Περίπου 58.000 στρέμματα ενέταξε παράνομα στο πρόγραμμα των «Οικοπάρκων» ο υπουργός Γεωργίας της ΝΔ Α. Κοντός και τα λαμόγια εισέπραξαν 10,616 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξουν και άλλα 13,27 εκατ. ευρώ.
Ο Α. Κοντός, από την εποχή ακόμη που ήταν υφυπουργός, είχε αναλάβει και την αρμοδιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος της μακροχρόνιας παύσης εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 2078/1992. Το πρόγραμμα αυτό προώθησε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη με στόχο υποτίθεται να ανακουφίσει εξαντλημένες από την καλλιέργεια γεωργικές εκτάσεις, βγάζοντάς τες από την καλλιέργεια και αναπτύσσοντας σ’ αυτές την πανίδα και την χλωρίδα. Ομως, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενέταξαν παράνομα στο πρόγραμμα 185.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων και μόνο 7.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων. Ετσι, το πρόγραμμα εξελίχθηκε στο κακόφημο σκάνδαλο των Οικοπάρκων, που σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο του γιαννιώτη γεωπόνου Δ. Παπαϊωάννου. Ενός έντιμου και ακέραιου ανθρώπου, που μέσα σε τέσσερις μήνες (Ιούλης-Οκτώβρης του 2001) είχε ξακαθαρίσει το σκάνδαλο των Οικοπάρκων στα Γιάννενα, την εκλογική περιφέρεια του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γεωργίας Ε. Αργύρη. Αυτό το ξεκαθάρισμα δε βόλευε τον Αργύρη, που μαζί με τον πρώην νομάρχη Ιωαννίνων Ν. Ζαρμπαλά ανάγκασαν το μακαρίτη ν’ αλλάξει την εισήγησή του, γεγονός που απέβη μοιραίο.
Ολη αυτή την εξέλιξη την αγνόησε προκλητικά ο Α.Κοντός και έβαλε σαν στόχο να εντάξει παράνομα στο πρόγραμμα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Οπως και έκανε.
Ο Α. Κοντός αγνόησε ακόμη:
Πρώτο, ότι για το σκάνδαλο αυτό είχε επιληφθεί το Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF), που εξέδωσε πόρισμα και το παρέδωσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον υπουργό Γεωργίας. Οι εκπρόσωποι του OLAF ζήτησαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο σε όλη την Ελλάδα.
Δεύτερο, ότι ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης είχε συμπεριλάβει το σκάνδαλο ανάμεσα στις έξι μεγάλες υποθέσεις που έπρεπε να ελεγχθούν από τις εισαγγελικές αρχές (μέχρι σήμερα δε μάθαμε τίποτα για την πορεία αυτής της έρευνας).
Τρίτο, ότι τον Ιούλη του 2002 είχε συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση 8 βουλευτών του κόμματός του, της ΝΔ. Μετά το πολύωρο σφυροκόπημα που δέχτηκε ο Ε. Αργύρης, ιδιαίτερα από την Ε. Παπαδημητρίου, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα ήταν από την αρχή «στημένο» και να δεσμευτεί ότι θα το σταματήσει και θα προχωρήσει σε καταλογισμό πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών.
Τέταρτο, ότι με βάση πρακτικό της Ολομέλειας του ΝΣΚ (Δεκέμβρης 2003) δε μπορούσαν πια να ενταχθούν στο πρόγραμμα βοσκότοποι με τη μορφή δασολίβαδων, χορτολίβαδων και θαμνολίβαδων, κάτι που έκανε ο Α. Κοντός «πατώντας» στις θετικές εισηγήσεις-πρακτικά της ΚΕΠΕ.
Πέμπτο, ότι με βάση την ΚΥΑ του Δεκέμβρη του 2003, άρθρο 2, δε μπορούσαν να επανακριθούν οι εκτάσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση απένταξης (π.χ. αγρόκτημα Ζαρκαδοχωρίου) ή για τις οποίες έχει εκδοθεί πόρισμα από την πρώτη ΚΕΠΕ του 2002.
Εκτο, ότι με βάση το άρθρο 4 της ΚΥΑ του Δεκέμβρη του 2004 μόνο η Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος είχε την αρμοδιότητα να αποδεχτεί ή να απορρίψει τα πρακτικά της ΚΕΠΕ του Β. Κοντόλαιμου και να δώσει στη συνέχεια διαταγή στις Διευθύνσεις Γεωργίας για να απεντάξουν ή όχι οριστικά τις αρχικά ενταχθείσες εκτάσεις. Και όχι ο ίδιος, που έδωσε παράνομα διαταγές στις Διευθύνσεις Γεωργίας να αποδεχθούν τα πορίσματα της ΚΕΠΕ.
Δημόσια, για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, την υπόθεση χειριζόταν ο Σ. Τσιτουρίδης, που υποσχόταν «ελαφρά τη καρδία», σε «φουκαράδες» αγρότες (έτσι τους αποκαλούσε ο Α. Κοντός), ότι θα τους επανεντάξει στο πρόγραμμα των Οικοπάρκων (όπως στη Λάρισα). Προφανώς, για να τους επανεντάξει θα χρησιμοποιούσε λυτούς και δεμένους, πηγαίνοντας κόντρα στη νομιμότητα. Μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη του 2004 έβαλε μπροστά τον ΟΠΕΚΕΠΕ να στέλνει αποφάσεις στις Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που είχαν ενταγμένες εκτάσεις και να τις καλεί να κινήσουν τη διαδικασία πληρωμών των λαμόγιων των Οικοπάρκων.
Στα τέλη του Ιούνη του 2004 έγινε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία πήραν μέρος ο Σ. Τσιτουρίδης και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γεωργίας. Στη σύσκεψη αυτή η πλειοψηφία των υπηρεσιακών παραγόντων είχε προτείνει να επικαιροποιηθούν οι αποφάσεις της ΚΕΠΕ μέσω υπουργικής απόφασης και όχι να δημιουργηθεί καινούργια ΚΕΠΕ για να εξετάσει τα πράγματα από την αρχή και από μηδενική βάση, όπως πρότεινε ο τότε προϊστάμενος της Δι-εύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Σ. Βαϊλάκης (συνταξιούχος πια). Τελικά, η πρόταση Βαϊλάκη έγινε δεκτή και υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο το Δεκέμβρη του 2004. Ακόμη και τώρα, ο Σ. Βαϊλάκης υπεραμύνεται της θέσης του αντικρούοντας μας: πού θέλατε να ξέρω εγώ, ότι ο Νομικός Σύμβουλος Β. Κοντόλαιμος θα έκανε στροφή 180 μοιρών και θα υποστήριζε τα αντίθετα απ’ αυτά που υποστήριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Λίγο καιρό μετά τη σύσκεψη, ο Β. Κοντόλαιμος έκανε μια τελευταία πράξη υπεράσπισης των δασών και δασικών εκτάσεων με ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο κατόρθωσε να αποσπάσει τις υπογραφές των Σ. Τσιτουρίδη και Θ. Αληφακιώτη (υπουργός και γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας). Τελικά, αυτή η απόφαση δεν «περπάτησε», γιατί φαίνεται ότι κάποια στιγμή διάφοροι καλοθελητές ενημέρωσαν τον Σ. Τσιτουρίδη, ότι μ’ αυτή μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στις απαιτήσεις των λαμόγιων των Οικοπάρκων.
Τα μέλη που επιλέχτηκαν να επανδρώσουν την επιτροπή ήταν δέκα, πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά. Τελικά, όμως, στις συνεδριάσεις που αποφάσισαν την επανένταξη των εκτάσεων στο πρόγραμμα πήραν μέρος τα πέντε τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά: Β. Κοντόλαιμος, Ι Βολακάκης, Α. Γεωργοπούλου, Κ. Δημόπουλος, Γ. Σβαρνιάς, Π. Μπατζιά και Μ. Παφίλη (οι δύο τελευταίες ήταν αναπληρώτριες των Ι. Βολακάκη και Κ. Δημόπουλου). Οι ευθύνες είναι πρώτα απ’ όλα των υπουργών Ε. Μπασιάκου και Α. Κοντού. Ομως, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι έξι από τους εφτά υπηρεσιακούς παράγοντες (εξαιρείται ο Ι. Βολακάκης που μειοψήφησε σ’ όλες τις συνεδριάσεις που έλαβε μέρος), γιατί γνώριζαν αναλυτικά για το σκάνδαλο των Οικοπάρκων και δε νομιμοποιού-νται να υπογράψουν για την επανένταξη δασών και δασικών εκτάσεων παράνομα στο πρόγραμμα. Επίσης, κάποια στιγμή και τα δέκα μέλη της επιτροπής είχαν λάβει γνώση της υπουργικής απόφασης που είχαν υπογράψει οι Τσιτουρίδης και Αληφακιώτης και αν είχαν στοιχειώδη εντιμότητα και έδειχναν και το ελάχιστο ενδιαφέρον για την προστασία των δασών, όφειλαν να την καταθέσουν στην επιτροπή και να εξαναγκάσουν έτσι τον Α. Κοντό να πάρει πίσω όλες τις παράνομες αποφάσεις επανένταξης δασών και δασικών εκτάσεων. Επιπλέον, για ένα μεγάλο διάστημα που ήταν αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής, η Μ. Παφίλη ήταν προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος. Μ’ αυτή την ιδιότητα δεν έπρεπε να δείξει έμπρακτα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία των δασών; Ακόμη, το τακτικό μέλος της επιτροπής Κ. Δημόπουλος είναι δασολόγος και γραμματέας της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων), ιδιότητες που επιβάλουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία των δασών. Και ο κύριος αυτός, όμως, κινήθηκε στη λογική της εξυπηρέτησης των υπουργικών αναγκών και της προσωπικής του ανέλιξης.
Τα μέλη της επιτροπής αδιαφόρησαν τότε στην έκκλησή μας να βάλουν τέλος στο σκάνδαλο των Οικοπάρκων. Τώρα που είδαν το πρώτο δημοσίευμα της «Κ» για το Οικοπάρκο της Μονής του Βατοπεδίου θορυβήθηκαν, γιατί αντιλαμβάνονται ότι θα πυκνώσουν τα δημοσιεύματα γενικά για το σκάνδαλο των Οικοπάρκων, από το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα ζημιωθεί 24 εκατ. ευρώ, και γιατί φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα θα τους «τσιμπήσει» κι αυτούς ο εισαγγελέας.
Εντάχθηκαν παράνομα περίπου 58.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων στους νομούς Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Ημαθίας. Οι αποφάσεις που έβγαλε ο Α. Κοντός από το πολιτικό του γραφείο είναι όλες παράνομες και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπι- στούν από εδώ και πέρα. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει εκτός των άλλων να κινηθεί και η διαδικασία απένταξης και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Στη Χαλκιδική εντάχθηκαν 13.500 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων (έκταση 5.000 στρεμμάτων της Μονής Βατοπεδίου και δύο εκτάσεις συνολικής έκτασης 8.500 στρεμμάτων της Μονής Διονυσίου). Στις 3 Οκτώβρη του 2002 είχε συνεδριάσει η ΚΕΠΕ (Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου) στα γραφεία της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος (και είχε αποφασίσει ομόφωνα: «Σύμφωνα με τα υπ’ αριθ. 2135/30-4-2000 και 1315/22-4-2002 έγγραφα της Διεύθυνσης Δασών Ν. Χαλκιδικής, όλες οι ενταχθείσες στο πρόγραμμα εκτάσεις των δικαιούχων… έχουν την δασική μορφή. Βάσει των ανωτέρω και ειδικότερα του σημείου 3 θεωρούμε αιτιολογημένη την απένταξη του συνόλου της έκτασης όλων των δικαιούχων». Στην ΚΕΠΕ είχε πάρει μέρος και η Π. Μπατζιά και είχε ψηφίσει υπέρ της απένταξης όλων των εκτάσεων. Η Π. Μπατζιά πήρε μέρος και στη νέα ΚΕΠΕ και στη συνεδρίαση της 27-5-2005 ψήφισε υπέρ της επανένταξης των εκτάσεων αυτών στο πρόγραμμα των Οικοπάρκων, σαν να μη συμβαίνει τίποτα και γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την προηγούμενη υπογραφή της! Επίσης, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της επιτροπής (πρωτοστατούντος του προέδρου της και Νομικού Συμβούλου Β. Κοντόλαιμου, ο οποίος την περίοδο 2001-2003 με τις άρτιες και πληρέστατες νομικές του εισηγήσεις ήταν από τους στυλοβάτες στην προσπάθεια να απενταχθούν τα λαμόγια των Οικοπάρκων), Β. Κοντόλαιμος, Α. Γεωργοπούλου, Μ Παφίλη και Γ. Σβαρνιάς, ψήφισαν υπέρ της επανένταξης των 13.500 στρεμμάτων, αγνοώντας εκτός των άλλων και την απόφαση της πρώτης ΚΕΠΕ.
Στη Μαγνησία εντάχθηκε έκταση 2.500 στρεμμάτων στη Σκόπελο, δύο εκτάσεις 12.100 στρεμμάτων στην Αλόννησο και τέσσερις εκτάσεις 11.797 στρεμμάτων στον Αλμυρό (σύνολο 26.397 στρέμματα). Απ’ αυτά, τα 2.500 στρέμματα της Σκοπέλου τα εκμεταλλεύεται η Μονή Ξενοφώντος και 12.100 στρέμματα η Μονή Μεγίστης Λαύρας. Οι δύο αυτές Μονές εισπράττουν το χρόνο 305.000 ευρώ. Μέχρι τώρα, με τις αποφάσεις του Α. Κοντού, εισέπραξαν για οκτώ χρόνια (με τα οποία έκλεισε η πρώτη δεκαετία αυτού του αμαρτωλού προγράμματος) 2.440.000 ευρώ και θα εισπράξουν άλλα 3.050.000 ευρώ για τη δεύτερη δεκαετία. Είναι τόσο προκλητικοί οι καλόγεροι της Μεγίστης Λαύρας, που δε δίστασαν, σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Ε» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», να βάλουν τις μπουλντόζες να ανοίξουν παράνομα δρόμο στο νησάκι της Κυρα-Παναγιάς, και να βάλουν 4.400 κατσίκια να βόσκουν, τη στιγμή που η βόσκηση σε εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Οικοπάρκων απαγορεύεται!
Η πρώτη ΚΕΠΕ είχε αποφασίσει να απενταχθούν οι εκτάσεις αυτές, γιατί είναι δασικές. Η νέα ΚΕΠΕ, όμως, αποφάσισε διαφορετικά. Εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία (διαφώνησε η Α. Γεωργοπούλου) να επανενταχθούν οι δασικές αυτές εκτάσεις. Υπέρ της επανένταξης ψήφισαν οι Β. Κοντόλαιμος, Π. Μπατζιά, Γ. Σβαρνιάς και Κ. Δημόπουλος (δασολόγος, γεν. γραμματέας της ΠΕΔΔΥ). Από τις τέσσερις εκτάσεις του Αλμυρού (για τις οποίες ψήφισαν πάλι οι ίδιοι σύμβουλοι της επιτροπής) οι τρεις είναι δασικές. Μόνο αυτή του Κάτω Γεντζελί είναι αγροτική γη και γι’ αυτή η πρώτη ΚΕΠΕ είχε ψηφίσει να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Εκτός των σημαντικών παραβάσεων και ελέγχων που προαναφέραμε, τις οποίες αγνόησαν τα μέλη της νέας ΚΕΠΕ, πρέπει να σημειώσουμε, ότι αγνόησαν ακόμη τη διάταξη, της ΚΥΑ με την οποία διορίστηκαν, η οποία αναφέρει: «Εργο της Επιτροπής είναι: Α) Η εξέταση μίας προς μία των εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Μακροχρόνιας Παύσης Εκμετάλλευσης Γεωργικών Γαιών και δεν έχουν με οποιοδήποτε τρόπο απενταχθεί». Την αγνόησαν εν ψυχρώ, γιατί όλες τις εκτάσεις τις οποίες έκριναν μία προς μία και για τις οποίες εισηγήθηκαν την επανένταξη, η πρώτη ΚΕΠΕ είχε αποφασίσει την απένταξη. Ακόμη για την έκταση των 4.990 στρεμμάτων του Ζαρκαδοχωρίου ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης είχε κάνει δεκτή την εισήγηση της πρώτης ΚΕΠΕ, με υπουργική απόφαση που εξέδωσε στις 3 Δεκέμβρη του 2003. Στην περίπτωση αυτή ήταν καραμπινάτη η απόφαση της δεύτερης ΚΕΠΕ (αυτό αφορά ιδιαίτερα τον Β. Κοντόλαιμο). Εξέτασε και την έκταση του Ζαρκαδοχωρίου και την επανένταξε μάλιστα στο πρόγραμμα, παρά το ότι η έκταση αυτή είναι δάσος, σύμφωνα και με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού. Το ότι ο Α. Κοντός τόλμησε να παρανομήσει ανοιχτά εκδίδοντας υπουργική απόφαση με την οποία καταργούσε την απόφαση του προκατόχου του Ε. Αργύρη δε μειώνει στο ελάχιστο τις σοβαρές ευθύνες των Β. Κοντόλαιμου, Α.Γεωργοπούλου, Μ. Παφίλη και Γ. Σβαρνιά.
Στη Λάρισα ενέταξαν (ήταν μάλιστα οι πρώτες που εντάχθηκαν στο κακόφημο πρόγραμμα) δασικές εκτάσεις 7.000 περίπου στρεμμάτων. Σύμφωνα με την απόφαση της πρώτης ΚΕΠΕ ήταν δασικές εκτάσεις και μάλιστα για τα 6.500 στρέμματα υπήρχε απόφαση με την οποία είχαν κηρυχτεί αναδασωτέα! Αυτά όλα, όμως, κρίθηκαν «ψιλά γράμματα» και η νέα επιτροπή εξέδωσε δύο πορίσματα (ο μόνος που διαφώνησε ήταν ο Ι. Βολακάκης) με τα οποία εισηγούνταν την επανένταξη στο πρόγραμμα, γιατί αυτό απαιτούσαν ο Α. Κοντός και ο Ε. Μπασιάκος.
Στα Τρίκαλα ενέταξαν έκταση 4.078 στρεμμάτων στο Δ.Δ Ζάρκου του Δήμου Φαρκαδόνας. Η πρώτη ΚΕΠΕ θεώρησε αιτιολογημένη την αποβολή αυτής της έκτασης από το πρόγραμμα, γιατί είναι δασική. Στη συνεδρίαση της ΚΕΠΕ για τη συγκεκριμένη έκταση πήραν μέρος οι Β. Κοντόλαιμος, Π. Παντζιά, Α. Γεωργοπούλου, Μ. Παφίλη και Γ. Σβαρνιάς και ομόφωνα αποφάσισαν ότι πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Στην Καρδίτσα ενέταξαν δύο εκτάσεις 4.876 στρεμμάτων, για τις οποίες η πρώτη ΚΕΠΕ είχε αποφασίσει ότι πρέπει να απενταχθούν. Στις δύο συνεδριάσεις της νέας ΚΕΠΕ που αποφάσισαν ομόφωνα τις επανεντάξεις πήραν μέρος τα ίδια πρόσωπα που αποφάσισαν και για την επανένταξη της έκτασης στα Τρίκαλα.