατατίθενται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (segregated account) και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης». Τότε γιατί προσέθεσε αυτό το ποσό στο πρωτογενές πλεόνασμα, αφού δεν υπολογίζεται; Με θαυμαστή ξετσιπωσιά ο Σταϊκούρας ξεπέρασε αυτό το ερώτημα και έγραψε: «Αν εξαιρέσουμε συνεπώς αυτά τα έσοδα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,8% του ΑΕΠ κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους». Ετσι, το πρωτογενές πλεόνασμα κατέβηκε στο μισό απ’ αυτό που είχε ανακοινωθεί.

Αποκαλύφθηκε, όμως, ότι είχε γίνει τεράστια περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Σταϊκούρας το παραδέχτηκε κι αυτό, αλλά δεν ανέφερε ποσό. Λες και απευθυνόταν σε ηλίθιους έγραψε: «Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αφαιρέσουμε τα έσοδα και τις δαπάνες του ΠΔΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα μόνο του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του έτους»! Το ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρεται στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή τακτικός προϋπολογισμός, προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων και προϋπολογισμοί φορέων εκτός κεντρικής κυβέρνησης) είναι… λεπτομέρεια άνευ σημασίας.

O Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη είπε τα ίδια με τον Σταϊκούρα, αλλά με άλλο τρόπο: «Ρωτούν κάποιοι: Πόσο πιθανό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος; Απαντώ: Φέτος, στο επτάμηνο, είχαμε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισεκατομμύριο! Χωρίς να υπολογίζω τις επιστροφές τόκων από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Κι ακόμα δεν έχουν μπει τα αποτελέσματα του Αυγού-στου που φαίνονται ήδη πολύ ενθαρρυντικά, λόγω αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό». Προσέθεσε κι αυτός τις επιστροφές τόκων από ΕΚΤ και Κεντρικές Τράπεζες, ενώ ήξερε πολύ καλά ότι αυτά τα ποσά πάνε κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους και δεν υπολογίζονται στον προϋπολογισμό (άρα και στο πρωτογενές πλεόνασμα).

Προς τι όλη αυτή η γκεμπελίστικου τύπου προπαγάνδα; Μα για να υποσχε- θούν ότι όπου να ‘ναι αρχίζουν τα κοινωνικά μέτρα ανακούφισης από τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής. Το είπε καθαρά ο Σαμαράς: «Πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική. Πρωτογενές πλεόνασμα, όμως σημαίνει και κάτι ακόμα: ότι το 70% απ’ αυτό θα πάει για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία. Αυτό το συμφωνήσαμε και αυτό θα κάνουμε από τις αρχές του 2014».

Τώρα, περιορίστηκαν με την τρόικα σε εκτίμηση για 500 εκατ. που πιθανόν να είναι και λιγότερα όταν θα γίνει η τελική «σούμα» (γύρω στο Φλεβάρη). Δηλαδή, μιλούν για «κοινωνικά μέτρα» ύψους 350 εκατ. ευρώ (τόσο είναι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος) στην καλύτερη περίπτωση. Οταν νοσοκομεία είναι έτοιμα να κλείσουν επειδή δεν έχουν πόρους (βλέπε Γενικό Κρατικό Νίκαιας), καταλαβαίνετε τι είδους κοινωνική πολιτική θα κάνουν μ’ αυτά τα 350 εκατ. Είναι λιγότερα κι από ψίχουλα και δεν φτάνουν για να κλείσουν ούτε τις υπαρκτές «τρύπες» στους προϋπολογισμούς διάφορων φορέων.

Ο προϋπολογισμός του 2014, για τον οποίο δε γίνεται καμιά δημόσια συζήτηση, σκόπιμα βέβαια, θα είναι πιο σκληρός απ’ αυτόν του 2013. Δεν έχει, λοιπόν, καμιά σημασία αν θ’ ανακοινωθούν τώρα κάποια νέα μέτρα. Αυτά θα έρθουν εκ των πραγμάτων και θα προστεθούν στα παλιά. Οταν κόβεται η επιχορήγηση στους συγκοινωνιακούς φορείς, αυξάνεται το εισιτήριο. Οταν κόβεται η επιχορήγηση στα νοσοκομεία, θα πληρώσουν οι ασθενείς. Οταν κόβεται η επιχορήγηση στην κοινωνική ασφάλιση, θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Και πάει λέγοντας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροXρυσανθαντώνης
Επόμενο άρθρο Υποταγή στην κοινοτική νομιμότητα

Σχετικά Αρθρα

AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 20:03

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 19:27

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 15:47

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 13:34

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

Πολιτική 10 Μαρ 2026, 14:10

Εφετείο ΧΑ: Aυτή είναι η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι καταδικασθέντες νεοναζιστές εγκληματίες

Η εισαγγελέας Στεφανάτου πρότεινε να απορριφτούν όλα τα αιτήματα

Πολιτική 9 Μαρ 2026, 11:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 20:03
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
Καταστολή

Σύνορα, θάνατοι και απελάσεις: Η Κρήτη και η νέα γεωγραφία της αποτροπής στη Μεσόγειο

9 Μαρ 2026, 13:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης θυμάτων τρομοκρατίας.

1971: Βόμβα της ΕΜΑ στην είσοδο των γραφείων της “Εστίας”.

1988: Χιλιάδες αμερικανοί ακτιβιστές εισβάλουν στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, 2.000 συλλήψεις (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των ΗΠΑ).

1989: Βόμβα σε γαλλική τράπεζα στο Κολωνάκι (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1993: Βόμβα στην εφορία Πετρούπολης (17Ν).

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, 192 νεκροί,1.460 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo