Μία τους και μία μας. Αυτό σκέφτηκε ο Καμμένος και επέτρεψε στον συνεπώνυμό του βουλευτή να επιτεθεί όχι μόνο κατά του Φίλη, αλλά συνολικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Να ενημερώσω τον κ. Φίλη ότι εάν ο ίδιος επιθυμεί να συγκυβερνήσει με τους βρώμικους, ευχαρίστως, ευχαρίστως αποχωρούμε από την κυβέρνηση σήμερα!! Αναμένω την απάντησή του στην σαφέστατη θέση μου. Τέλος οι καφενειακού τύπου κουβεντούλες. Ας αναλάβει ο καθένας το κόστος των δηλώσεών του. “Τέλος οι τσάμπα μάγκες“, όπως έλεγε ο βρώμικος κ. Σημίτης. ΩΣ ΕΔΩ», ήταν το πρώτο χτύπημα του Δ. Καμμένου.
Μετά, από τον Φίλη πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ηρθα σε συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο και του είπα, δεν γίνεται. Δεν ανέχομαι να ξαναμπώ και να τους κοιτάω στα μάτια μέσα στο Κοινοβούλιο και να ξέρω ότι δεν με θέλουν. Εγώ θέλω απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μας πούνε τι θέλουν, διότι έχουμε ρίξει πολλή δουλειά και ιδρώτα. Δεν θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το υπονοούμενο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η σιγή αυτές τις μέρες και δεν ξέρω βέβαια αν κατάλαβε και ίδιος τι είπε. Εδώ γίνεται χαμός με την αξιολόγηση και εμείς ασχολούμαστε με τα βρώμικα του Φίλη»!
Θύμωσε ο πρόεδρος και υπουργός Καμμένος και ξαμόλυσε τον βουλευτή Καμμένο να προειδοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μη θεωρεί δεδομένους τους ΑΝΕΛ; Οχι βέβαια. Το εσωκομματικό ακροατήριο προσπαθεί να ικανοποιήσει: μας την πέφτει ο Φίλης, θα την πέσουμε κι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως καταφέρουμε να πάρουμε μια δήλωση -ήπιας έστω- αποδοκιμασίας του Φίλη. Ακόμα και με non paper να γίνει αυτό, ευχαριστημένοι θα είμαστε. Αλλά και να μην υπάρξει αποδοκιμασία του Φίλη από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ, δεν πειράζει, του απαντήσαμε εμείς και είμαστε πάτσι.
Ο Φίλης δεν είναι πρόβλημα για τον Καμμένο. Ο Φίλης είναι πρόβλημα για τον Τσίπρα, καθώς χτυπάει εκεί που αυτός «πονάει». «Οσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αυτή έγινε αναγκαστικά για συγκυριακούς και όχι για στρατηγικούς λόγους» λέει ο Φίλης. Ποιος συριζαίος δε γουστάρει αυτή την ερμηνεία; Ελα όμως που από πλευράς Τσιπραίων έχει πλέον δοθεί στρατηγική σημασία στη συνεργασία με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ. Οπότε ο Φίλης κάτι κερδίζει στο συριζαϊκό ακροατήριο από την αρχή ακόμα.
Ο Φίλης, όμως, συνεχίζει με πολιτική θεωρία: η αναγκαστική-συγκυριακή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έγινε «σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό καθόριζε η αντίθεση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο“», η οποία όμως «πλέον ξεθωριάζει». Αδικο έχει; Αφού το τρίτο Μνημόνιο το ψήφισαν όλοι μαζί, δεν έχουν κανένα λόγο να πηγαίνουν αποκλειστικά με τον Καμμένο, λες και έχουν παντρευτεί το ακροδεξιό κόμμα του. Θα μπορούσαν να πάνε και με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το μέλλον, αφού ο Καμμένος σβήνει κομματικά και ο Κούλης επελαύνει. Οπως λέει ο Φίλης, πρέπει «να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις κοινού προγράμματος και να προνοήσουμε ώστε να ηττηθεί ο δεξιός πόλος, που έτσι κι αλλιώς, παρά το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, δεν εμφανίζει πειστικότητα και δυναμική».
Οταν του ζητούν να το κάνει συγκεκριμένο, ο Φίλης δεν έχει πρόβλημα: «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Ομως, σε αντιστοιχία και προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη νέα σχέση που τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων στην Ευρώπη και με υπαρκτό τον κίνδυνο παλινόρθωσης μιας επιθετικής και ρεβανσιστικής Δεξιάς, πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και αυτός στη χώρα μας εκφράζεται κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη». Ακολουθεί ο… κάρφαρος: «Δεν μπορεί να πασχίζει ο Τσίπρας να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή τη συνεργασία στο ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα να μην κάνουμε τίποτα. Δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει όμως να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις (…) Πρέπει εμείς να βάλουμε τα διλήμματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο μιας δεξιάς παλινόρθωσης μπροστά σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Και όσοι αρνούνται να εισπράττουν τη λαϊκή απόρριψη».
Αυτή είναι μια πολιτικά συγκροτημένη πλατφόρμα, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί και στην παρούσα Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, έχει τα δικά του προβλήματα κι αυτό πολιτικοί σαν τον Φίλη δεν το αγνοούν. Δεν προσβλέπουν σε άμεση συνεργασία, αλλά στο άνοιγμα μιας συζήτησης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό είναι που δημιουργεί προβλήματα στους Τσιπραίους. Το παραμύθι ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει κάνει προοδευτική στροφή, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακολουθήσει, που το λένε όλοι (ο Σκουρλέτης, ο Τζανακόπουλος, ο Παππάς), δεν μπορεί να σταθεί για καιρό.
Μέχρι πού θα το τραβήξει ο Φίλης; Δεν ξέρουμε και το πιθανότερο είναι πως δεν ξέρει ούτε αυτός. Μέχρι στιγμής, τα είπε στην κεντρική επιτροπή και μετά βγήκε στο ημιεπίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ (από συνέντευξη στην ΕφΣυν είναι τα αποσπάσματα που παραθέσαμε) και τα επανέλαβε πιο αναλυτικά. Και περιμένει…