Πάνω στην ώρα και η «επιτροπή έρευνας» που είχε διορίσει ο Μπαν Κι Μουν, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρι Πάλμερ, και νούμερο δύο τον περιβόητο Αλβαρο Ουρίμπε, πρώην πρόεδρο της Κολομβίας, γνωστό για τις σχέσεις του με τα παραστρατιωτικά «τάγματα θανάτου», θυμήθηκε να εκδώσει πόρισμα, 13 ολόκληρους μήνες μετά την επίθεση των Σιωνιστών στο «Στόλο της Ελευθερίας» και το μακελειό στο «Μαβί Μαρμαρά». Το πόρισμα θα παραδινόταν Πέμπτη στον Μπαν, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα δημοσιοποιηθεί αμέσως, όμως φρόντισαν να διαρρεύσουν το περιεχόμενό του οι Ισραηλινοί, που –οποία έκπληξις!– το γνώριζαν.
Το πόρισμα της επιτροπής Πάλμερ-Ουρίμπε θεωρεί ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι νόμιμος και σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο! Θεωρεί ότι, αν και το Διεθνές Δίκαιο επιτρέπει την αναχαίτιση πλοίων έξω από τα εθνικά χωρικά ύδατα, εντούτοις το Ισραήλ έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του στολίσκου όταν τα πλοία θα βρίσκονταν πιο κοντά στη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού των 20 μιλίων από την ακτή.
Το πόρισμα σημειώνει ότι η επιτροπή που έφτιαξε το Ισραήλ για να ερευνήσει τα γεγονότα ήταν επαγγελματική, ανεξάρτητη και αδιαμεσολάβητη (!), ενώ η τουρκική επιτροπή ήταν πολιτικά επηρεαζόμενη και η δουλειά της δεν ήταν επαγγελματική και ανεξάρτητη!
Το πόρισμα κριτικάρει την τουρκική ΜΚΟ ΙΗΗ και τους δεσμούς της με την τουρκική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει το στολίσκο.
Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, το πόρισμα αναφέρει ότι οι στρατιώτες του χρησιμοποίησαν υπερβάλλουσα δύναμη (!) και σημειώνει ότι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες ενήργησαν στο πλαίσιο της αυτοάμυνας. Δεν ζητείται από το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία, αλλά το πόρισμα προτείνει να εκφράσει τη λύπη του για τις απώλειες. Επίσης, δεν ζητά από το Ισραήλ να πληρώσει αποζημιώσεις, αλλά προτείνει το Ισραήλ να μεταφέρει χρήματα σ’ ένα ειδικό ανθρωπιστικό ταμείο!
Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ότι η δημοσιοποίηση αυτού του κατά παραγγελίαν πορίσματος, ειδικά αυτή τη στιγμή, έρχεται για να δικαιώσει όχι μόνο την περσινή ισραηλινή επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας», αλλά και το φετινό μπλοκάρισμα του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ», που έγινε με όργανο την ελληνική κυβέρνηση, κατ’ απαίτηση του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Κουαρτέτου και του ΟΗΕ.