Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε
  • Τζαμάλα
  • Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη
  • Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα
  • Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»
  • Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Μεγαλώνει ο πανικός της υπεράσπισης των νεοναζί
Πολιτική

Μεγαλώνει ο πανικός της υπεράσπισης των νεοναζί

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Ιούλ 2018, 00:00

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και του σχολιασμού των Αναγνωστέων Εγγράφων στη δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ βάθυνε η κρίση και το αδιέξοδο στις γραμμές των συνηγόρων υπεράσπισης. Μια κρίση που άρχισε να εξωτερικεύεται ειδικά όταν ξεκίνησε η ανάγνωση των Εγγράφων από το 173 μέχρι και το 438, που αναδεικνύουν με πληρότητα τον εγκληματικό χαρακτήρα του νεοναζιστικού μορφώματος.
 
Στην ακροαματική διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων του 438 η παρουσία των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν υποτυπώδης και πενιχρή από άποψη ουσίας. Οχι γιατί αρκετοί απ’ αυτούς έχουν χαμηλό επιστημονικό επίπεδο, αλλά γιατί ήταν τόσο καταλυτικό το περιεχόμενο των Αναγνωστέων Εγγράφων, που δεν τους άφηνε περιθώριο να χρησιμοποιήσουν την τακτική της διγλωσσίας προκειμένου να υπερασπιστούν στοιχειωδώς τη διγλωσσία του φίρερ της ΧΑ. Οτι δηλαδή η ΧΑ δεν είναι εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα, ότι οι ίδιοι δεν είναι μέλη και στελέχη εγκληματικής οργάνωσης, ότι ο φίρερ και τα υπόλοιπα στελέχη, Παππάς, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός, Γερμενής, Πατέλης, Καζαντζόγλου και σία, δεν έχουν καμία σχέση με φασιστική και εγκληματική δράση. Οτι δεν έχουν καμία ανάμειξη στη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, στις δολοφονικές επιθέσεις (απόπειρες ανθρωποκτονίας από άποψη Ποινικού Δικαίου) κατά των μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ και ΚΚΕ στο Πέραμα, κατά των αιγύπτιων ψαράδων κι ακόμα σε πολλές άλλες υποθέσεις στις οποίες καταδικάστηκαν μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος.
 
Στα ρεπορτάζ μας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των Αναγνωστέων Εγγράφων είχαμε επισημάνει την εμφανή κατήφεια των συνήγορων υπεράσπισης των νεοναζιστών, αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να παρουσιάσουν ένα σοβαρό νομικό λόγο αντίκρουσης των επιχειρημάτων της πολιτικής αγωγής και της καταφυγής τους στη λογοκρισία και στην κοπτοραπτική των κειμένων του φίρερ και άλλων στελεχών της ΧΑ που βρέθηκαν στον ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Οταν διαπίστωσαν με απελπισία ότι η λογοκρισία και η κοπτοραπτική δεν τους οδηγούν πουθενά, επιχείρησαν με ετεροχρονισμένα αιτήματα και ενστάσεις να αποφύγουν την ανάγνωση και την προβολή χιλιάδων ντοκουμέντων που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των νεοναζιστών. Και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό, καθώς το δικαστήριο, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε αυτά τα αιτήματα της απελπισίας, που θύμιζαν τον ναυαγό που αναζητά σανίδα σωτηρίας στα μαλλιά του.
 
Είχαμε αναφέρει ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του φίρερ Γ. Μιχαλόλιας, μετά την απόρριψη της ένστασής του να μη διαβαστούν τα Αναγνωστέα Εγγραφα 254 και 255 (ναζιστικό Καταστατικό της ΧΑ και έγγραφο Πρωτεσίλαος) αποχώρησε από το δικαστήριο και απουσίασε από δύο συνεδριάσεις που αναλώθηκαν στο σχολιασμό των Αναγνωστέων Εγγράφων. Εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της 16ης Ιούλη του 2018, κατά την οποία συνάδελφοί του της υπεράσπισης σχολίασαν «στο γόνατο» μερικά από τα αναγνωστέα έγγραφα. Επειδή έχει παγιωθεί να παρεμβαίνει πάντα στο τέλος, αφού έχουν προηγηθεί όλοι οι υπόλοιποι υπερασπιστές των νεοναζιστών, επιχείρησε ένα σχολιασμό των Αναγνωστέων Εγγράφων στη συνεδρίαση της 18ης Ιούλη. Σχολιασμό που κράτησε γύρω στα 42 λεπτά και που είχε ως κύριο γνώρισμά του την κοπτοραπτική και τη λογοκρισία των θέσεων του φίρερ, προκειμένου να εμφανίσει τη ΧΑ σαν ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα, που σέβεται τη νομιμότητα και καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται!
 
