Στις 23 Μάη του 2011, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο νέα εκδοχή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015». Σ’ αυτή την εκδοχή προβλέπονται νέα πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 28,5 δισ. ευρώ (22,0 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 και 6,5 δισ. ευρώ για το 2011), ενώ στην αρχική εκδοχή της 15ης Απρίλη 2011, προβλέπονταν 26 δισ. ευρώ (23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 και 3 δισ. για το 2011).
Ετσι, με την εκδοχή του Μάη του 2011, το συνολικό πακέτο αφαίμαξης του ελληνικού λαού ανήλθε στα 64,5 δισ. ευρώ από 62 δισ. Δεν είναι προκλητικό να αυξάνεται αυτό το ποσό κατά 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 38 ημερών, λες και τα δισ. ευρώ είναι μαρουλόφυλλα;
Εκτιμούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει σε νέα επανεκτίμηση του πακέτου αφαίμαξης του ελληνικού λαού. Θα προχωρήσει, γιατί θα παρουσιάσει σύντομα το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο θα επιβληθεί νέο πετσόκομμα στις αποδοχές τους. Πετσόκομμα που δεν έχει καταγραφεί, σκοπίμως φυσικά, ούτε στη δεύτερη εκδοχή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015». Η αφαίμαξη του ελληνικού λαού δεν θα έχει τέλος, όσο αυτός δεν θα προσανατολίζεται στη δημιουργία του δικού του πολιτικού φορέα, για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να μην άγεται και φέρεται από τα δύο αστικά κόμματα και τις παραφυάδες τους. Κάθε φορά η κυβέρνηση θα διαπιστώνει ότι δεν μπόρεσε να πιάσει τους στόχους της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, για χ, ψ λόγους, προκειμένου να δικαιολογήσει για μια ακόμη φορά την καινούργια φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση από τη μια πριμοδοτεί τις επιχειρήσεις με το κίνητρο της μη καταβολής των εισφορών στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και αφήνει ελεύθερες τις επιχειρήσεις να εισφοροδιαφεύγουν και από την άλλη επικαλείται την εισφοροδιαφυγή προκειμένου να δικαιολογήσει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων.
Νέο χαράτσι του υπουργείου Εργασίας
Οι αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν από τη συνεχή αρθρογραφία της τη μεγάλη αφαίμαξη των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των πόρων του ΟΑΕΔ από τα συνεχή κίνητρα που δίνονται στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, στο όνομα της δήθεν διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ενα πρόσφατο παράδειγμα. Πριμοδοτήθηκαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με 95 εκατ. ευρώ προκειμένου να μη καταβάλουν δεκάρα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τις ασφαλιστικές εισφορές. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέσω της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη αναγγέλλει μια σειρά μέτρων κατά των εργαζόμενων και των συνταξιούχων προκειμένου «να εξασφαλιστούν πόροι» για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.
Πρώτον, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται κατά 0,5% η εργατική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ, ενώ στους εργαζόμενους του λεγόμενου στενού δημόσιου τομέα μπαίνει για πρώτη φορά εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ 1% επί των μεικτών τους αποδοχών. Δηλαδή, στους δημόσιους υπάλληλους, που δεν απειλούνταν ως τώρα με απόλυση, μπαίνει αυτό το χαράτσι. Εχουμε λοιπόν το δικαίωμα να ισχυριστούμε, ότι προετοιμάζουν το έδαφος για απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και την ένταξη και αυτών στο Ταμείο Ανεργίας και στην επιδότηση της ανεργίας. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί σύμφωνα με την ίδια τη φιλοσοφία τους, το χαράτσι υπέρ της ανεργίας έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και καταβάλλεται μόνο από εκείνους που μπορούν να ενταχ- θούν σ’ αυτό. Η πολιτική ηγεσία προσδοκά να εισπράξει 380 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα κριτήρια με τα οποία θα καταβάλλονται το ΕΚΑΣ, το Επίδομα Ανεργίας, το Επίδομα Ενοικίου και το Επίδομα Κατοικίας. Η υπουργός Εργασίας απέφυγε να προσδιορίσει ακριβώς ποια θα είναι τα νέα κριτήρια που θα επιβάλλει. Είπε όμως ότι θα εξοικονομηθούν 345 εκατ. ευρώ. Αυτό κι αν είναι προκλητικό. Από τη μια, δηλαδή, να αυξάνει τις κρατήσεις υπέρ του ΟΑΕΔ και από την άλλη να αλλάζει τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος ανεργίας και των άλλων επιδομάτων.
Τρίτον, με το πρόσχημα των ελλειμμάτων που εμφανίζει το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και τα άλλα επικουρικά ταμεία, θα βάλει από την 1η Σεπτέμβρη του 2011 χαράτσι από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις που είναι πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Και από την 1η Γενάρη του 2012 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Υπενθυμίσαμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι όλες οι κυβερνήσεις, πράσινες και μπλε, αφαίμαξαν τα αποθεματικά του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και ότι στη συνέχεια, με τη βοήθεια της αστικοποιημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΣΕ, τα υποεκτίμησαν από τα 6 τουλάχιστον δισ. ευρώ στα 2 μέχρι το 2005. Θυμίζουμε ακόμη, ότι συνεχίζεται η ληστεία του ΙΚΑ–ΕΤΕΑΜ από την κυβέρνηση, μιας και επιτρέπει στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ να μην αποδίδει στο ΙΚΑ–ΕΤΕΑΜ όλες τις εισφορές που εισπράττει, με το αζημίωτο, για λογαριασμό του.
