Στη δήλωση που έκανε για να «ξεκαθαρίσει» ότι δεν παζαρεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιωργάκης δεν είπε λέξη για το αν θέλει ή δε θέλει τη θέση του έλληνα επίτροπου στις Βρυξέλλες, που ήταν ο πυρήνας των φημών που διέρρεαν οι συριζαίοι. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο (το σχολιάσαμε κι εμείς την προηγούμενη εβδομάδα). Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένα δεκαήμερο για να επανέλθει με νέες δηλώσεις (στον ΣΚΑΙ) διαψεύδοντας τις φήμες ότι του έκανε πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ και εμφανιζόμενος ως θιγμένος και μόνο που ακούει ότι του έγινε πρόταση, γιατί αυτός δε θα διαπραγματευόταν ποτέ τις θέσεις του με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διάψευση έγινε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην Αχαΐα, που μέχρι τώρα παρέμενε εκκρεμής. Εληξε το θέμα της υποψηφιότητάς του με τον τρόπο που αυτός ήθελε (ο ίδιος, ως πρώην πρωθυπουργός, δε χρειάζεται σταυρό και στην Αχαΐα θα εκλεγεί σίγουρα βουλευτής) και σε αντάλλαγμα προσέφερε στη Γεννηματά μια μισή διάψευση. Γιατί εκείνο που διέψευσε είναι ότι έχει μπει σε παζάρι μέχρι στιγμής. Οχι ότι δεν ενδιαφέρεται για το πόστο του επίτροπου.
Για να μην παρεξηγηθεί, μάλιστα, η θέση του έσπευσε να αποκλείσει κάθε προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ, όχι όμως και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και την υπουργοποίηση των Τόλκα και Μωραΐτη τη χαρακτήρισε «λάθος τους», χωρίς να ανεβάσει τόνους και να περάσει σε χαρακτηρισμούς. Ο Γιωργάκης εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές και άνοιξε το παράθυρο της μετεκλογικής συνεργασίας, με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να αξιολογήσει τα λάθη του, να κάνει την αυτοκριτική του, γιατί συγκάλυψε τον καραμανλισμό, είχε προσωπική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Καμμένο, και εδώ είμαστε»!
Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση; Οτι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει τα πάντα. Αν το ΚΙΝΑΛ πάρει το σημερινό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, δε θα υπάρχει άλλη λύση από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η γραμμή του Παπανδρέου (και όχι μόνο). Ο οποίος Παπανδρέου μπορεί και να μη χρειάζεται να βγει μπροστά για να υποστηρίξει αυτή τη γραμμή, γιατί στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον έχει κάνει επίτροπο. Τέτοιο δικαίωμα θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν κάνει τις εκλογές με τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Οι νέοι επίτροποι θα τοποθετηθούν γύρω στον Σεπτέμβρη του 2019. Φυσικά, τα ονόματα μπορεί να δημοσιοποιηθούν γρηγορότερα. Θα έχουν μεσολαβήσει και οι ευρωεκλογές. Αν το ΚΙΝΑΛ δεν ξεκολλήσει από το 6%-7%, τότε το χαλί θα είναι στρωμένο για όσους προκρίνουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ενδεχομένως η επιλογή του Παπανδρέου για τη θέση του κοινοτικού επίτροπου από τον ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερες εξελίξεις.