Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο
  • Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!
  • Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)
  • Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»
  • Σαν σήμερα 20 Γενάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Οι Κινήσεις Αλληλεγγύης να μετεξελιχτούν σε πολιτικό επαναστατικό κίνημα
Πολιτική

Μια πρόταση για συζήτηση

Οι Κινήσεις Αλληλεγγύης να μετεξελιχτούν σε πολιτικό επαναστατικό κίνημα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Φεβ 2005, 00:00

Θα ήθελα να εκφράσω ορισμένους προβληματισμούς που έχω ως προς το κίνημα γενικά και ως προς τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους συγκεκριμένα.

Και από δω, απ’την εφημερίδα, θέτω ένα ερώτημα σε όλους μας. Από δω και πέρα, τι γίνεται; Σήμερα που κλείνει ένας πολιτικός κύκλος, αρκούν αυτές οι σκόρπιες μορφές αντίστασης; Κλεισμένος ο καθένας στην οργάνωση, στην ομάδα, ή και μόνος του να κριτικάρει χωρίς ουσία και να προσπαθεί να χτυπήσει κάθε τι διαφορετικό;

Μέχρι τώρα λειτουργούσαμε σαν κάτι διαχωρισμένο, κάτι διαφορετικό, απέναντι στην κοινωνία, την οποία θέλαμε να μετασχηματίσουμε. Eτσι ο καθένας απευθυνόταν με διαφορετικό τρόπο απέναντί της. Τα Κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις με προγραμματικές δηλώσεις ή εκλογικές διακηρύξεις ήθελαν να κάνουν την εργατική τάξη ευτυχισμένη. Δηλαδή, σκεφτόντουσαν για λογαριασμό της, εφόσον οι εργάτες δεν ήταν ακόμη ώριμοι να δουν το συμφέρον τους. Παρ’όλα αυτά τα παραπάνω κόμματα ήταν πράγματι για πολλές δεκαετίες ο κυριότερος αντίπαλος του καπιταλισμού, ένα αντίπαλο στρατόπεδο, μια απειλή, κάτι που σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο αντιεξουσιαστικός – αναρχικός χώρος, ο κυριότερος πολιτικός χώρος που αντιστέκεται στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια, αποτελεί κι αυτός με τη σειρά του κάτι διαχωρισμένο απέναντι στην κοινωνία. Χωρίς να έχει καταφέρει να γίνει μέρος του κόσμου, περιχαρακωμένος και απομονωμένος σε στέκια και καταλήψεις έχει τη δράση που έχει και μετά βγάζει ένα λόγο που απευθύνεται στην κοινωνία. Αλλά ο τρόπος δράσης και λειτουργίας του είναι φύσει αδύνατον να φέρει τον απέναντι να συμμετέχει κι αυτός εάν προηγουμένως δεν έχει αποκτήσει τη συνείδηση του αντιεξουσιαστή. Αρκούνε, δηλαδή, συνθήματα τύπου «Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια» ή «Βία στη Βία της Εξουσίας»;  Μήπως είναι καιρός να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο πολιτικής οργάνωσης ενός πολιτικού κινήματος που θα γίνει απειλή για το καπιταλιστικό σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης;

Πιστεύω πως είναι καιρός να ξεκινήσει κάτι καινούργιο στο χώρο της επαναστατικής αριστεράς – αντιεξουσιαστών κάτι ενωτικό. Θα εξηγήσω παρακάτω γιατί έχει τεράστια σημασία το ενωτικό. Οχι μόνο για τους παραπάνω πολιτικούς χώρους αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να αντιταχθεί έμπρακτα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Σήμερα οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη επαναστατικού κινήματος (αναφέρω σύντομα κάποια στοιχεία): ανεργία στο 12%, φτώχεια τουλάχιστον 20%, ανασφάλεια σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη ζωή των ανθρώπων. Εν ολίγοις, σήμερα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος απ’τη ζωή που κάνει (που του επιβάλλουν να κάνει). Κρίση σε θεσμούς, διαφθορά στην εκκλησία , τον παραδοσιακό θεσμό του καλού και της ηθικής, σαπίλα σε οτιδήποτε έχει σχέση με εξουσία, οργάνωση και διαχείριση  οικονομίας και παραγωγής.