Τέταρτον, θα αυξηθεί κατά 50% το ποσοστό κράτησης του περιβόητου ΛΑΦΚΑ, που επιβλήθηκε στις συντάξεις που είναι πάνω από τα 1.700 ευρώ, με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 του Α. Λοβέρδου. Από 4-10% που είναι τώρα το ποσοστό κράτησης θα γίνει 6-14%. Η υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι με την επιβολή αυτής της κράτησης θα εισπραχθούν άλλα 245 εκατ. ευρώ.
Κινδυνολογία με τη στάση πληρωμών
Προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις στο εσωτερικό της μέτωπο και να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην αποδοχή του νέου χαρατσιού, ύψους 28,5 δισ. ευρώ, που επιβάλλει με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε μπροστά την κινδυνολογία για παύση πληρωμών των μισθών και των συντάξεων. Στις 23 Μάη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» στο υπουργικό συμβούλιο και την επομένη, 24 Μάη, ανέλαβε από κοινού με τον Αλ. Παπαχελά του συγκροτήματος Αλαφούζου την εκλαΐκευσή του σέρνοντας το χορό της κινδυνολογίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική, εμφανώς προσυνεννοημένη ερώτηση, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό το «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο», γιατί διαφορετικά δεν θα «πάρουμε» την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ και έτσι θα αναγκαστούμε να κηρύξουμε «στάση πληρωμών», που «πρακτικά σημαίνει ότι δεν πληρώνονται οι μισθοί, δεν πληρώνονται οι συντάξεις, δεν πληρώνονται όλες οι δαπάνες του Δημοσίου, κατεβάζουμε ρολά».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου με την απάντησή του αυτή αντιστρέφει την πραγματικότητα. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτιστο μέλημα του Γ. Παπακωνσταντίνου, της κυβέρνησής του και των τροϊκανών είναι η πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων και όχι η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, όπως αφήνει να εννοηθεί στην απάντηση που έδωσε στον Αλ. Παπαχελά. Δεύτερον, καλύπτει την πληρωμή των τόκων και χρεολυσίων πίσω από τη φράση «δεν πληρώνονται όλες οι δαπάνες του Δημοσίου». Τρίτον, το 2011 για την πληρωμή της δόσης του μεσομακροπρόθεσμου χρέους θα απαιτηθούν 28,13 δισ. ευρώ, για τη δόση του βραχυπρόθεσμου χρέους 18,00 δισ. ευρώ και για τους τόκους 15,92 δισ. ευρώ. Δηλαδή, για τα τοκοχρεολύσια θα απαιτηθούν το 2011, 62,05 δισ. ευρώ! Το 2011 πήρε την τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ και τον Ιούλη θα πάρει άλλα 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση θα πάρει μέσα στο 2011 συνολικά 40 δισ. ευρώ. Ετσι, αποκαλύπτουμε για μια ακόμη φορά, ότι το αποικιοκρατικό δάνειο από ΔΝΤ και ΕΕ πάει αποκλειστικά για την εξόφληση μέρους των τοκοχρεωλυσίων, ενώ δεν φτάνει για την πλήρη εξόφλησή τους. Το 2011 θα απαιτηθούν κι άλλα 22,05 δισ ευρώ, που θα αντληθούν από την εσωτερική τραπεζική αγορά. Ολ’ αυτά για να εξοφληθούν τα τοκοχρεολύσια. Δεκάρα δεν θα πάει από το αποικιοκρατικό δάνειο για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε 59,48 δισ. ευρώ, ενώ η «δαπάνη» για μισθούς και συντάξεις θα ανέλθει σε 21,6 δισ. ευρώ. Βάζουμε τη λέξη δαπάνη σε εισαγωγικά, γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζόμενων δεν αποτελούν δαπάνη, μιας και η εργατική τάξη είναι παραγωγός του κοινωνικού πλούτου που τον καρπώνεται η αστική τάξη δωρεάν. Οπως βλέπουμε, τα 59,48 δισ. ευρώ φτάνουν για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Εάν είναι να γίνει στάση πληρωμών, να γίνει στάση πληρωμών των τοκοχρεολυσίων και όχι των μισθών και των συντάξεων.
Θα γίνει στάση πληρωμών;
Είπαμε ότι τα τοκοχρεολύσια του 2011 ανήλθαν σε 62,05 δισ. ευρώ. Αυτά με το χρόνο θα αυξάνονται. Για παράδειγμα, μόνο οι τόκοι των προηγούμενων δανείων, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι του δανείου των τροϊκανών, το 2014 θα είναι 19,9 δισ. ευρώ, από 15,92 δισ. ευρώ που είναι το 2011. Παραπέρα, μέχρι τώρα εκταμιεύθηκαν 53 δισ. ευρώ και γι’ αυτό το δάνειο μέχρι τώρα οι τόκοι ανήλθαν σε 1,032 δισ. ευρώ! Από την άλλη, τα έσοδα του ΤΠ και του ΠΔΕ θα υπολείπονται των τοκοχρεολυσίων όσο η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας θα είναι βυθισμένη σε βαθιά κρίση. Ετσι, θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της δανειοδότησης, προκειμένου το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο να εισπράττει τα τοκοχρεολύσια.
Συμπέρασμα: Δεν θα πάμε σε στάση πληρωμών, αλλά σε πλήρη αφυδάτωση μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων. Μιλώντας δε σημειολογικά, θα οδηγηθούμε σε πλήρη «κινεζοποίηση», όσο δεν φροντίζουμε να φτιάξουμε το κόμμα της τάξης μας και συνεχίζουμε να ρυμουλκούμαστε από τα κόμματα του κεφαλαίου όλων των αποχρώσεων.
Γεράσιμος Λιόντος