Κι ενώ ο ίδιος, όπως και ο συνάδελφός του Χρ. Τσάγκας, εφάρμοσε την τακτική της αποσπασματικής ανάγνωσης και προβολής των θέσεων του φίρερ, είχε το θράσος να κατηγορήσει τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής για κοπτοραπτική! Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης… Στα καφενεία αυτή η τακτική μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα, σ’ ένα ανώτερο δικαστήριο όμως όχι. Σ’ ένα τέτοιο δικαστήριο αυτή η τακτική αποκαλύπτει απλώς την αμηχανία του δικηγόρου που δεν μπορεί να βρει ένα επιχείρημα ουσίας για να υπερασπιστεί τον πελάτη του.
 
Ο Γ. Μιχαλόλιας ξεκίνησε την παρέμβασή του διαβάζοντας ένα μεγάλο απόσπσσμα από το βίντεο 193 του παραρτήματος 14.3 του Αναγνωστέου Εγγράφου 327 (περιέχει το ηλεκτρονικό αρχείο που κατασχέθηκε στο σπίτι του φίρερ). Το βίντεο αυτό περιέχει μεν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του φίρερ στις Θερμοπύλες το 2012, αλλά όχι ολόκληρη την ομιλία. Στο ίδιο παράρτημα, υπάρχει και το βίντεο 194, μικρότερης διάρκειας, το οποίο όμως περιέχει και το «επίμαχο» κομμάτι από την ίδια ομιλία του φίρερ στις Θερμοπύλες. Αυτό το βίντεο, όμως, το αποσιώπησε ο Γ. Μιχαλόλιας, όπως είχε κάνει και ο συνήγορος υπεράσπισης Τσάγκας κατά το στάδιο που αναγνώστηκαν και προβλήθηκαν τα ντοκουμέντα του Αναγνωστέου Εγγράφου 327. Θα ξαναπούμε πως όταν ένας συνήγορος υπεράσπισης επιλέγει να αποσιωπήσει πράγματα που εκθέτουν τον πελάτη του, δεν επιδεικνύει υπερασπιστική δεινότητα, αλλά υπερασπιστική αδυναμία και προσωπική αμηχανία (αν όχι πανικό). Γιατί το δικαστήριο δεν αποτελείται από… Λωτοφάγους.
 
Η αποσιώπηση του περιεχομένου αυτού του βίντειο είναι ευεξήγητη, καθώς ο φίρερ ακούγεται να λέει στην ομιλία του: «…αισθανόμαστε μια αηδία [από τη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο]… αν θέλουν το εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή [το Κοινοβούλιο] και βγαίνουμε  στους δρόμους… να δούνε τότε τι σημαίνει Τάγματα Εφόδου… τι σημαίνει μάχη… τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται  στα πεζοδρόμια…». Η φράση την οποία τονίσαμε είναι αντιγραμμένη από στίχο των ταγμάτων εφόδου των Ναζιστών της χιτλερικής Γερμανίας, ενώ όλη αυτή η παράγραφος δεν προσιδιάζει σε «νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα». Το γράμμα και το πνεύμα της ξεσκίζουν το πέπλο του νόμιμου κοινοβουλευτικού κόμματος που ανεπιτυχώς προσπαθούν να υφάνουν οι νεοναζιστές.
 
Ο Γ. Μιχαλόλιας διάβασε μεγάλο απόσπασμα από το βίντεο 193, το οποίο κατέληγε ως εξής: «Ας έρθουν να μετρηθούμε και να δούνε πόσα απίδια  πιάνει ο σάκος… εσείς είστε τα τάγματα εφόδου». Και σχολίασε με στόμφο: Συγγνώμη, εσείς τι καταλάβατε; Οτι ο κ. Μιχαλολιάκος απειλεί ότι θα συντρίψει το σύστημα και τον κ. Δένδια με τα τάγματα εφόδου ή απαντά πολιτικά; Πολιτική ήταν η εκδήλωση»! Γι’ αυτό λέμε ότι έχει μεγαλώσει ο πανικός τους, καθώς διαπιστώνουν ότι υπερασπιστικά βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Ακόμα και αν δεν αποσιωπούσε το βίντεο 194, και πάλι δε θα μπορούσαν να σταθούν τα περί… πολιτικής απάντησης, όταν ο φίρερ αναφέρεται στα τάγματα εφόδου που θα αναμετρηθούν με τους αντιπάλους της ΧΑ.
 
Ολόκληρη η αγόρευση του Γ, Μιχαλόλια ήταν μια συνεχής κοπτοραπτική και λογοκρισία των θέσεων του φίρερ της ΧΑ, προκειμένου να τον εμφανίσει σαν… ηγέτη κοινοβουλευτικού κόμματος που σέβεται ευλαβικά τη νομιμότητα. Θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο για να αναφερθούμε σε όλες τις περιπτώσεις της κοπτοραπτικής, ενώ θα ήταν και κουραστικό για τον αναγνώστη. Γι' αυτό θα περιοριστούμε στην κοπτοραπτική επί του βίντεο 21 του παραρτήματος 14.3 του Αναγνωστέου Εγγράφου 327.
 
Ο Γ. Μιχαλόλιας ανέφερε ότι ο Μιχαλολιάκος έκανε μια ομιλία σε τοπική οργάνωση της ΧΑ στην Αθήνα, η οποία περιέχεται στο βίντεο 16, ενώ η αλήθεια είναι ότι περιέχεται στο βίντεο 21 του παραρτήματος 14.3. Ο Γ. Μιχαλόλιας έκανε λάθος στον αριθμό του βίντεο γιατί δεν ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη των Αναγνωστέων Εγγράφων. Ακολούθησε τον εύκολο δρόμο. Πήγε στην ιστοσελίδα της ΧΑ, πήρε ένα δημοσίευμα της 26ης Απρίλη του 2018 με τίτλο «Τα αναγνωστέα έγγραφα αθωώνουν την Χρυσή Αυγή. Καταρρέει με πάταγο στο ακροατήριο η μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ και των ΜΚΟ» και απ’ αυτό πήρε το σχετικό κομμάτι!
 
Από τότε μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιούλη που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, ενώ αρκετοί συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών (μεταξύ των οποίων και ο Γ. Μιχαλόλιας) έκαναν σχολιασμό των εγγράφων, η ηγεσία της ΧΑ έκρινε σκόπιμο (και φρόνιμο) να μην κάνει την παραμικρή αναφορά σ’ αυτούς τους σχολιασμούς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Χρ. Τσάγκας, που είχε επιφορτιστεί με το καθήκον να προτείνει τα βίντεο που η υπεράσπιση επιθυμεί να προβληθούν, απέφυγε να προτείνει αυτό το κομμάτι από το βίντεο 21, διάρκειας 1’:42’’ (ολόκληρο το βίντεο είναι 16’:46’’), πιθανόν επειδή σ’ αυτό το βίντεο υπάρχουν σημαντικές τοποθετήσεις του φίρερ από τις οποίες αποκαλύπτεται ο ναζιστικός χαρακτήρας της ΧΑ. Ομως ο Γ. Μιχαλόλιας παρέθεσε το εξής κομμάτι:
 
«Και η άλλη περίπτωση είναι, λέει, να παρασυρθεί (σ.σ. η ΧΑ) από έναν ακτιβισμό, ο οποίος τελικά θα την φθείρει πολιτικά. Οχι, έχουν γνώση οι φύλακες. Οι χρυσαυγίτες είναι πειθαρχημένοι. Είναι παραμύθια αυτά που λένε. Θα βαδίσουμε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και θα κερδίσουμε όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη από τον ελληνικό λαό και θα γίνουμε κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να γεμίσουμε μια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και να διαλύσουν το κόμμα μας. Θα βαδίσουμε νόμιμα, μέσα στα πλαίσια των νόμων, και θα τους νικήσουμε με τα δικά τους όπλα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω, ότι απαιτείται -και πρέπει να το αντιληφθείτε- πειθαρχία μέσα στα πλαίσια των τοπικών οργανώσεων, μέσα στα πλαίσια των ιδεολογικών κατευθύνσεων».
 
Αυτό το κομμάτι δεν προσφέρει τίποτα στην υπερασπιστική γραμμή του φίρερ, γιατί όλοι οι παράγοντες της δίκης γνωρίζουν πολύ καλά τη δικογραφία γενικά και το βίντεο 21 ειδικά.
 
Το βίντεο από το οποίο πήρε το απόσπασμα ο Γ. Μιχαλόλιας περιλαμβάνει ομιλία του φίρερ σε Τοπική Οργάνωση. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρεται στην περίπτωση του χρυσαυγίτη Χρ. Ρήγα που είχε κατηγορηθεί για διπλή δολοφονία και στη συνέχεια αθωώθηκε. Επισημαίνει ότι τώρα που αθωώθηκε ο Ρήγας, τα Μαζικά Μέσα δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην αθωωτική απόφαση. Η αναφορά στον Ρήγα λογοκρίθηκε και στο απόσπασμα του βίντεο που ανήρτησαν και στο δελτίο Τύπου, γιατί αυτός έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τη ΧΑ. Στη συνέχεια, ο φίρερ λέει: «Η ΧΑ απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, ανεβαίνει, είναι γεγονός. Αυτό δεν μας επηρεάζει όμως. Εμείς, είτε λίγοι είμαστε είτε πολλοί, είτε 3%, είτε 2%, είτε 102%, πάντα οι ίδιοι θα είμαστε, χρυσαυγίτες. Θα είμαστε επαναστάτες, θα είμαστε πάντα εθνικιστές… Η Γκάρντιαν (έγραψε) ότι, ξέρετε, αυτοί δεν είναι σαν τους άλλους, δεν είναι οι ακροδεξιοί, δεν είναι οι έτσι, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι Ναζί. Είχα πει μάλιστα σε κάποιους, εάν υπήρχαν σήμερα οι Ναζί, ίσως ήμασταν και Ναζί. Αλλά δεν υπάρχουν Ναζί, πώς να το κάνουμε».
 
Η φράση «πάντα οι ίδιοι θα είμαστε» είναι από τις πιο αγαπημένες του φίρερ. Μέσω αυτής βροντοφωνάζει ότι η ΧΑ ήταν και παραμένει μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία. Το λογοπαίγνιο «εάν υπήρχαν οι Ναζί θα ήμασταν ναζί, αλλά δεν υπάρχουν σήμερα» είναι πλήρες νοήματος για τα μέλη της ΧΑ. Αλλωστε, από τα αναγνωστέα έγγραφα αναβλύζει σαν πίδακας ο εθνικοσοσιαλιστικός χαρακτήρας της συμμορίας.
 
Η προσπάθεια του Γ. Μιχαλόλια, μέσω της λογοκρισίας και της κοπτοραπτικής, να εμφανίσει τον φίρερ Μιχαλολιάκο σαν ένα… σεβάσμιο κοινοβουλευτικό πολιτικό που κινείται στο πλαίσιο του συντάγματος και καταδικάζει τη βία είναι μια απελπισμένη προσπάθεια. Οι προσπάθειες εξωραϊσμού του νεοναζιστικού μορφώματος θα πέσουν στο κενό. Η καταδίκη τους είναι σίγουρη.
 
ΥΓ. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μόλις άρχισε τον σχολιασμό του ο Β. Οπλατζάκης, συνήγορος υπεράσπισης των Καζαντζόγλου και Ρουπακιά, όλοι οι παρευρισκόμενοι συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν από την αίθουσα!   
 
Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕξωτερική πολιτική… Κούλη
Επόμενο άρθρο Πιασμένοι στο δόκανο της σκανδαλολογίας

Σχετικά Αρθρα

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

Πολιτική 21 Φεβ 2026, 07:23

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Πολιτική 20 Φεβ 2026, 21:27

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

Αγροτικά 20 Φεβ 2026, 14:56

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Πολιτική 17 Φεβ 2026, 21:56

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 19:24

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε

23 Φεβ 2026, 09:20
Κόντρες

Τζαμάλα

23 Φεβ 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη

23 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

22 Φεβ 2026, 09:22
Διεθνή

Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»

22 Φεβ 2026, 09:08
Πολιτισμός

Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα

22 Φεβ 2026, 08:44
Παιδεία

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

22 Φεβ 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

22 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη

Ημέρα κατάποσης σπαθιών.

Μπρουνέι: Εθνική γιορτή.

Γουιάνα: Ημέρα δημοκρατίας (1970).

Ρωσία: Ημέρα Κόκκινου Στρατού.

1943: Ιδρύεται η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων.

1973: Φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική.

1974: Εκρηξη τεσσάρων βομβών στο εργοστάσιο της «Dow» στο Λαύριο, νεκροί δύο πυροτεχνουργοί, καταγγέλλεται σαν προβοκάτσια των φασιστών Πλεύρη και Φαρμάκη.

1981: Ο συνταγματάρχης Antonio Tejero Molina και μέλη της Πολιτοφυλακής και της Στρατονομίας κρατούν ομήρους τα μέλη της ισπανικής βουλής και με την απειλή όπλων ο πρώτος εκφωνεί λόγο στο ακροατήριο.

1982: Το 52% του πληθυσμού της Δανίας λέει “όχι” στην ΕΟΚ σε δημοψήφισμα.

1993: Χτύπημα στη ΔΟΥ Χαλανδρίου (17Ν).

1994: Αμνηστία στους πραξικοπηματίες του 1991 κατά του Γιέλτσιν από το ρωσικό κοινοβούλιο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo