Αφού όλα έγιναν όπως πρέπει με τη συνταξιοδότηση του συριζαίου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, τότε γιατί ο Σταθάκης χρειάζεται να δίνει νέες εξηγήσεις σε καθημερινή βάση; Πρώτα βγήκε την Τετάρτη στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζηνικολάου και δήλωσε με το γνωστό μπλαζέ ύφος του: «Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Οταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δε νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας».
Οταν κατάλαβε ότι δεν έπεισε, διένειμε non paper μιας πυκνογραμμένης σελίδας για να μιλήσει για «θέμα που εκ του μη όντος δημιουργήθηκε» και να προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει αναφερόμενος στο ότι ο Νίκας είχε δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί και ότι «ουδεμία σχέση έχει η συνταξιοδότηση του εν λόγω εργαζομένου με την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου».
Το ζήτημα, όμως, δεν ήταν αν ο Νίκας είχε τα χρόνια για να βγει στη σύνταξη (μάλλον τα είχε), αλλά ότι έδωσε προαγωγή στον εαυτό του, ενόσω ήταν «αφεντικό» στη συγκεκριμένη κρατική επιχείρηση, προκειμένου να πάρει μεγαλύτερο εφάπαξ.
Την Πέμπτη, αναγκάστηκε να διανείμει γραπτή δήλωσή του, καταγγέλλοντας τον Κικίλια ότι «ψεύδεται ασύστολα». Τι μάθαμε απ' αυτή την τελευταία δήλωση; Οτι ο Νίκας «εργαζόμενος του ΔΕΣΦΑ για πάνω από 30 χρόνια, ήδη Διευθυντής της εταιρίας, αναβαθμίστηκε σε Γενικό Διευθυντή, όταν ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, όπως ορίζει το καταστατικό και ο Οργανισμός της εταιρίας» και ότι «υποχρεωτικά συνταξιοδοτήθηκε με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μικτά) και όχι 100.000 ευρώ, που λέει η ΝΔ»!
Εχουμε ένα στέλεχος μιας κρατικής επιχείρησης που έχει βαθμό διευθυντή. Βγαίνει το κόμμα του στην κυβέρνηση και διορίζεται πρώτα πρόεδρος και μετά και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Κατέχοντας αυτά τα πόστα, περνάει από το εποπτικό συμβούλιο της επιχείρησης απόφαση με την οποία προάγεται στην υψηλότερη διοικητική βαθμίδα. Και σε λίγες μέρες υποβάλλει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση, εισπράττοντας το εφάπαξ που προβλέπεται για την ανώτερη θέση, στην οποία δεν εργάστηκε καθόλου. Εχει καμιά σημασία αν το παραπανίσιο εφάπαξ ήταν… μόνο 27.000 ευρώ; Πάνω από τρία χρόνια δουλειάς θέλει ένας εργάτης για να πάρει αυτά τα λεφτά. Κατά τα άλλα, έχουν το θράσος να μιλούν για ήθος και να συγκρίνονται με τους αγωνιστές της Αριστεράς.
«Η ΝΔ της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου, των δεκάδων οργανισμών με αποτυχημένους βουλευτές και παχυλούς μισθούς και τις εκατοντάδες τοποθετήσεις, ας μην δίνει μαθήματα σε ένα πεδίο, αυτό της ηθικής, που της είναι παντελώς ξένο» κατέληγε στην τελευταία δήλωσή του ο Σταθάκης. Βολική (αλλά και τόσο χαρακτηριστική) η σύγκριση με τη ΝΔ ή και με το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που είναι «κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι». Είναι φρέσκοι στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, όμως πληθαίνουν καθημερινά τα δείγματα γραφής τους.