Θα αναφέρω σε συντομία γιατί δεν πιστεύω ότι οι παραδοσιακές αριστερίστικες οργανώσεις μπορούν να είναι κάτι καινούργιο και ελπίδα του κόσμου για καλύτερη ζωή.

Πριν δύο εβδομάδες, ήμουν στην Αθήνα για την εκδήλωση των κινήσεων αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους (Κ.Α.Π.Κ.)  Το ίδιο Σαββατοκύριακο είχαν εκδήλωση αριστερές οργανώσεις με προοπτική κάτι ενωτικό στο χώρο της αριστεράς. Ετσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω για κάποιες ώρες, γιατί αυτοί ξεκινούσαν από νωρίς. Την πρώτη μέρα που παρακολούθησα, είδα την καθεμιά από τις οργανώσεις να ευλογεί τα γένια και τις καταβολές της. Οι Μαοϊκοί το κίνημά τους, οι Τροτσκισκές το δικό τους και ούτω καθ’ εξής. Εκτός, το ότι υπερασπίζονταν όλες αυτές τις «απόλυτες αλήθειες» και πρότυπα μιας εποχής που έχει παρέλθει, τις απόλυτες εκείνες αλήθειες που ήταν η κύρια αιτία για την ήττα του επαναστατικού κινήματος, εκτός του ότι συνήθως κινήσεις από αυτούς τους χώρους καταλήγουν σε μια εκλογική συνεργασία κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς, άκουσα και κάτι άλλο! Μια ομιλήτρια κάποιας τροτσκιστικής οργάνωσης , δεν θυμάμαι ποιας, βγήκε και κατήγγειλε τις άλλες τροτσκιστικές οργανώσεις ότι δεν είναι τόσο τροτσκιστικές όσο η δική της και κάνουν ζημιά στο κίνημά τους. Αυτό κάθε άλλο παρά ενωτικό θα μπορούσε να θεωρηθεί. Αραγε, αν ήταν εκεί μέσα κατά λάθος κάποιος μη πολιτικοποιημένος άνθρωπος, κάποιος που θα ήθελαν να τον πάρουν με το μέρος τους οι παραπάνω οργανώσεις τι θα σκεφτόταν; πως θα αντιδρούσε; Θα ξαναεπιχειρούσε να έρθει σε κάποια παρόμοια εκδήλωση; Χωρίς αμφιβολία κουβέντες που ενδιαφέρουν κανέναν. Και όποιος έχει αμφιβολία ας κάνει μία ερώτηση στους φίλους που συναναστρέφεται.

Και κάτι τελευταίο για τις οργανώσεις αυτές. Δεν νοείται  αριστερή – κομμουνιστική οργάνωση να μην υπερασπίζεται έμπρακτα τους πολιτικούς κρατούμενους της χώρας της και στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης τους πολιτικούς κρατούμενους άλλων χωρών. Εδώ, βέβαια, είδαμε το εξής παράδοξο. Το κομμουνιστικό κόμμα και οι περισσότερες οργανώσεις της αριστεράς μιλούσαν πριν λίγο καιρό για λευκά κελιά στην Τουρκία ενώ για τα λευκά κελιά του Κορυδαλλού δεν γινόταν κουβέντα.

Ανέφερα παραπάνω για έμπρακτη υπεράσπιση στους πολιτικούς κρατούμενους σαν μέρος πολιτικής δράσης και όχι αυτό το γελοίο της καταγγελιομανίας που συναντάμε στις αριστερές οργανώσεις με 40 υπογραφές κινήσεων. Ενώ στις κινητοποιήσεις εμφανίζονται επιλεκτικά δια αντιπροσώπων.

Φυσικά στις Κ.Α.Π.Κ. μπορεί να χωρέσει ο οποιοσδήποτε, είτε σαν οργάνωση, είτε σαν άτομο, και να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Μία αλληλεγγύη που για να υπάρχει πραγματικά θα πρέπει να υπάρχει και πριν απ’τις εκάστοτε συλλήψεις. Για να υπάρχει πριν απ’τις συλλήψεις θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην άλλη άποψη, την διαφορετικότητα και τα βιώματα των άλλων. Βέβαια, το κυρίαρχο στοιχείο κάποιου που θέλει να συμμετέχει στις Κ.Α.Π.Κ. είναι να θέλει να προσφέρει και όχι να εκμεταλλευτεί πολιτικά για την οργάνωσή του. Αναφέρεται αυτό, όχι επειδή συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα, αλλά επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εμφανιστεί στο μέλλον, να στείλει στην αδράνεια και να απογοητεύσει πολύ κόσμο που έχει διάθεση να συμμετέχει. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει κάθε φορά που ξεκινάει κάτι καλά και καταλήγει όπως καταλήγει. Εν ολίγοις, χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου σε διαδικασίες και αποφάσεις κινηματικές δημιουργείται αυτομάτως μια κατάσταση γραφειοκρατίας με σχέση διευθύνοντα – διευθυνόμενου. Αλλοι να αποφασίζουν και άλλοι να εκτελούν. Και εδώ κατά τη γνώμη μου στις Κ.Α.Π.Κ. θα πρέπει να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ως προς τα παραπάνω.

Σήμερα που προλεταριοποιούνται πολλά κοινωνικά στρώματα, δυο πράγματα έχουν σημασία για το κίνημά μας.

α) Ενωτικό – Συγκέντρωση Δυνάμεων.
Η κοινή λογική λέει ότι για να μπορέσεις κάποτε να γκρεμίσεις κάτι πρέπει από πριν να συγκεντρώνεις δυνάμεις υπέρτερες του αντιπάλου και την κατάλληλη στιγμή να τον ανατρέψεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουμε πολλοί. να δρούμε ενωτικά, παρόλο τις όποιες διαφορές που μπορεί να έχουμε, εάν δεν θέλουμε να κερδίσει τον κόσμο η ακροδεξιά που έχει μαζί της χρήμα και τηλεοπτικά κανάλια. Στις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης, τις λεγόμενες φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές το Λ.Α.Ο.Σ. και τα άλλα φασιστικά κόμματα έχουν σε πολλούς δήμους μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά από κόμματα όπως Κ.Κ.Ε. – ΣΥΝ.

Για να έρθουν δίπλα μας καινούργιες δυνάμεις θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας ότι είμαστε μέρος αυτού του κόσμου και όχι κάτι άλλο. Τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω μας είναι ακριβώς τα ίδια με τα δικά μας. Μόνο εάν γειωθούμε με την κοινωνία με όλες τις μορφές που λειτουργεί, όπως και αν λειτουργεί, υπάρχει προοπτική για κάτι καλύτερο. Αλλιώς, οι Κ.Α.Π.Κ. κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού. Να απομονωθούν αναπαράγοντας τον εαυτό τους με κίνδυνο να πέσουν τα μέλη της σε απογοητεύσεις, κούραση, διασπάσεις και να αποτελούν πάντα εύκολο στόχο σε τυχόν αστυνομικές – κρατικές επιθέσεις.

β) Χτίσιμο του Επαναστατικού Κινήματος.
Το δύσκολο δεν είναι να γκρεμιστεί το σημερινό καθεστώς αλλά να χτιστεί και να κρατηθεί το καινούργιο που θα πάρει τη θέση του (έλεγε ένας παλιός θεωρητικός του κομμουνιστικού κινήματος αρχές του περασμένου αιώνα και ιστορικά επαληθεύτηκε ). Είναι ένα θέμα  στο οποίο δε γίνεται καθόλου κουβέντα μέσα στο κίνημα.

♦ Επομένως είναι καιρός, κατά τη γνώμη μου, σήμερα που οι κοινωνικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι Κ.Α.Π.Κ. να μετεξελιχθούν σε πολιτικό κίνημα αντίπαλο του σημερινού καθεστώτος.

♦ Η τακτική του διαίρει και βασίλευε ευνοεί πάντα τον δυνατό, που σήμερα είναι ο αντίπαλός μας.

♦ Μόνο η ανάπτυξη του οργανωμένου – συντονισμένου αγώνα, με στόχους συγκεκριμένους και διαφορετικούς ανά περίπτωση, μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το φτιάξιμο ενός δυνατού – αληθινού επαναστατικού κινήματος γειωμένου με τις μάζες που θα μπορέσει να φτάσει στον τελικό του στόχο που δεν είναι άλλος απ’την απελευθέρωση, με ψηλά το κεφάλι, όλων των πολιτικών κρατούμενων στη χώρα μας και την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.

Τάσος Κατσαρός
16/02/2005
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Μια πρόταση για συζήτηση

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία
Επόμενο άρθρο

Μια πρόταση για συζήτηση

Οχι στον παραγοντισμό και τον συνδικαλισμό της διαχείρισης

Σχετικά Αρθρα

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Πολιτική 19 Ιαν 2026, 18:55

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

Πολιτική 16 Ιαν 2026, 14:01

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

Αγροτικά 16 Ιαν 2026, 11:41

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

Πολιτική 14 Ιαν 2026, 11:02

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

Πολιτική 13 Ιαν 2026, 21:58

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

Πολιτική 13 Ιαν 2026, 21:01
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

Μάλι: Ημέρα εθνικού στρατού.

1948: Αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του Μαχάτμα Γκάντι.

1980: Ακρωτηριάζεται το αριστερό πόδι του Τίτο.

1981: Δύο βόμβες σε γραφεία της ΔΕΗ (ΕΛΑ).

1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης (88,1%) του παλαιστινιακού λαού.

2013: Βομβιστικό χτύπημα στο «The Mall Athens» (Μαρούσι), δύο τραυματίες («Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Αγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων»).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη λογική και να κινηθούν και φέτος στα όρια του πληθωρισμού υγείας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι όσο και πέρυσι που κινήθηκαν στο 7%. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, παρεμβαίνουμε, πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά έχει πάρει το μήνυμα και προσαρμόζεται.

Tακης Θεοδωρικάκος

(Ζήτημα πρώτο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεσαία στρώματα και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που -δυστυχώς- γεμίζει τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιριών πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκεί η εξαθλίωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ομως, και αυτούς να τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι εφιάλτης τους είναι τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και η θέρμανση. Την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείς να την κόψεις, άμα στριμωχτείς, όμως το ενοίκιο πρέπει να το πληρώσεις και το σούπερ μάρκετ δεν μπορείς να το κόψεις, άμα θέλεις να μην λιμοκτονήσεις και να μην βρομίσεις. Ζήτημα δεύτερο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι μια αύξηση 7%, όσο και πέρυσι, είναι μια… δίκαιη αύξηση για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας! Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί; Με το μισό απ’ αυτό το ποσοστό στην καλύτερη περίπτωση. Οι συντάξεις με το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Δεν πρέπει, όμως, να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, μας λέει ο… μέγας οικονομολόγος, πρώην επικοινωνιολόγος-γκαλοπατζής. Οπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που διευθύνει, ο Θεοδωρικάκος «υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει “500.000 επιπλέον μισθοί που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά” και αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πολιτική»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    17Ν
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Εφετείο 17Ν
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    ΕΛΑ
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Μια πρόταση για συζήτηση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Μια πρόταση για συζήτηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Μια πρόταση για συζήτηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Μια πρόταση για συζήτηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Μια πρόταση για συζήτηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Μια πρόταση για συζήτηση

    Ποιοι είμαστε
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Μια πρόταση για συζήτηση

    Επικοινωνία
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Μια πρόταση για συζήτηση

    Όροι χρήσης
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Μια πρόταση για συζήτηση

    Ποιοι είμαστε
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Μια πρόταση για συζήτηση

    Επικοινωνία
  • Μια πρόταση για συζήτηση

    Μια πρόταση για συζήτηση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo