Κανονικά, από την περασμένη Δευτέρα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα έπρεπε να βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Στην εισαγγελέα Σωτηροπούλου, η οποία διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, εμφανίστηκε με την ιδιότητα του υπόπτου ένας από τους βασι- κούς διεκπεραιωτές του σκανδάλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας Στ. Μαντέλη, η οποία πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών από την έως τώρα στάση της, κορυφαίος σταθμός της οποίας ήταν η εμφάνισή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, «έδωσε» ψυχρά τους πολιτικούς της προϊσταμένους, τους οποίους έως τώρα κάλυπτε, ισχυριζόμενη ότι αυτή ήταν ένα απλό εκτελεστικό όργανο, που ενεργούσε πάντοτε κατόπιν γραπτών ή προφορικών εντολών τους.
Με την «περίπτωση Μαντέλη» ασχολούμαστε αναλυτικά σε άλλο άρθρο αυτό του φύλλου. Εδώ θα μας απασχολήσει η κεντρική αποκάλυψή της, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, δεν μπορεί να αποκληθεί αυθαίρετος υπερασπιστικός ισχυρισμός. Κατέθεσε η Μαντέλη έγγραφο το οποίο της απέστειλε το Γραφείο του υπουργού Γεωργίας Ε. Μπασιάκου στις 18.10.2004, στο οποίο ήταν συνημμένη επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό ο περιβόητος Αρσένιος μερικές μέρες πριν (2.10.04).
Με ιταμότατο ύφος ο καλόγερος έγραφε στο Μπασιάκο: «Επειδή η διαδικασία ανταλλαγής έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, αυτό ταυτόχρονα μας εγγυάται και την πραγμάτωσή της». Του θύμιζε, δηλαδή, ότι ο ίδιος, ως νέος υπουργός (είχε διαδεχτεί τον παραιτηθέντα Τσιτουρίδη μόλις πριν μια βδομάδα) δεν έχει παρά να δώσει εντολή να προχωρήσουν οι παράνομες ανταλλαγές, γιατί δεν του πέφτει λόγος, αφού η συμφωνία έχει γίνει «σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο», δηλαδή με τον πρωθυπουργό. Με τη σειρά του ο Μπασιάκος διαβίβασε την επιστολή Αρσένιου στη Μαντέλη, φανατική δεξιά και έμπιστή του, για να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες, αφού άλλες Διευθύνσεις του υπουργείου ήταν βέβαιο ότι δεν θα έδειχναν την ίδια προθυμία να παρανομήσουν.
Για πρώτη φορά βγαίνει στο φως τέτοιο έγγραφο, που αποδεικνύει περίτρανα την εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στο σκάνδαλο. Εκεί έγινε η συμφωνία, ο Αρσένιος το θυμίζει στον Μπασιάκο και αυτός στην πιστή υφισταμένη του Μαντέλη. Θα περίμενε κανείς από την αντιπολίτευση να ξεσηκώσει τον κόσμο και να επαναφέρει την πρότασή της για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αντί γι’ αυτό… μούγκα στη στρούγκα.
Τι έκανε η εισαγγελέας; Φώναξε τον Αρσένιο να δώσει εξηγήσεις. Και τι απάντησε εγγράφως και προφορικώς ο Αρσένιος; Οτι «στο θέμα των ανταλλαγών δεν είχε υπάρξει από πλευράς μονής καμιά επαφή και σχέση με τον βουλευτή Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου». Οτι οι μόνες επαφές του ήταν με τους Τσιτουρίδη, Μπασιάκο και Δούκα. Παμπόνηρος ο καλόγερος, προστάτεψε και το «πνευματικό τέκνο» του Εφραίμ Θ. Ρουσόπουλου και τον Κ. Καραμανλή, αντιλαμβανόμενος ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να μείνουν στο απυρόβλητο ο Καραμανλής και το περιβάλλον του.
Ποιο ήταν τότε αυτό το «υψηλό κυβερνητικό επίπεδο», για το οποίο έκανε λόγο στην ιταμή προς Μπασιάκο επιστολή του; Και γιατί ο Μπασιάκος ψάρωσε και έδωσε αμέσως εντολή στη Μαντέλη να προωθήσει την υπόθεση όπως ζητούσαν οι καλόγεροι-μπίζνεσμαν; Της επισύναψε, μάλιστα, και την επιστολή Αρσένιου, για να καταλάβει πως η εντολή έρχεται «από ψηλά» και να μην αρχίσει τις τσιριμόνιες, τις καθυστερήσεις και την εμμονή στο γράμμα και το πνεύμα των νόμων. Τα πράγματα είναι καθαρά και νομίζουμε πως θα υποτιμούσαμε τη νοημοσύνη σας, αν προσπαθούσαμε να αναπτύξουμε περισσότερους συλλογισμούς. Οι πλάτες των Βατοπεδινών ήταν ψηλά (ψηλότερα δεν γίνεται) και τις είχαν όχι για «πνευματικούς» λόγους, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με λεφτά. Εκτός αν πιστέψουμε ότι δυο καλογερολαμόγια έπιασαν μαλάκα μια ολόκληρη κυβέρνηση, ζαλίζοντάς την με ψαλμωδίες και λιβάνια. Οι εισαγγελείς, αντί να φωνάζουν τον Αρσένιο και να του κάνουν ερωτήσεις στις οποίες απαντά ανετότατα με χονδροειδή ψεύδη, θα έπρεπε ήδη να είχαν στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, για να βρει αυτή, ως αρμόδια σύμφωνα με το σύνταγμα, ποιο είναι το «υψηλό κυβερνητικό επίπεδο» που έκανε τη συμφωνία με τους καλόγερους.
Και επειδή, έχοντας διαβάσει τον τίτλο, θα αναρωτιόσαστε ποιο είναι το δεκανίκι της κυβέρνησης, σας λέμε αμέσως ότι είναι (πάλι) ο Περισσός. Ιδού τι έγραψε ο «Ριζοσπάστης» την Τετάρτη:
«Στο μεταξύ, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου Ηλ. Αναγνωστόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, τι σημαίνει η φράση ότι η υπόθεση των ανταλλαγών είχε γίνει “αποδεκτή σε κυβερνητικό επίπεδο”, την οποία αναφέρει ο Αρσένιος σε φαξ που είχε στείλει στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε: “Η έννοια είναι ότι η ιδέα της ανταλλαγής είχε γίνει αποδεκτή από όλους τους αρμόδιους υπουργούς”».
Eχουμε και λέμε:
Παραχάραξη: Ο Αρσένιος δεν έγραφε «σε κυβερνητικό επίπεδο», αλλά «σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο». Το πρώτο παραπέμπει σε υπουργούς, το δεύτερο παραπέμπει στον πρωθυπουργό.
Παραπληροφόρηση: Ο Αρσένιος δεν έστειλε fax στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης, αλλά στον υπουργό Μπασιάκο. Αν έστελνε στη Διεύθυνση, θα είχε νόημα να αναφέρει για συμφωνία «σε κυβερνητικό επίπεδο». Στον υπουργό, όμως, είχε νόημα να γράψει για συμφωνία «σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο», δηλαδή σε επίπεδο ανώτερο του υπουργού.
Ο «Ριζοσπάστης» διαστρεβλώνει, παραπληροφορεί και αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο στο χοντροειδές ψεύδος του δικηγόρου των Βατοπεδινών, ο οποίος από το δημοσίευμα φαίνεται ειλικρινέστατος και δικαιώνεται. Για ποιο λόγο το κάνει αυτό το επίσημο όργανο του Περισσού;