Μπορεί ο γερμανός συντονιστής των «εσωτερικών ερευνών της Siemens, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του «ελεγκτικού συμβούλιου» της εταιρίας, να προαναγγέλλει νέες αποκαλύψεις, όμως πρέπει να είμαστε βέβαιοι πλέον πως και αυτές θα έχουν την ίδια ποιότητα με τις προηγούμενες: δεν θα περιλαμβάνουν ονόματα, εκτός ίσως από τα ονόματα των στελεχών της Siemens που χειρίζονταν τις μίζες και κάποιων χαμηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων. Το όλο σύστημα βαίνει προς την «κάθαρση» απολύτως μπετοναρισμένο.
Οι μέχρι τώρα έρευνες μιλούν για μίζες ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς μια σειρά χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ρωσία, Νιγηρία κ.ά.). Το σύστημα διοχέτευσης των μιζών, όμως, ήταν τόσο περίπλοκο που τα ίχνη του τελικού αποδέκτη χάνονταν και το παραδάκι έφτανε σ’ αυτόν ολόλευκο σαν το χιόνι.
33 off shore εταιρίες προς τις οποίες διοχετεύτηκαν μίζες έχει βρει μέχρι στιγμής η έρευνα των γερμανικών αρχών (σύμφωνα με όσα καταθέτουν τα στελέχη της Siemens). Αυτό σημαίνει ότι το παραδάκι που έφτανε, ας πούμε, στην Ελλάδα, περνούσε πρώτα από κάποιο παραδεισένιο νησί της Καραϊβικής ή από το Χονγκ Κονγκ ή από το Ντουμπάι ή από το Λιχτενστάιν. Εκεί που για να φτιάξεις μια off shore εταιρία αρκεί να δείξεις ένα διαβατήριο, καμιά φορά ακόμα και φωτοτυπία διαβατήριου, ζωντανού ή πεθαμένου, υπαρκτού ή ανύπαρκτου προσώπου. Αν προσέξει κανείς τα ρεπορτάζ και του ελληνικού αστικού Τύπου θα δει να περιγράφεται αυτή η αδυναμία. Ιδού σταχυολόγηση από δημοσιεύματα μιας μόνο μέρας:
«Από το εσωτερικό της εταιρίας εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει “βαθύ λαρύγγι”, καθώς η εταιρική αμνηστία είναι μια ποινική παγίδα στην οποία γνωρίζουν ότι θα πέσουν όσοι “καρφώσουν” ανάμειξη με τις δωροδοκίες εαυτών και αλλήλων» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
«Η απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών να “ανοίξουν” τους λογαριασμούς τριών πρώην στελεχών της Siemens δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα, ανέφεραν χθες στην “Κ” κύκλοι της εισαγγελίας του Μονάχου. “Τα λεφτά είναι σε θυρίδες στην Ελβετία. `Η, μάλλον ήταν…” είπε χαρακτηριστικά ο δικαστικός λειτουργός» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
«Τα ίχνη του μαύρου χρήματος είναι έως και αδύνατο να βρεθούν, καθώς έχουν βρεθεί “οφσόρ” με μετόχους που είναι ανύπαρκτα πρόσωπα – ακόμη και νεκροί» (ΝΕΑ).