Στις 17 Νοέμβρη κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό του δάσους της Ουρανούπολης ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ) του υπουργείου Γεωργίας Σ. Σαγρής. Ξεκίνησε την κατάθεσή του λέγοντας: «Ελπίζω ότι θα είμαι σύντομος. Ο,τι ξέρω εγώ, το ξέρω από δημοσιεύματα των εφημερίδων. Τα δύο προβλήματα που τουλάχιστον εντόπισα από τις εφημερίδες, είναι το θέμα του χαρακτηρισμού της Ουρανούπολης (σ.σ. προφανώς εννοεί του δάσους). Το δεύτερο είναι μία γνωμοδότηση που βγήκε και έγινε δεκτή από τον υφυπουργό τον κ.Κιλτίδη».
Μ’ ένα ψέμα-μπλόφα, ο κύριος αυτός αποσιώπησε το γεγονός ότι προσωπικά έχει μεγάλη ανάμιξη στην υπόθεση αυτή και δεν την έμαθε από τις εφημερίδες. Ας δούμε γιατί.
Ο Σ. Σαγρής στις αρχές Μάρτη του 2007 τοποθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο ως Α.Α. ΓΔΑΠΔΦΠ και στη συνέχεια έγινε ΓΔΑΠΔΦΠ με «κρίση» από το Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ολοι γνωρίζουν πια ότι με τις δύο προσωπικές γνώμες του Νομικού Συμβούλου Χρ. Μπότσιου (2520/24-4-2007 και 3225/18-5-2007) έγινε το συμβόλαιο ανταλλαγής του δάσους της Ουρανού-πολης, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως άρτιο και οικοδομήσιμο κληροτεμάχιο. Εν προκειμένω η ανάμιξη του Σ. Σαγρή είναι άμεση, αφού είναι ο διατάκτης εγκυκλίου διαταγής σχετικά με την εφαρμογή των δύο προσωπικών γνωμών του Χρ. Μπότσιου. Παραθέτουμε αυτή τη διαταγή (92381/1571/18-5-2007):
«Θέμα: Σχετικά με την υπαγωγή κοινόχρηστων διαθέσιμων εποικιστικών δασικών εκτάσεων στην παρ. 2 αρθ. 75 ν. 998/79. Σας διαβιβάζουμε σε φωτοαντίγραφο τις αριθ. 2520/24-4-2007 και 3225/18-5-2007 γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου του Υ.Α.Α και Τ που εκδόθηκαν κατόπιν του αριθ.2733/11-5-2007 της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υ.Α.Α και Τ και παρακαλούμε για τις εκ μέρους σας ενέργειες».
Οπως βλέπουμε, κάθε άλλο παρά από τις εφημερίδες έμαθε τα σχετικά ο Σ. Σαγρής. Εμμέσως πλην σαφώς, διέτασσε τη Διεύθυνση Δασών να εφαρμόσει τις γνωμοδοτήσεις του Χρ. Μπότσιου, με τις οποίες αποχαρακτηριζόταν το δάσος της Ουρανούπολης. Θαυμάστε τον κύριο αυτό που ενώ ως ΓΔΑΠΔΦΠ είναι χρεωμένος με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, επέτρεψε τον αποχαρακτηρισμό δάσους 8.800 στρεμμάτων και την παράδοσή του στη δόμηση ως άρτιο και οικοδομήσιμο κληροτεμάχιο.
Ο Σ. Σαγρής ισχυρίζεται στην εγκύκλιο διαταγή, ότι οι γνωμοδοτήσεις του Χρ. Μπότσιου προκλήθηκαν από ερώτημα της Διεύ-θυνσης Πολιτικής Γης που είχε υποβάλει στις 11-5-2008. Στη βιασύνη του να ικανοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που ήθελε να αποχαρακτηρίσει το δάσος και να το παραχωρήσει στη Μονή Βατοπεδίου, δεν πρόσεξε ότι η ερώτηση της Στ. Μαντέλη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης, είναι μεταγενέστερη από τη γνώμη του Χρ. Μπότσιου! Ακόμη, στις εγκύκλιες διαταγές δεν βάζουν προϊστάμενο Διεύθυνσης ως αρμόδιο για τις πληροφορίες, όπως έκανε ο Σ. Σαγρής που έβαλε την Μ. Παφίλη που ήταν και παραμένει προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΔΧΠΠ).
Στην εγκύκλιο του Σ. Σαγρή απάντησε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τσακιστράκη και τον έβαλε στη θέση του. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα της απάντησης:
«Ο επιθετικός προσδιορισμός του Δάσους στην προκειμένη περίπτωση “χθαμαλό” ή “Κοινόχρηστο” δεν μπορεί να μεταβάλλει τον χαρακτήρα της έκτασης και την υπαγωγή της στις δασικές εκτάσεις, διότι σύμφωνα με την δασική νομοθεσία η διάκριση των δασών και των δασικών εκτάσεων δεν εξαρτάται από το ύψος της δασικής βλάστησης αλλά από το ποσοστό της εδαφοκάλυψης, απ’ αυτήν… Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων… εκφράζουν προσωπική άποψη και σύμφωνα με τα προηγούμενα δεν έχουν νομική βάση, είναι σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατά καιρούς εκδοθείσες Διαταγές».
Η απάντηση (6698/13-7-2007) είχε αποδέκτη τον Σ. Σαγρή και μ’ αυτή η Α. Τσακιστράκη του έδωσε ένα βαρύ χαστούκι. Αν είχε φιλότιμο, όφειλε μετά την απάντηση αυτή να παραιτηθεί, ως ανεπαρκής και ανίκανος να υπερασπιστεί το δασικό πλούτο της χώρας. Στο έγγραφο αυτό δεν τόλμησε να ανταπαντήσει ο ίδιος ο Σ. Σαγρής. Με τι μούτρα να απαντήσει και με τι επιχειρήματα να αντικρούσει τα ξεκάθαρα και νομικά ισχυρά επιχειρήματα της Α. Τσακιστράκη, που μάλιστα ανήκει στον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ; Στις 13-11-2007 απάντησε το Τμήμα Νομικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, που εμμέσως πλην σαφώς υιοθέτησε την άποψη της Α. Τσακιστράκη. Παραθέτουμε το κείμενο αυτό που υπογράφεται από την προϊσταμένη της ΔΧΠΠ Μ. Παφίλη, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπογραφεί από τον Σ. Σαγρή: «Σε απάντηση του 6698/13-7-2007 εγγράφου σας σας γνωρίζουμε ότι η με αριθ. 113649/3507’21-10-04 δεν έχει ανακληθεί. Τα 2520/24-4-07 και 3225/18-5-07 του Νομικού Συμβούλου αποτελούν γνωμοδοτικά έγγραφα. Τα γνωμοδοτικά έγγραφα δεν χρήζουν αποδοχής».
Παραθέτουμε ένα ακόμη απόσπασμα της εγκυκλίου με αριθ.113649/3507/21-10-04 που είναι της ΔΧΠΠΠ: «Σε ότι αφορά απαντήσεις που έχουν δοθεί σχετικά με εκτάσεις χαρακτηρισμένες από τις ΕΑ και τις ΕΟΔ ως δάση ή δασικές εκτάσεις θα ενημερώσετε τους ενδιαφερόμενους ότι για τις εκτάσεις αυτές δεν τίθεται θέμα έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού, τυχόν δε απαντήσεις με διαφορετικό περιεχόμενο παύουν να ισχύουν». Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το Τμήμα Νομικών Υποθέσεων της ΔΧΠΠ υιοθέτησε την θέση της Α. Τσακιστράκη και «αδειάζει» τον Σ. Σαγρή, τον Χρ. Μπότσιο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσαν το δάσος της Ουρανούπολης στους Βατοπεδινούς ως άρτιο και οικοδομήσιμο κληροτεμάχιο.
Φυσικά, η συμμετοχή και δράση του Σ. Σαγρή δεν περιορίστηκε μόνο σ’ όσα αναφέραμε. Ηταν πολύ πλούσια. Εβαλε πλάτη για να περάσει η πολιτική αποχαρακτηρισμού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των κεντρικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος που διάβασαν την κατάθεση του Σ. Σαγρή αγανάκτησαν για τη στάση αυτού του ανθρώπου, που δεν είχε την παλικαριά να παραδεχτεί τη συμμετοχή του σ΄ αυτό το έγκλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας σε βάρος των δασών.
ΥΓ: Για τους βουλευτές που πιάστηκαν αδιάβαστοι και τους δούλεψε κανονικότατα ο Σ. Σαγρής δεν θα πούμε τίποτα. Διεκπεραίωση και αγγαρεία κάνουν. Δώσαμε τα σχετικά στοιχεία στον «πράσινο» Δριβελέγκα και η απάντηση που μας έδωσε μας «έστειλε»: «Τώρα δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δε μπορούμε να τον ξανακαλέσουμε, θα τα συμπεριλάβουμε στο πόρισμα»! Εμ, βέβαια, τι να πουν, ότι δεν φροντίζουν να ενημερωθούν και τους πιάνει κορόιδα ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος;