Ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχουν αναλάβει εργολαβικά την άσκηση οικονομο-τρομοκρατίας, προκειμένου να παραλύσει ο ελληνικός λαός και να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να πάρει πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα σε σχέση μ’ αυτά που έχει εξαγγείλει.
Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στο ευρωκοινοβού-λιο, ο Τρισέ δεν δίστασε να υποδείξει τις «σκληρές αποφάσεις» που πήρε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ως πρότυπο. «Ανάλογα μέτρα και αποφάσεις θα πρέπει να λάβει και η Ελλάδα, τα οποία καθορίζονται από τις ίδιες συνθήκες», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να λάβει τέτοιες αποφάσεις».
Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε ο Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε μια μέρα πριν στην «Ελευθεροτυπία». Ο Γιούνκερ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2010 «προσχέδιο» και να το χαρακτηρίζει απλώς «ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», το οποίο δεν αρκεί. «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επιπρόσθετα μέτρα για να διορθώσει τον τομέα των δαπανών», σημειώνει, χωρίς να τηρεί κανένα διπλωματικό πρόσχημα.
Με τον ίδιο διπλωματικά άκομψο τρόπο παραδέχτηκε ότι έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών (την είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή»), στην οποία «συνόψισα τις συστάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα και την έστειλα ως υπενθύμιση ενόψει της συζήτησης για την ελληνική οικονομία στο Eurogroup»! Πρόκειται για επιστολή την οποία η κυβέρνηση κράτησε μυστική, όπως κρυφή κράτησε και τη συνάντηση των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμο, τον οποίο προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ως «οικονομικό πρεσβευτή» στα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης της Ευρωζώνης.
Σχεδόν σε κάθε απάντηση που έδινε στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο Γιούνκερ χρησιμοποιούσε τις λέξεις «σκληρά μέτρα» (προφανώς για να συνηθίσουμε στην ιδέα), ενώ δεν παρέλειψε και πάλι να συστήσει στους Ελληνες «να είναι υπομονετικοί» και «να γνωρίζουν ότι χρειάζονται σκληρά μέτρα». «Οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν για το μέλλον μεγάλα αποθέματα από κουράγιο», ήταν οι τελευταίες του λέξεις στη συνέντευξη.
Με ιταμό τρόπο, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζεται σαν μια απλή υπηρεσία των κοινοτικών οργάνων. «Είναι στα χέρια των Ελλήνων να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Εάν τα μέτρα που θα παρθούν είναι αποτελεσματικά, κάτι το οποίο και πιστεύω, αυτό που λέτε δεν θα γίνει. Ομως, εάν δεν παρθούν επαρκή, μόνιμα, μέτρα, θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη», είπε. Τι προβλέπει η συνθήκη; Κυρώσεις (άρθρο 104-11), που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ ως τώρα. Μάλιστα, ενώ δυο μέρες πριν ο Παπακωνσταντίνου δήλωνε ότι δεν γνωρίζει τη συχνότητα των ελέγχων που θα ασκούν τα κοινοτικά όργανα, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση: «Θα ελέγχουμε την κατάσταση στην Ελλάδα κάθε μήνα».
Οσα είπε στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ αποτελούν ξεφτίλα για την κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως αυτό είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Εκείνο που επιδιώκουν είναι να χρησιμοποιήσουν τρομοκρατικά τα όσα λένε ο Γιούνκερ, ο Τρισέ και ο Αλμούνια. Να περάσουν, δηλαδή, στον ελληνικό λαό το μήνυμα πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθεί και να προχωρήσει με πιο ήπιο ρυθμό απ’ αυτό που εισηγού-νται οι Βρυξέλλες, όμως έχει δεμένα τα χέρια, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε μαντάρα και δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη από τα κοινοτικά όργανα. Αρα, είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε την παρτίδα και να μη πληρώσουμε βαρύ κόστος, με κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμα και αποπομπή από το ευρώ. Αυτό τον εκβιασμό αβαντάρουν και τα ΜΜΕ, που δρουν –όπως πάντοτε– σαν μακρύ χέρι του συστήματος.
Αυτόν τον εκβιασμό πρέπει ν’ αποκρούσουν οι εργαζόμενοι, βγάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους διεκδικήσεις. Λεφτά υπάρχουν και ξέρουμε καλά που. Ας τα αναζητήσει η κυβέρνηση από τους κεφαλαιοκράτες, αν θέλει να μειώσει το έλλειμμα. Οι εργαζόμενοι να μη παίξουν σ’ αυτό το ταμπλό.