Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη
  • Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης
  • Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο
  • Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!
  • Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη
  • Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Πάιατ κόβει, Κούλης ράβει, μάπα το παλτό
Πολιτική

Πάιατ κόβει, Κούλης ράβει, μάπα το παλτό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Ιαν 2020, 00:00

«Ηταν μια φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη». Αυτό δήλωσε ο Μητσοτάκης για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Και για να μην κατηγορηθεί για αυτοθαυμασμό, έσπευσε να συμπληρώσει: «Δεν το λέω εγώ, το είπε ο Αμερικανός Πρέσβης, για να δανειστώ τα λόγια του σε μια ενημέρωση την οποία έκανε».
 
Πράγματι, πριν ο Μητσοτάκης πάει στο δείπνο του Ελληνοαμερικάνου Εμπορικού Επιμελητήριου, για να προσπαθήσει (σε φιλικό περιβάλλον) να μερεμετίσει το προφίλ του, που τρώθηκε πολύ από το φιάσκο στο Οβάλ Γραφείο και στο Atlantic Council, κλήθηκε να βάλει πλάτη ο ανθύπατος Πάιατ. Αυτός κάλεσε δημοσιογράφους ελληνικών ΜΜΕ στην πρεσβεία, ενώ έδωσε και μια συνέντευξη στην ΕΡΤ.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό με αποτελεσματικό τρόπο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας πού είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα και πού η Ελλάδα ζητά την αμερικανική βοήθεια και εμπλοκή», είπε ο Πάιατ. Οποία σύμπτωση… εγκεφάλων! «Ημασταν απολύτως ξεκάθαροι και ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης, που νομίζω ότι απηχούν όλο το πολιτικό σύστημα αλλά και την ελληνική κοινωνία συνολικά», είπε ο Μητσοτάκης. Δε συνεννοήθηκαν ούτε για ν' αλλάξουν λίγο τους όρους για να μην καρφωθούν!
 
Ο Πάιατ αναφέρθηκε και στο ζήτημα με την υποτιθέμενη πρωτοβουλία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας ανόητη την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα και αποδίδοντας στο… παραφούσκωμα του θέματος από ορισμένα ΜΜΕ (χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στην «Καθημερινή» που -σε συνεργασία μαζί του- κατασκεύασε την «είδηση» ή στη Real News, ο ανταποκριτής της οποίας απευθύνθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έβγαλε τη διάψευση της είδησης-μαϊμού). «Φυσικά θα έχουμε ανάμειξη και ασφαλώς θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε δύο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Πάιατ. Και συμπλήρωσε: «Δε θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση και, ναι, θα πάρουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως κάναμε και στο παρελθόν».
 
Ως προς αυτό, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Οι Αμερικάνοι παρακολουθούν διαχρονικά την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, την εκμεταλλεύονται για να πουλήσουν οπλικά συστήματα και στις δυο χώρες (θυμηθείτε την παλιά αναλογία 7 προς 10) και λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης κάθε φορά που η ένταση ξεφεύγει από κάποια όρια και πάει να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο. Στην ελληνική αστική πολιτική, όμως, παίζεται εδώ και δεκαετίες το έργο «ο ευνοούμενος του αμερικανού προέδρου». Μ' αυτό το παραμύθι ταΐζουν τον ελληνικό λαό, μπολιάζοντάς τον με τεράστιες δόσεις ρα-γιαδισμού και υποτέλειας.
 
Κάθε αστός πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να φέρει «υποστήριξη» από τις ΗΠΑ. Αν όχι μια σαφή δήλωση, τουλάχιστον έναν υπαινιγμό ή έστω ένα θετικό νεύμα μπροστά στις κάμερες. Οσο κι αν έχει κοστίσει (σε παραγγελίες οπλικών συστημάτων, σε επέκταση των αμερικάνικων βάσεων κ.ά.) αυτή η δήλωση, ο υπαινιγμός, το νεύμα. Ο Μητσοτάκης, όμως, «έπεσε στην περίπτωση». Με τόσο «τραχανά απλωμένο» στην ευρύτερη περιοχή μας, ο Τραμπ δεν είχε όρεξη για τσιριμόνιες. Γι' αυτό και έκοψε την κοινή συνέντευξη Τύπου και οργάνωσε μια αποκλειστικά δική του συνέντευξη Τύπου στο Οβάλ Γραφείο, με τον Μητσοτάκη σε ρόλο γλάστρας. Δυο φορές παρενέβη παρακλητικά ο Μητσοτάκης (μία για να εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά F-35 και μία για να πει ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομη) και τις δύο ο Τραμπ τον «έγραψε κανονικά», με τη γνωστή αγένεια που τον χαρακτηρίζει. Αν ήταν άλλος αμερικανός πρόεδρος, ίσως να το γλύκαινε λίγο, ίσως να έλεγε μερικές μπούρδες, όμως ο Τραμπ δεν τα συνηθίζει αυτά (δεν μπορεί κιόλας να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της διπλωματικής αοριστίας).
 
Το χειρότερο για τον Μητσοτάκη είναι ότι, προτού ταξιδέψει στις ΗΠΑ, είχε βάλει τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης να γράφουν διάφορα και να καλλιεργούν προσδοκίες για τη δήλωση υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, που η ελληνική πλευρά ανέμενε από τον Τραμπ. Ετσι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Οβάλ Γραφείο, ο Μητσοτάκης τσαλακώθηκε άσχημα. Και ζήτησε τη βοήθεια του Πάιατ (και μέσω αυτού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), ώστε ν' αποκατασταθεί κάπως το τσαλακωμένο προφίλ του.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εντύπωση ότι είναι κάποιος που μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι μοιράζεται το ίδιο όραμα με την Αμερική για τον κόσμο. Αυτό το είδος εμπιστοσύνης είναι πιο σημαντικό από τις δημόσιες δηλώσεις» (!) είπε ο Πάιατ, προσπαθώντας να σώσει τα άσωστα. Επανέλαβε τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι «προκλητική», διευκρίνισε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν την χαρακτηρίζουν «παράνομη».
 
Πρόκειται για μια επανάληψη της επίσημης αμερικανικής θέσης, η οποία περιέχει την απαραίτητη για τα αμερικάνικα συμφέροντα δοσολογία σαφήνειας και ασάφειας. Οση χρειάζεται για να μπορούν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές να παίζουν το ρόλο του διαιτητή-επικυρίαρχου στην περιοχή, κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των αστικών τάξεων. Ο χαρακτηρισμός «προκλητική» αναφέρεται στη σφαίρα της πολιτικής, ενώ ο χαρακτηρισμός «παράνομη» αναφέρεται στη σφαίρα του διεθνούς δικαίου. Μια διπλωματική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί προκλητική ακόμα κι αν είναι σύννομη ως προς το διεθνές δίκαιο. Οταν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «προκλητική» τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δεν έχουν υπόψη τους τις ελληνικές αιτιάσεις, αλλά το γεγονός ότι ο Ερντογάν παρενέβη στον εμφύλιο της Λιβύης στο πλευρό του Σαράζ, που όλα δείχνουν ότι είναι αυτός που χάνει. Κι όταν αρνούνται να χαρακτηρίσουν «παράνομη» τη συμφωνία, υπονοούν ευθέως ότι αυτή μπορεί να είναι νόμιμη, εν όλω ή εν μέρει. Ποιος θα το κρίνει αυτό; Οι ίδιοι οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, φυσικά, σε μια επόμενη φάση που μπορεί και να μην αργήσει.
 
Με τον τρόπο αυτό, οι Αμερικανοί βάζουν στο χέρι και την Ελλάδα και την Τουρκία. Περισσότερο την Ελλάδα, αφού το αστικό πολιτικό προσωπικό της κρέμεται από τα χείλη όχι μόνο του Τραμπ, αλλά ακόμα και υπαλλήλων της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Περιμένει μια δήλωση και επιδίδεται σε άγρια εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση γι' αυτή τη δήλωση. Οι μεν κατηγορούν τους δε ότι τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τη δήλωση, οι δε απαντούν ότι όλα εξελίσσονται με τον καλύτερο τρόπο!
 
Ο Πάιατ (την επομένη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε -προφανώς στημένη- ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ) επανέλαβε και τη θέση ότι «τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή». Εννοείται ότι η κυβερνητική προπαγάνδα έκανε σημαία της αυτή τη δήλωση, προϊόν κυβερνητικών παρακλήσεων προς τον Πάιατ και τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Η συγκεκριμένη δήλωση, όμως, δεν είναι παρά επανάληψη μιας γενικής διάταξης της Συμφωνίας για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η οποία δεν ορίζει πώς καθορίζεται η υφαλοκρηπίδα ή η ΑΟΖ των νησιών, αλλά μιλά για «δίκαιη λύση». Αν τα γειτονικά κράτη δε βρουν μόνα τους τη λύση, οφείλουν να προσφύγουν στα καθορισμένα διεθνή δικαστήρια (δεν είναι μόνο η Χάγη). Εκεί έχει διαμορφωθεί νομολογία από προσφυγές που έχουν ήδη γίνει. Υπάρχουν αποφάσεις για «απόλυτη επήρεια» των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (200 ναυτικά μίλια), αποφάσεις για «μερική επήρεια» (κάτω από 200 ν.μ.) και αποφάσεις για «μηδενική επήρεια» (αναγνωρίζουν στα νησιά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη). Η διαφορά στις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί οφείλεται στο ότι πάρθηκαν υπόψη η θέση και το μέγεθος των νησιών που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε δυο χώρες, το μέγεθος της ακτογραμμής κάθε χώρας και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, μετά από προσφυγή Γαλλίας και Βρετανίας, εκδόθηκε απόφαση που προβλέπει ότι τα βρετανικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις γαλλικές αρχές δεν έχουν υφαλοκρηπίδα (επομένως ούτε ΑΟΖ), αλλά μόνο χωρικά ύδατα. Η ΑΟΖ χαράχτηκε με βάση τη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών, χωρίς να υπολογίσει τα νησιά.
 
Τα αναφέρουμε όλ' αυτά για να καταδειχτεί ότι η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΑΟΖ των νησιών δε σημαίνει τίποτα πρακτικά, γιατί η Τουρκία αντιτάσσει, εκτός από τις βραχονησίδες και τα μικρά νησιά που η ίδια όρισε ως «γκρίζες ζώνες», και το μεγάλο μήκος της ακτογραμμής της.
 
Φυσικά, η κάθε πλευρά ξέρει ότι αυτά που μπορεί να βγάλει μια απόφαση διεθνούς δικαστηρίου θα είναι λιγότερα από τις διεκδικήσεις της. Η Τουρκία θέλει να μην έχουν  καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Ελλάδα θέλει ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων στο απομονωμένο Καστελλόριζο. Γι' αυτό και καμιά πλευρά δε θέλει στην πραγματικότητα προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Βάζει τέτοιους όρους ώστε να αρνηθεί η άλλη και παίζουν εδώ και χρόνια ένα διαρκές blame game. Η Τουρκία, όμως, μετά από την απομόνωσή της από τα ενεργειακά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη στρατηγική συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, αποφάσισε να κινηθεί επιθετικά, εκμεταλλευόμενη την περιφερειακή ισχύ της. Τα γεγονότα είναι γνωστά (γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, συμφωνία για χάραξη ΑΟΖ με την κυβέρνηση Σάραζ στη Λιβύη και κατάθεση αυτής της συμφωνίας στον ΟΗΕ) και είναι αυτά τα γεγονότα που έσπρωξαν την ελληνική ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό να αναζητήσει προστασία στην αγκαλιά των ιμπεριαλιστών, πρωτίστως των ΗΠΑ.
 
Και είναι η αποτυχία αυτής της τακτικής, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, που έφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί ενώ προπαγάνδιζε ότι έχει απομονώσει διπλωματικά την Τουρκία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, βρέθηκε να μην μπορεί να πάρει ούτε μια ευμενή δήλωση από τον Τραμπ, μολονότι ο Μητσοτάκης τον εκλιπάρησε δημόσια.
 
Υστερα, ήρθαν οι εξελίξεις στο Λιβυκό, που έδειξαν ότι όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη η Τουρκία, αλλά αντίθετα παίζει σημαντικό ρόλο στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που απαξιούν να την προσκαλέσουν ακόμα και οι ηγέτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ.
 
Η Τουρκία ήταν παρούσα στη Μόσχα, όπου επιχειρήθηκε να εκμαιευτεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Σαράζ και Χαφτάρ. Η Τουρκία θα είναι παρούσα αύριο (Κυριακή) στο Βερολίνο, όπου η Μέρκελ συγκαλεί διεθνή διάσκεψη με την παρουσία δώδεκα χωρών και τεσσάρων διεθνών διαγωνισμών. Αντίθετα, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημο αίτημα να προσκληθεί και αυτή στο Βερολίνο, εισέπραξε από τους Γερμανούς ένα ψυχρό «νάιν», το οποίο στη συνέχεια προσπάθησε να «γλυκάνει» ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι τα ζητήματα που εγείρει η Ελλάδα (χάραξη ΑΟΖ) δεν είναι στην ατζέντα και πως στο μέλλον μπορεί να προσκληθούν και άλλες χώρες, ανάλογα με τα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της διαδικασίας του Βερολίνου.
 
Κανέναν δε θα έπρεπε να εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. Η Τουρκία έχει στρατό και όπλα στη Λιβύη. Πώς νομίζετε ότι αντέχει ο Σαράζ στην Τρίπολη, την οποία αδυνατούν να καταλάβουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ; Μ' αυτή την επένδυση, η Τουρκία απέκτησε λόγο στη Λιβύη, όπως απέκτησε και η Ρωσία (στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά τον Χαφτάρ), η οποία μετά την εξόντωση του Καντάφι δεν είχε άμεση ανάμιξη στα τεκταινόμενα και στην πρώτη φάση της σύγκρουσης ανάμεσα στους διάφορους φυλάρχους και τις μιλίτσιές τους.
 
Η ανησυχία που εκφράζεται δημόσια από τους «εθνικούς αναλυτές» στην Αθήνα είναι πως στην περίπτωση μιας συμφωνίας μοιράσματος της εξουσίας ανάμεσα στα καπετανάτα του Χαφτάρ και του Σαράζ, η Τουρκία -ως εγγυήτρια και… δύναμη ειρήνης- θα απαιτήσει να παραμείνει σε ισχύ το σύμφωνο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Μπορεί η Ελλάδα να το καταγγέλλει ως ανυπόστατο και παράνομο, φοβούνται όμως πως αυτό μπορεί να αποκτήσει υπόσταση και νομιμότητα. Την τελευταία, βέβαια, μπορεί να την αμφισβητήσει η ελληνική πλευρά, τότε όμως θ' αναγκαστεί να δεχτεί προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο, όχι μόνο για τη ρύθμιση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο, όπως είναι η πάγια θέση του ελληνικού αστικού κράτους, αλλά για «τα πάντα όλα».
 
Λίγο μετά την πολύωρη συνάντησή του με τον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μαας, που -όπως μεταδόθηκε- κατέληξε σε συμφωνία του Χαφτάρ για συμμετοχή στη διάσκεψη του Βερολίνου με προοπτική να υπογραφεί εκεί κατάπαυση του πυρός, ο λίβυος πολέμαρχος πέταξε για την Αθήνα, φτάνοντας νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης! Ετσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να κάνει τη χώρα μας εμπλεκόμενο μέρος στον εμφύλιο ανάμεσα στις λιβυκές φατρίες! Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συζήτησαν και σε τι κατέληξαν, είμαστε όμως σίγουροι ότι πρόκειται για κίνηση απελπισίας. Τι περιμένουν, δηλαδή, ότι ο Χαφτάρ θα πάει κόντρα στα συμφέροντα της φατρίας του και εκείνων που τον πατρονάρουν και τον στηρίζουν, προκειμένου  να υπηρετήσει τη… διεθνή νομιμότητα, όπως την αντιλαμβάνεται η ελληνική μπουρζουαζία; Ακόμα και κάποια «φιλελληνική» δήλωσή του, ο λίβυος πολέμαρχος με την αμερικανική υπηκοότητα θα την πουλήσει ακριβά (αντιλαμβάνεστε τι εννοούμε), ξέροντας ότι απέναντί του έχει πολιτικούς που τρέμουν από φόβο.
 
Ολ' αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αφορούν τον άγριο καπιταλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτυλίσσεται στο έδαφος ενός ακόμα πιο άγριου ανταγωνισμού ανάμεσα στα βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, για τη διεύρυνση ή τη συγκράτηση (ανάμεσα σε ποια θέση βρίσκεται το κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο) των ζωνών επιρροής, με επίκεντρο τον έλεγχο των πηγών ενεργειακών πρώτων υλών και των δρόμων διακίνησής τους. Σ' αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο, που μυρίζει μπαρούτι και αίμα, μόνο η πάλη του ελληνικού λαού για κοινωνική απελευθέρωση μπορεί να βάλει φραγμό.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗμουν, είμαι, θα είμαι…
Επόμενο άρθρο Scripta… Verba…

Σχετικά Αρθρα

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

Πολιτική 13 Σεπ 2025, 13:08

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 20:04

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 12:51

Πλωμάρι Λέσβου: Ισραηλινοί «επενδυτές» συμπεριφέρονται σαν έποικοι – Oργιο αυθαιρεσιών στην περιοχή

Πολιτική 10 Σεπ 2025, 20:39

Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη: Ορντέβρ για την ομιλία Τσίπρα

Πολιτική 5 Σεπ 2025, 12:17

Από την Κίμπερλι ως τον Μελχισεδέκ, ένας Καμμένος δρόμος…

Τι κρύβεται πίσω από την εκκωφαντική προπαγάνδα για τη μαφία των Χανίων και τον Καμμένο;

Πολιτική 3 Σεπ 2025, 22:21
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

14 Σεπ 2025, 11:42
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο

Της επιβάλλουν οικονομικό στραγγαλισμό που προοιονίζεται φυλάκιση για χρέη!

14 Σεπ 2025, 11:25
Διεθνή

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

14 Σεπ 2025, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2025, 00:01
Πολιτική

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

13 Σεπ 2025, 13:08
Διεθνή

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

13 Σεπ 2025, 13:06
Παιδεία

Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου 

13 Σεπ 2025, 07:59
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Σεπ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2025, 00:01
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

12 Σεπ 2025, 20:10
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

12 Σεπ 2025, 20:04
Κόντρες

Είναι φασίστας και το ξέρει

12 Σεπ 2025, 14:14
Πολιτική

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

12 Σεπ 2025, 12:51
Αγροτικά

Με την ίδια ένταση εξακολουθεί να «χτυπάει» η ευλογιά των αιγοπροβάτων

12 Σεπ 2025, 11:19
Αθλητισμός

Αναξιοπρεπείς διεθνείς, στάθηκαν σούζα στο σιωναζισμό

12 Σεπ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

11 Σεπ 2025, 21:24
Παιδεία

Νομική Σχολή Δημοκρίτειου και ΔΣΑ: Κατηγορηματική αντίθεση στη Νομική του… «Χάρβαρντ της Ιπποκράτους»

11 Σεπ 2025, 19:43
Διεθνή

Ποιος Αντετοκούνμπο; Ασύλληπτο κάρφωμα παλαιστίνιου μαχητή στο «καλάθι» ισραηλινού τανκ

Η «Ράβδος του Μωυσή» τσακίζει τα «Αρματα του Γεδεών ΙΙ»

11 Σεπ 2025, 19:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

Ημέρα δημοκρατίας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα.

Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1821).

1925: Καταστέλλεται λαϊκή εξέγερση στη Ρουμανία, πενήντα νεκροί.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας.

1942: Βόμβα της ΠΕΑΝ στα γραφεία της φιλοφασιστικής ΟΕΔΕ (Αθήνα).

1944: Οι ναζί εκτελούν 43 άντρες, δύο γυναίκες και ένα βρέφος έξι μηνών στα Γδόχια Κρήτης.

1947: 52 μέλη της ΟΠΛΑ καταδικάζονται σε θάνατο από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

1971: Ιδρύεται η «Greenpeace» (Καναδάς).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo