Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής
  • Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
  • O μεγαλύτερος τίτλος τιμής
  • Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους
  • ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
  • Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Οι μίζες δεν είναι πρακτική μόνο της Siemens
Πολιτική

Οι μίζες δεν είναι πρακτική μόνο της Siemens

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Σεπ 2009, 00:00

Στο ντούκου πέρασε η δημοσιοποίηση εκτενών αποσπασμάτων από τις καταθέσεις του Χριστοφοράκου στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου. Τη δημοσιοποίηση έκανε η «Καθημερινή» του συγκροτήματος Αλαφούζου, που προσπαθεί πλέον να κρατήσει αποστάσεις από τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας και να πλήξει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται με το φωτοστέφανο του αναγεννημένου, αδιάφθορου κόμματος. Το ότι πέρασε στο ντούκου η αποκάλυψη των όσων έχει καταθέσει στη Γερμανία ο Χριστοφοράκος είναι ευεξήγητο. Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Siemens θέλουν να υπάρξει συνέχεια αυτής της ιστορίας. Το κάθε μέρος για τους δικούς του λόγους. Oμως, τα όσα κατέθεσε ο Χριστοφοράκος στους γερμανούς εισαγγελείς έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί μας δίνουν μια μικρή γεύση για το πώς κλείνονται οι δουλειές και δίνονται οι μίζες. Επιβεβαιώνουν αυτά που όλοι έχουμε κατά καιρούς ακούσει, αυτά που αποτελούν παράδοση για το ελληνικό κράτος, αλλά δεν μπορούμε να τα γράψουμε με ονοματεπώνυμο, γιατί απειλούν να μας ξεσκίσουν, επειδή δεν έχουμε αποδείξεις.

Από την πρώτη κιόλας κατάθεσή του ο Χριστοφοράκος ανέφερε ότι ο ίδιος ως αρχιμάνατζερ της Siemens στην Ελλάδα επιφορτίστηκε με το καθήκον να βελτιώσει την εικόνα του γερμανικού μονοπώλιου στην Ελλάδα, διότι μετά την πρώτη υπόθεση των ψηφιακών παροχών, που μπήκε στο αρχείο, είχε «πολύ αρνητικό τύπο». Ο τότε επικεφαλής των σταθερών δικτύων της Siemens Πέτερ Πριμπίλα ζήτησε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος  «με τη βοήθεια ενός προγράμματος που θα ανέτρεπε τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην Siemens, και με μία πολύ ισχυρότερη δικτύωση, αντίστοιχη άλλων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων». «Ιδιαίτερα –καταθέτει ο Χριστοφοράκος– μας συστήθηκε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων ελληνικών επιχειρήσεων και για την “καλλιέργεια του τοπίου” να δίνουμε συστηματικά χορηγίες σε πολιτικά κόμματα».

Εσείς τι λέτε, λέει ψέματα; Το πιο αξιοσημείωτο σ’ αυτό το σκέλος της κατάθεσής του είναι η αποκάλυψη ότι οι μίζες δεν ήταν προνόμιο της Siemens, αλλά όλων των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που κάνουν μπίζνες με το κράτος. Και μάλιστα μίζες όχι σε κρατικούς υπαλλήλους (το λεγόμενο γρηγορόσημο), αλλά στην καρδιά του κράτους, στα πολιτικά κόμματα εξουσίας.

Ο Xριστοφοράκος «δίνει» και ένα από τα γνωστά κανάλια με τα οποία έρχονταν οι μίζες, αυτό της εταιρίας Placid Blue, με διαχειριστή τον Γ. Καλδή. Και συμπληρώνει: «Δεν κράτησα για τον εαυτό μου ούτε ένα σεντ. Οσα χρήματα διακινήθηκαν από αυτό το κανάλι τοποθετήθηκαν για τα συμφέροντα της Siemens… Ο Γ. Καλδής έφερνε τα χρήματα στην Ελλάδα, τα έπαιρνα από αυτόν και τα έδινα σχετικά γρήγορα στους ανθρώπους που ήταν εντεταλμένοι από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Σε τελευταία ανάλυση, τα χρήματα προορίζονταν για τα κόμματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, παίρνεις συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική βοήθεια… Τηλεφωνήματα δεχόμουν από τα δύο κεντρικά γραφεία των κομμάτων, ονομαστικά από τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Βαρθολομαίο, τον υ-πεύθυνο για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Αποδείξεις φυσικά δεν υπήρχαν. Μου ήταν σαφές ότι αυτοί οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά δεν κρατούσαν τα χρήματα για αυτούς αλλά -έτσι πίστευα- τα παρέδιδαν στο κόμμα». Αναφέρει και πού συναντούσε τους δυο ταμίες: τον Γείτονα στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας και μια φορά στη Βουλή και τον Βαρθολομαίο σε δωμάτιο της «Μεγάλης Βρετανίας», που πλήρωνε η Siemens.

Αναφέρεται, μάλιστα σε μια συνάντησή του με τον Γείτονα, όταν η Siemens ανησυχούσε μη τυχόν στραβώσει κάτι στην προμήθεια του C4i: «Στον Γείτονα είπα χωρίς περιστροφές ότι η Siemens θα δίνει πάντα χρήματα στα κόμματα, για να στηρίξει το σταθερό δικομματικό σύστημα… θα μπορούσα όμως να φανταστώ ότι η Siemens θα μπορούσε να κάνει μια επιπλέον χορηγία στο κόμμα, χτίζοντας στο 2% αν το κόμμα φρόντιζε να παραληφθεί το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έγκαιρα. Η χορηγία μας θα ήταν μία προκαταβολή… Ο Γείτονας μου είπε με γλώσσα που στρογγύλευε τα πράγματα, αλλά με σαφήνεια όπως αντελήφθην, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. Θα έκανε τις ανάλογες κουβέντες και θα φρόντιζε γι’ αυτό».

To ίδιο πρόθυμος έδειξε και ο Βαρθολομαίος, καθώς η ΝΔ βάδιζε ήρεμη προς την εκλογική νίκη και θα είχε εμπλοκή στην τελική φάση της προετοιμασίας των ολυμπιακών αγώνων: «Και σε αυτόν είπα ό,τι και στον κ. Γείτονα. Και αυτός ήταν έτοιμος, με την προοπτική ότι θα έπαιρνε χρήματα για το κόμμα, να ασκήσει την επιρροή του στα δικά του κομματικά μέλη. Αυτοί έπρεπε στις αποφάσεις που έπαιρναν να ασκούν τη διακριτική τους ευχέρεια προς το συμφέρον της Siemens».

Ο Γείτονας είναι και πάλι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου υπόσχεται (οποία πρωτοτυπία!) ότι θα είναι αμείλικτος στη διαφθορά και όσα υποστηρίζει ο Χριστοφοράκος διαγράφονται ως «ψέματα ενός υποδίκου». Και η ζωή –φυσικά– συνεχίζεται.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Στο μεταξύ, στο κενό που αφήνει μια υπό κατάρρευση κυβέρνηση, οι διάφορες ομάδες και υποομάδες στα ψηλά σκαλιά της δικαστικής κάστας ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους και παίρνουν θέση ενόψει της νέας κατάστασης που θα διαμορφωθεί. Και βέβαια, οι διάφορες καντρίλιες τους παρουσιάζονται ως υπεράσπιση των αρχών του Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο πρώην αεροπαγίτης Ι. Τέντες, που τοποθετήθηκε από τον συμπατριώτη του υπουργό Ν. Δένδια στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ξέρει πολύ καλά ότι έχει ν’ αντιμετωπίσει δυο μέτωπα. Από τη μια το μέτωπο της νέας κυβέρνησης, που δικαίως θα τον θεωρήσει ως άνθρωπο της ΝΔ, και από την άλλη το εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι εισαγγελείς τα πήραν στο κρανίο που δεν τοποθετήθηκε στην κορυφή άνθρωπος προερχόμενος απ’ αυτούς, αλλά άνθρωπος προερχόμενος από το δικαστικό κλάδο. Οσμιζόμενος την κατάσταση, επιχείρησε την πρώτη του κίνηση, με το αίτημα να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει εφέτη ανακριτή για την υπόθεση Siemens. Θέλησε έτσι ν’ αποτινάξει από πάνω του την «κληρονομιά Σανιδά» και να χτίσει νέες συμμαχίες, ενόψει της νέας κυβέρνησης, με την οποία έχει ανοιχτούς διαύλους, καθώς δεν θεωρείται παραδοσιακός δεξιός, αλλά δικαστής χαμηλών τόνων.

