Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του
  • Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς
  • Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Να μπει τέλος στο δουλεμπόριο
Πολιτική

Να μπει τέλος στο δουλεμπόριο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μαρ 2009, 00:00

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει το βιολί της προσφέροντας στήριξη στους δουλέμπορους εργολάβους καθαριότητας, σαν να μην άλλαξε τίποτα στην Ελλάδα μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά της εργάτριας Κ. Κούνεβα. Στις 2 Μάρτη, εκπρόσωποι της ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) και της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δ. Κοντό, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς προστασίας των δουλεμπόρων εργολάβων καθαριότητας. Απαίτησαν να δώσει το υπουργείο εντολή στο ΔΣ του ΗΣΑΠ να βάλει μπροστά τη διαδικασία για την αποβολή της εταιρίας ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ.

Στις 13 Μάρτη, ο Δ. Κοντός απέστειλε έγγραφο στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ, υποτίθεται για να ζητήσει τη λήψη μέτρων κατά της ΟΙΚΟΜΕΤ. Το έγγραφο κοινοποίησε και στην ΠΕΚΟΠ. Το δημοσιεύ-ουμε ολόκληρο, γιατί είναι αποκαλυπτικό της νοοτροπίας και της πρακτικής της κυβέρνησης:

«Κύριε Σύμβουλε

Στην Υπηρεσία μας την 2α Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων με αντικείμενο συζήτησης τη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των καθαριστριών που απασχο- λούνται στην εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ. Κατά τη συνάντηση αυτή, η πλευρά των εργαζομένων δήλωσε ότι παραβιάζονται οι όροι εργασίας τους, δηλαδή ότι έχουν τροποποιηθεί επί το δυσμενέστερο, με αποτέλεσμα τη μισθολογική και ασφαλιστική υποβάθμιση. Επίσης κατήγγειλαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούσαν στο ωράριο κ.λ.π.

Μετά από επιτόπιο έλεγχο της αρμόδιας Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας στην εταιρεία, παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Αναφερόμενος  στο από 20 Φεβρουαρίου έγγραφο σας, το οποίο μου υπέβαλαν εκπρόσωποι των εργαζομένων σε πρόσφατη επίσκεψη, διαμαρτυρόμενοι και πάλι για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ, παρακαλώ να επιμείνετε στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως ορθά αναφέρετε στο έγγραφό σας, διότι θεωρώ ότι η κοινή απαίτησή μας αυτή συνδέεται άμεσα με την τήρηση των συμβατικών όρων σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 30440/8-5-2006 εγκύκλιο του υπουργείου μας.

Τονίζω ότι η παραβίαση των όρων της εργατικής νομοθεσίας συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης σύμφωνα με την πιο πάνω εγκύκλιο».

Το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι ο γενικός γραμματέας Δ. Κοντός προσπαθεί να εμφανιστεί ως ουδέτερος απέναντι στις δύο «αντιμαχόμενες πλευρές». Γι’ αυτό μιλά σε τρίτο πρόσωπο αναφέροντας ότι η «πλευρά των εργαζόμενων δήλωσε ότι παραβιάζονται οι όροι εργασίας κ.λ.π.». Στην προσπάθειά του όμως να εμφανιστεί ως ουδέτερος, που δήθεν κρατάει ίσες αποστάσεις από την ΠΕΚΟΠ και την ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ, «ξέχασε» ότι τον Απρίλη του 2006 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ είχαν κάνει ελέγχους στην ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ και είχαν διαπιστώσει πολλές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, γι’ αυτό και δεν χρειαζόταν να γίνουν και άλλοι έλεγχοι στην ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ για να  διαπιστωθούν οι παραβιάσεις της εργατικής  νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ετσι, «ξέχασε» και να εισηγηθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ την αποβολή της ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ από τον καθαρισμό των γραμμών και των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΗΣΑΠ.

Είναι τόσο προκλητική η στάση του Δ. Κοντού, που αντί να εισηγηθεί την αποπομπή της ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ, παρακαλεί τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ να επιμείνει στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από την εταιρία-δουλέμπορο, κάνοντας έτσι πολλά βήματα πίσω, τόσο σε σχέση με το πρακτικό συνεργασίας της 25ης Φλεβάρη του 2009 μεταξύ ΗΣΑΠ, ΠΕΚΟΠ και σωματείου εργαζομένων ΗΣΑΠ όσο και με τις δύο εγκυκλίους του υφυπουργού Γιακουμάτου του 2006 και την πρόσφατη εγκύκλιο της υφυπουργού Καλατζάκου.

Στις 8 Μάη του 2006 ο τότε υφυπουργός Εργασίας Γερ. Γιακουμάτος, μετά από καταγγελίες, αναγκάστηκε να εκδώσει μια εγκύκλιο, την 30440, με την οποία επαναλαμβάνει την αυτονόητη υποχρέωση των καπιταλιστών να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Μετά από μερικούς μήνες ο Γιακουμάτος επανήλθε με «συμπληρωματική» εγκύκλιο, την 31262/11.11.2006. Ας θυμηθούμε το βασικό τους σημείο: «Στο κείμενο των συμβάσεων που συνάπτουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου… για παροχή υπηρεσιών… καθαριότητας… όπως περιληφθεί ως βασικός όρος “η υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας για απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας…

Σε περίπτωση δε, που διαπιστωθεί παράβαση του ανωτέρω όρου θα καταγγέλλεται η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία”».

Με το πρακτικό της συμφωνίας της 25ης Φλεβάρη του 2009, που αναγκάστηκε να υπογράψει υπό την πίεση της κατάληψης των γραφείων του ΗΣΑΠ, ο Ν. Παπαθανάσης δεσμεύτηκε να εισηγηθεί στο ΔΣ της εταιρίας να πάρει απόφαση για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να προχωρήσει άμεσα μαζί με την ΠΕΚΟΠ και το Σωματείο Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Γιατί, λοιπόν, ο Δ. Κοντός «ξεχνά» τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα την υποχρέωση του διευθύνοντα σύμβουλου του ΗΣΑΠ να διώξει την ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη, υποχρέωση που απορρέει τόσο από το Πρακτικό Συνεργασίας που ο ίδιος υπέγραψε όσο και από τις εγκυκλίους Γιακουμάτου και Καλαντζάκου; Η παράκλησή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ να επιμείνει στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων, όχι μόνο αποτελεί υπαναχώρηση, αλλά αποτελεί ευθεία στήριξη στη διαιώνιση του καθεστώτος των εργολάβων-δουλέμπορων.

Εγκύκλιοι χωρίς πρακτική αξία

Το 2006, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, μετά από καταγγελίες της ΠΕΚΟΠ, διαπίστωσαν, ύστερα από έλεγχο σε τέσσερις σταθμούς του ΗΣΑΠ, σημαντικές παραβιάσεις  της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων. Σε τι ενέργειες προέβη τότε ο Ν. Παπαθανάσης; Οχι μόνο δεν έκανε καμία ενέργεια προς την ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ, αλλά πολύ αργότερα, όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στη συγκεκριμένη εταιρία, ύστερα από τη δολοφονική απόπειρα κατά της Κ. Κούνεβα, έσπευσε να διαβεβαιώσει ψευδώς ερωτώντες βουλευτές, ότι όλα πάνε καλά στον καθαρισμό των χώρων του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και ότι δεν παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία από την ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ. Δεν έγινε τίποτα, ενώ  σύμφωνα με τις εγκυκλίους Γιακουμάτου έπρεπε να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας και να υποχρεώσει το ΔΣ του ΗΣΑΠ να κηρύξει έκπτωτη την ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ. Το ίδιο επαναλαμβάνεται τώρα.

Σύμφωνα με τις εγκύκλιους, οι Διοικήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων πρέπει να κινούν τη διαδικασία  κήρυξης εκπτώτων των εργολάβων. Ομως, η διαδικασία έκπτωσης δεν κινήθηκε όχι μόνο στον ΗΣΑΠ αλλά σε κανένα από τους φορείς και τα υπουργεία, στα οποία αλωνίζουν οι δουλέμποροι της καθαριότητας. Επιβεβαιώνεται έτσι για πολλοστή φορά ότι οι εγκύκλιοι του Γιακουμάτου και η πρόσφατη (2.2.2009) της Καλατζάκου δεν έχουν καμία πρακτική αξία.

Αυτή δεν είναι μόνο δική μας άποψη. Αυτή τη βδομάδα  κάναμε έρευνα για να διαπιστώσουμε εάν στις συμβάσεις που υπογράφονται συμπεριλαμβάνεται ως βασικός όρος η υποχρέωση των εργολάβων να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και τις κλαδικές συμβάσεις. Επικοινωνήσαμε με πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες  φορέων του Δημοσίου που έχουν προκηρύξει διαγωνισμούς για τον καθαρισμό των κτιρίων τους και έχουν δημοσιεύσει στο ΦΕΚ περίληψη του διαγωνισμού. Επειδή σε καμία περίληψη δεν είχε συμπεριληφθεί αυτός ο όρος, ζητήσαμε να μας δώσουν μια εξήγηση γι’ αυτή την παράλειψη. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιακών παραγόντων με τους οποίους επικοινωνήσαμε αγνοούσαν τόσο αυτόν τον βασικό όρο όσο και τις εγκυκλίους Γιακουμάτου! Μάλιστα, μερικοί  μας παρακάλεσαν να τους στείλουμε εμείς με fax τις εγκυκλίους Γιακουμάτου, πράγμα που κάναμε! Κάποιοι μας είπαν, ότι υπάρχει μεν το πνεύ-μα της εγκυκλίου Γιακουμάτου, αλλά ως ειδικός όρος και όχι ως βασικός όρος της σύμβασης. Πράγμα που σημαίνει ότι η παραβίασή του δε σημαίνει την αυτόματη μονομερή καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του ΔΣ του Φορέα που την υπέγραψε.

Η παντελής απουσία από τις συμβάσεις καθαριότητας ως βασικού όρου της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων μας προβλημάτισε, γι’ αυτό και ψάξαμε λίγο πιο προσεκτικά την ισχύουσα νομοθεσία για τις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι στα ΠΔ 118 και 60 του 2007 η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων δεν είναι από τους βασικούς όρους των συμβάσεων. Βασικοί όροι είναι είτε η χαμηλή τιμή είτε η πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Αυτή τη διαπίστωση είχαν κάνει και μερικοί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες  με τους οποίους είχαμε επικοινωνήσει. Μας είπαν ότι καλά θα κάνει η κυβέρνηση να εισάγει στη νομοθεσία για τους διαγωνισμούς ως βασικό όρο των συμβάσεων την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και όχι να βγάζουν οι υφυπουργοί Εργασίας καθησυχαστικές εγκυκλίους που δεν έχουν καμιά πρακτική αξία.

Για μας το εργατικό αίτημα δεν είναι να παραμείνει το καθεστώς των  εργολάβων–δουλεμπόρων και απλά να μπει στις συμβάσεις ως βασικός όρος η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το μόνο αποδεκτό από την εργατική πλευρά αίτημα είναι να προσλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς τους εργάτες και τις εργάτριες  καθαριότητας με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Θυμίζουμε ότι στα δημόσια σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) απαγορεύεται μέχρι σήμερα, με την ισχύουσα νομοθεσία,  η παρουσία των εργολάβων–δουλεμπόρων. Σ’ αυτό το θέμα θα αναφερθούμε αναλυτικά την επόμενη βδομάδα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔευτέρα, 16.3.09
Επόμενο άρθρο Δευτέρα, 23.3.09

Σχετικά Αρθρα

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

Πολιτική 7 Ιούλ 2025, 05:51

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική 4 Ιούλ 2025, 20:22

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

Πολιτική 3 Ιούλ 2025, 22:02

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

Πολιτική 3 Ιούλ 2025, 14:53

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Στις 20 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

Πολιτική 30 Ιούν 2025, 19:55
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του

7 Ιούλ 2025, 13:00
Κόντρες

Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς

7 Ιούλ 2025, 08:00
Πολιτική

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

7 Ιούλ 2025, 05:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo