«Προσοχή!!! Για κανένα λόγο να μην καθυστερήσει η διαδικασία εκποίησης. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο πολιτικό. Συνεχή και καθημερινή παρακολούθηση». Αυτά σημείωνε με στυλό, στο περιθώριο εγγράφου του ΓΕΣ, αξιωματικός του στρατού, που ενημέρωνε τους συναδέλφους του χειριστές της υπόθεσης ότι είναι εντολή του υπουργού και πρέπει να τσακιστούν να εκτελέσουν γρήγορα!
Φέιγ-βολάν έχει κάνει τα έγγραφα του υπουργείου Αμυνας ο Λοβέρδος, αδιαφορώντας αν είναι διαβαθμισμένα (το συγκεκριμένο φέρει την επισήμανση «Εμπιστευτικό»). Κορόιδο είναι; Εχοντας την κατάλληλη πηγή πληροφόρησης και βλέποντας ότι η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο στο συγκεκριμένο ζήτημα, τροφοδοτεί την επικαιρότητα με έγγραφα, χωρίς πια να τα καταθέσει προηγουμένως στη Βουλή και να ζητήσει να ενημερωθούν οι βουλευτές με την εθιμική διαδικασία του απορρήτου (βλέπουν μόνο τα έγγραφα, σε μια αίθουσα της Βουλής, παρουσία υπαλλήλου που εξασφαλίζει ότι δε θα πάρουν αντίγραφα). Αφού ο Βούτσης σφραγίζει τα έγγραφα και τα παραδίδει στην κυβέρνηση, χωρίς να επιτρέπει να λάβουν γνώση οι βουλευτές, ο Λοβέρδος έχει αποδεσμευτεί και «μπουμπουνάει» τα έγγραφα μόλις φτάσουν στα χέρια του, διατηρώντας «ζεστή» την υπόθεση του «σκανδάλου Παπαδόπουλου».
Η νέα σοδειά εγγράφων που δημοσιοποίησε ο Λοβέρδος δε στερείται ενδιαφέροντος. Στις 20 Ιούνη του 2016, ο Παπαδόπουλος στέλνει επείγον έγγραφο με παραλήπτη τον Καμμένο, με τον οποίο τον ενημερώνει ότι ο πελάτης του «Βασίλειον της Ιορδανίας» ενδιαφέρεται να αγοράσει 300.000 βλήματα. Αναφέρει, μάλιστα, ότι έκανε πρόσφατα επαφές με στελέχη του υπουργείου. Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως σ' αυτό το έγγραφο ο Παπαδόπουλος δεν εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος της Ιορδανίας, αλλά ως μεσάζοντας που έχει έναν πελάτη και θέλει να του πουλήσει βλήματα που τυχόν δεν τα χρειάζεται ο ελληνικός στρατός. Δεύτερο, ο Καμμένος οφείλει να δώσει απαντήσεις για το ποια ήταν τα στελέχη του υπουργείου με τα οποία έκανε επαφές ο Παπαδόπουλος. Μήπως ήταν ο ίδιος ο Καμμένος;
Τρίτο, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι η πώληση αφορά βλήματα που κοντεύουν να λήξουν και που ο ελληνικός στρατός ή θα πρέπει να τα πουλήσει ή θα πρέπει, όταν λήξουν, να τα καταστρέψει. Επομένως, αυτός που θα τα αγοράσει θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλιώς θα αγοράσει άχρηστα πυρομαχικά. Αλήθεια, συμμετέχει σε κάποιον πόλεμο ο ιορδανικός στρατός και είχε ανάγκη από μια τόσο μεγάλη ποσότητα βλημάτων κοντά στην ημερομηνία λήξης; Εκτός αν ο ιορδανικός στρατός είναι απλά η βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβονται εκείνοι που πράγματι συμμετέχουν σε πόλεμο και αγοράζουν πυρομαχικά λαθραία, κάνοντας ζάμπλουτους τους γνωστούς μεσάζοντες (οι οποίοι δεν είναι… μοναχοφάηδες – «ταΐζουν» κόσμο).
Στο περιθώριο της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Παπαδόπουλου έχει σημειωθεί χειρόγραφα: «ΓΕΣ/ΕΓΑ – Να απαντήσουμε άμεσα ότι υπάρχει η δυνατότητα πώλησης (είναι διαθέσιμα προς πώληση)». Την απάντηση τη δίνει ο Καμμένος, προφανώς, γιατί σ' αυτόν απευθύνεται το «επείγον» έγγραφο του Παπαδόπουλου. Αλήθεια, δεν ήξερε ο Καμμένος ότι από την ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται η αγορά ή πώληση όπλων και πυρομαχικών με την παρέμβαση μεσάζοντα; 'Η μήπως είχαν γίνει και άλλες μπίζνες προηγούμενα με τον ίδιο τρόπο;
Στις 27 Ιούνη (σε πέντε μέρες δηλαδή από το έγγραφο Παπαδόπουλου!), το υπουργείο Αμυνας βγάζει προς εκποίηση 300.000 βλήματα (παραγωγής ΠΥΡΚΑΛ από το 1974 μέχρι και το 1985). Οσα ακριβώς ζητούσε ο Παπαδόπουλος! Δεν είχε, βέβαια, μαντικές ιδιότητες ο έμπορος όπλων. Είχε υπάρξει προσυνεννόηση: «τόσα θέλω – τόσα θα σου πουλήσουμε».
Στις 27 Ιούλη εκδόθηκε το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υποστηρίξεως του ΓΕΣ, που φέρει την αποκαλυπτική χειρόγραφη σημείωση: «Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο πολιτικό». Εχει δεσμευτεί ο Καμμένος στον Παπαδόπουλο, δηλαδή!
Ενα χρόνο μετά, στις 13 Ιούνη του 2017, υπογράφηκε η γνωστή διακρατική σύμβαση πώλησης της ίδιας ποσότητας και του ίδιου τύπου πυρομαχικών, με τον Παπαδόπουλο να εμφανίζεται όχι ως μεσάζοντας, όπως το 2016 με την Ιορδανία, αλλά ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Κι αν για τη «δουλειά» με τη Σαουδική Αραβία ο Τσίπρας και ο Καμμένος μας είπαν ότι τη χάλασε κάποιος Σφακιανάκης, ο οποίος είναι μεσάζοντας και ήθελε τη «δουλειά» για πάρτη του, για τη «δουλειά» με την Ιορδανία, που τόσο πολύ βιά-ζονταν να ολοκληρώσουν ο Παπαδόπουλος και ο Καμμένος (με τον τελευταίο να δίνει τις σχετικές εντολές στους αρμόδιους αξιωματικούς), δεν μάθαμε ποτέ. Εκτός αν μάθουμε τίποτα περισσότερο από τη συζήτηση που κάποια στιγμή θα γίνει στη Βουλή, μετά την Ερώτηση που υπέβαλε ο Λοβέρδος (ο Καμμένος θα απαντήσει γραπτά ή δε θα απαντήσει, οπότε το πιθανότερο είναι ο Λοβέρδος να επανέλθει με Επίκαιρη Ερώτηση που κάποια στιγμή θα συζητηθεί).
Τι τρέχει με αυτή την ιστορία το έχει καταλάβει ο καθένας. Πολιτικά, η αντιπολίτευση θα αντλήσει όση υπεραξία μπορέσει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προφανή θέση άμυνας. Η κυβέρνηση συλλογικά και ο Τσίπρας προσωπικά, αφού -μολονότι αρχικά προσπάθησε να το αποφύγει- πήγε στη Βουλή και υπερασπίστηκε με πάθος τον κυβερνητικό εταίρο του. Με κάτι τέτοια, το «ηθικό πλεονέκτημα» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ («μπορεί να εφαρμόζουμε τη μνημονιακή πολιτική, αλλά δεν είμαστε λαμόγια όπως οι προηγούμενοι») εξανεμίζεται και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνεται εντελώς κοινωνικά.
Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την υπόθεση, είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πωλούνται όπλα. Με ή χωρίς μεσάζοντες. Οπλα που πωλούνται με τη μορφή της διακρατικής συμφωνίας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν εμπόρευμα λαθρεμπόριου (αν όχι στο σύνολό τους, σε ένα μεγάλο ποσοστό). Δε θα χάψουμε το παραμύθι ότι οι προηγούμενοι ήταν «τύποι και υπογραμμοί» και όλα στράβωσαν όταν έγινε υπουργός ο Καμμένος. Ισως είχαν βρει αποτελεσματικότερους τρόπους για να κάνουν αυτές τις βρωμοδουλειές. Εκρυβαν, δηλαδή, με επιμέλεια τα ίχνη, γι' αυτό και ο Καμμένος δεν έχει καταφέρει να βρει κάτι για να τους το προσάψει. Εκτός αν βρήκε, αλλά δεσμεύεται να μην το αποκαλύψει και αναγκαστικά αμύνεται μέχρι να περάσει η μπόρα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα, ότι το εμπόριο όπλων από μεριάς κράτους καλύπτεται από απόρρητες διαδικασίες, τις οποίες σέβονται όλα τα αστικά κόμματα (ακόμα και αυτά που καταψηφίζουν, όπως ο Περισσός). Θυμηθείτε ότι τη συγκεκριμένη πώληση την είχαν εγκρίνει στη Βουλή όλα τα κόμματα (πλην Περισσού) και έγινε γνωστή μόνο όταν ναυάγησε η εκτέλεσή της.