Τον πρόλαβε, όμως, στη στροφή ο δυσαρεστημένος από τον επί χρόνια παραγκωνισμό του από την «παράταξη», αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της επιθεώρησης δικαστών Ι. Παπανικολάου, που επιλήφθηκε μόνος του της «υπόθεσης Ζαγοριανού», λίγο πριν φύγει από το δικαστικό σώμα, χωρίς να έχει γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπως ήταν ο διακαής πόθος του. Ηταν η εκδίκηση του δυσαρεστημένου. Προσωπικά ο Τέντες θα μπορούσε να πάει πάσο, όμως χρωστούσε χάρη στον Δένδια κι ο τελευταίος απαίτησε να φύγει η υπόθεση από τα χέρια του Παπανικολάου, που φαινόταν να ενεργεί σαν νέος Ζορμπάς. Η κυβέρνηση φοβόταν ότι ο Παπανικολάου δεν θα έμενε στις αιχμές, αλλά θα προχωρούσε σε εκτίμηση για χειραγώγηση του Ζαγοριανού από Σανιδά και υπουργό Δικαιοσύνης. Ετσι, ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε την πρώτη κίνηση «α’λα Σανιδά», προσπαθώντας να πάρει την υπόθεση από τα χέρια του Παπανικολάου και να τη στείλει στο Εφετείο, όπου μπορούσε να την ελέγξει. Παλιά καραβάνα ο Παπανικολάου, είδε τη γκέλα Τέντε, αρνήθηκε να υπακούσει (όπως είχε δικαίωμα) και σε χρόνο ρεκόρ συνέταξε και κατέθεσε το πόρισμά του, πριν προλάβει ο Αρειος Πάγος να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσής του, που είχε υποβάλει ο Ζαγοριανός.

Τελικά, ο Ζαγοριανός είδε την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε να απορρίπτεται και τον εαυτό του να βρίσκεται απέναντι στις βαρύτατες –όχι μόνο πειθαρχικές, αλλά και ποινικές– κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, αδικήματα τα οποία διέπραξε με δόλο, όπως αναφέρει το πόρισμα Παπανικολάου, το οποίο επίσης αφήνει αιχμές και για άλλους, ζητώντας η δίωξη να γίνει και «κατά παντός υπευθύνου» και να αναζητηθούν συνεργοί και ηθικοί αυτουργοί. Σε μια ακόμη άθλια κίνηση, ο Ζαγοριανός, που ήταν απλά το εκτελεστικό όργανο του Σανιδά και της κυβέρνησης Καραμανλή, έσπευσε με καθυστέρηση μηνών να εκδώσει τρίτο ένταλμα σύλληψης κατά Χριστοφοράκου (για την περίοδο 2004-2007), αφού πρώτα όλη η Ελλάδα είχε πληροφορηθεί ότι ο αρεοπαγίτης επιθεωρητής τον κρίνει ένοχο παράβασης καθήκοντος, με κομβική αιτιολογία το ότι δεν εξέδωσε αυτό το ένταλμα, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί ο Χριστοφοράκος! Αναρωτιέται κανείς αν ο Ζαγοριανός έχει επαφή με την πραγματικότητα, αν συνειδητοποιεί ότι με αυτό το ένταλμα ουσιαστικά ήρθε να επιβεβαιώσει το σε βάρος του κατηγορητήριο ή αν έχει περιέλθει σε πανικό, αναλογιζόμενος ότι οι άλλοτε ισχυροί προστάτες του τον έχουν εγκαταλείψει (ή δεν είναι πλέον ισχυροί), με αποτέλεσμα να προορίζεται για το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.

 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠΑΣΟΚ: Ζάχαρη στο κινίνο
Επόμενο άρθρο Ο Αλμούνια σε ρόλο γκαουλάιτερ

Σχετικά Αρθρα

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 21:36

Στο πλευρό του Βασίλη Γραβάνη – Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι καθήκον αδιαπραγμάτευτο

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 19:31

Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω

Πολιτική 16 Ιούλ 2026, 19:59

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

Πολιτική 15 Ιούλ 2026, 13:07

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής

«Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

22 Ιούλ 2026, 20:06
Εργατικά

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

22 Ιούλ 2026, 19:16
Κόντρες

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

22 Ιούλ 2026, 14:10
Παιδεία

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους

22 Ιούλ 2026, 13:08
Παιδεία

ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

22 Ιούλ 2026, 11:50
Αθλητισμός

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

22 Ιούλ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

22 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

21 Ιούλ 2026, 21:15
Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»

Για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγγκλημα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των σιωναζιστών

21 Ιούλ 2026, 18:37
Ιστορία

Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»

21 Ιούλ 2026, 17:53
Παιδεία

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Διαπιστευτήρια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

21 Ιούλ 2026, 17:33
Η παπάρα

Και Ρόδρι ο Κούλης

21 Ιούλ 2026, 12:53
Υγεία

Καταγγελίες για τον Γεωργιάδη, εντός και εκτός Ελλάδας

Για τη ντροπολογία με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

21 Ιούλ 2026, 12:06
Διεθνή

Χεζμπολά: Αξιος συνεχιστής του Γιάχια Σινουάρ ο Χαλίλ αλ-Χάγια

21 Ιούλ 2026, 10:24
Αθλητισμός

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

21 Ιούλ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Ιούλη

21 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

20 Ιούλ 2026, 19:50
Διεθνή

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια εκλέχτηκε επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

20 Ιούλ 2026, 17:53
Υγεία

Τα Ιουλιανά του Γεωργιάδη

20 Ιούλ 2026, 13:28
Διεθνή

Το Παλαιστινιακό διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

20 Ιούλ 2026, 11:54
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

Πολωνία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944).

1916: Βόμβα στο Σαν Φρανσίσκο στη διάρκεια παρέλασης, δέκα νεκροί και σαράντα τραυματίες (συλλαμβάνονται και καταδικάζονται οι αναρχικοί Τομ Μούνεϊ και Γουόρεν Μπίλινγκς αλλά μετά από είκοσι χρόνια αποκαθίστανται).

1938: Το Ράιχ εκδίδει νέες ταυτότητες για τους Εβραίους.

1943: Διαδήλωση 300.000 Αθηναίων με αίτημα να φύγουν οι βούλγαροι φασίστες από τη Θεσσαλονίκη, νεκρές η Παναγιώτα Σταθοπούλου (πολτοποιήθηκε από γερμανικό τανκ), Κούλα Λίλη και άλλοι 29 πολίτες, διακόσιοι τραυματίες, πεντακόσιοι φυλακίστηκαν.

1946: Βομβιστική επίθεση της σιωνιστικής οργάνωσης «Ιργκούν» κατά του ξενοδοχείου «King David» στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε την έδρα της βρετανικής πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης, ενενήντα νεκροί.

1964: Βίαιες συγκρούσεις στο Λαύριο μεταξύ απεργών της κλωστοϋφαντουργίας «Καρέλα» και χωροφυλάκων με δεκάδες τραυματίες απεργούς.

1981: Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάζεται σε ισόβια για την απόπειρα κατά του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’.

1996: Δολοφονείται ο Χριστόφορος Μαρίνος στο πλοίο «Πήγασος».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo