Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό
  • Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις
  • Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν
  • Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη
  • Σαν σήμερα 10 Απρίλη
  • Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Μαστίγιο και καρότο από «αγορές» και Ευρωζώνη
Πολιτική

Μαστίγιο και καρότο από «αγορές» και Ευρωζώνη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2015, 00:00

Με μια απλή κίνηση, οι περιβόητες «αγορές» έστειλαν τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στη «θεία Ανγκελα». Να συζητήσει πρώτα μαζί της, να καταλήξουν σε μια συμφωνία και μετά να αναζητήσει το ελληνικό κράτος δυνατότητα δανεισμού από την «ελεύθερη αγορά». Τη μέρα που το τεράστιο τσούρμο των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών ορκιζόταν ενώπιον του Παπούλια και αντάλλασσε ασπασμούς, το Χρηματιστήριο κατέγραφε πτώση για δεύτερη συνεχή μέρα (οι τραπεζικές μετοχές έχαναν 18%!), ενώ στις διεθνείς χρηματαγορές τα «σπρεντ» των ελληνικών ομολόγων έπαιρναν την ανηφόρα. Στα δεκαετή ομόλογα η απόδοση έφτασε στο 9,66% από 9,09% που ήταν την προηγούμενη μέρα, ενώ ανάλογες ανόδους είχαν οι αποδόσεις και των τριετών και πενταετών τίτλων.

Και καλά, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας γινόταν ο συνήθης τζόγος, που θα ισορροπήσει τις επόμενες μέρες, όμως στις διεθνείς χρηματαγορές στελνόταν μήνυμα στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Τα δεκαετή ομόλογα των υπόλοιπων χωρών του «Νότου» παρέμεναν σταθερά (Ισπανία 1,38%, Πορτογαλία 2,42%, Ιρλανδία 1,1%) και μόνο οι αποδόσεις των ελληνικών εκτινάχτηκαν. Το μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση ήταν σαφές: ξεκαθαρίστε την κατάσταση με τους «θεσμικούς» δανειστές σας, αλλιώς από μας λεφτά δεν μπορείτε να δανειστείτε.

Με τον ίδιο κυνισμό συμπεριφέρθηκαν και οι διεθνείς «οίκοι». Ο Moody’s σε έκθεση προς τους πελάτες του χαρακτήρισε αρνητικό πιστωτικό γεγονός το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία για παράταση ή ανανέωση του προγράμματος διάσωσης. Ο Standard & Poor’s έθεσε την Ελλάδα, για το χρονικό διάστημα από τις 27 Γενάρη μέχρι τις 31 Μάρτη σε καθεστώς επανεξέτασης προς υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Τη μέρα που ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του S&P Μόριτζ Κρέμερ χαρακτήριζε πολιτικά ανέφικτο, αλλά και μικρής βραχυπρόθεσμης σημασίας ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Στην Αθήνα, με δηλώσεις του Μπαρουφάκη και διαρροές του Σκουρλέτη καλλιεργούνταν ένα κλίμα… ευτυχίας. Σαν να τα είχαν ήδη βρει με την Ευρωζώνη, αφού ο Σουλτς καταφθάνει στην Αθήνα και μετά απ’ αυτόν καταφθάνει ο Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος είχε ήδη επικοινωνήσει με τον «σταρ» Μπαρουφάκη, πριν καν ανακοινωθεί ο διορισμός του ως υπουργού Οικονομικών. Οι συριζαίοι έπαιζαν αυτό το προπαγανδιστικό παιχνίδι από το πρωί της Δευτέρας: «Θα βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση – Η τρόικα δε θα ξανάρθει – Τα λεφτά της τελευταίας δόσης δεν τα θέλουμε κτλ.». Ηταν παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση. Παράλληλα, συνέχισαν ένα παιχνίδι που είχαν ξεκινήσει προεκλογικά, με αναφορές στη στήριξη που τους προσφέρουν οι κορυφές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Από πλευράς Γερμανίας η στάση σκλήρυνε από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και στο τυπικό συγχαρητήριο τηλεγράφημά της η Μέρκελ δεν παρέλειψε να σημειώσει με νόημα ότι ο Τσίπρας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε «δύσκολη στιγμή». Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Μέρκελ μίλησε στην κοινοβουλευτική της ομάδα και φρόντισε να διαρρεύσουν οι αναφορές της στην Ελλάδα. Σύμφωνα μ’ αυτές, δεν βλέπει την αναγκαιότητα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και την εκπλήσσει η σχετική συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, διότι οι δανειστές πρόσφεραν ήδη στην Ελλάδα χαμηλά επιτόκια και μετέθεσαν την αποπληρωμή του χρέους για μετά το 2020. Για τη Μέρκελ, η τελευταία δόση θα εκταμιευθεί μόνο αν η νέα ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους του «προγράμματος» και την πλήρη ευθύνη για τις παραπέρα εξελίξεις έχει η νέα κυβέρνηση.

Ο Σόιμπλε δεν άφησε μέρα που να μην κάνει και μια δήλωση για την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, δήλωσε πως περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με την οποία ασφαλώς θα συνεργαστεί, χωρίς να παραλείψει να τονίσει πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Ξέκοψε, δε, κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στην ατζέντα. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξε, θα μπορούσε να εξεταστεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση. Την Τρίτη επανήλθε με ανάλογου περιεχομένου και ύφους δηλώσεις. Διευκρίνισε ότι ο Ντεϊσελμπλούμ θα επισκεφτεί την Αθήνα ως άτομο και όχι ως απεσταλμένος του Eurogroup και κατέληξε με νόημα: «Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι είναι τόσο εύκολο να τεθούμε υπό πίεση. Είναι υπόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει ποια γραμμή θα ακολουθήσει. Εμείς είμαστε πολύ χαλαροί. Ο κίνδυνος μόλυνσης της ευρωζώνης είναι μικρός».

Το ίδιο απόγευμα, προειδοποιητικές βολές έπεσαν και από τη Bundesbank. Tο μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιοακίμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στη «Ηandelsblatt», προειδοποίησε πως ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος βοήθειας, θα είχε «μοιραίες συνέπειες» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η συνέχιση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, θα μπορούσε να τεθεί αμέσως σε κίνδυνο η αναχρηματοδότηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες για το ελληνικό οικονομικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν τότε την πρόσβασή τους στα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε.

Ακόμη και ο Ντεϊσελμπλούμ, έχοντας εισπράξει τη δημόσια προειδοποίηση του Σόιμπλε ότι δε θα του επιτρέψει να παίξει προσωπικό παιχνίδι, φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα την ίδια μέρα: «Το μήνυμα ότι “θέλουμε τη στήριξή σας αλλά όχι τους όρους σας’’ δε θα γίνει αποδεκτό. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία, αλλά στήριξη από την Ευρώπη σημαίνει επίσης ότι οι Ελληνες πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια»!

Την Τετάρτη ήταν η σειρά του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Δεν διαθέσαμε σε ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης 278 δισ. ευρώ για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, μπορούσαμε να το πετύχουμε και φθηνότερα. Η Ελλάδα θα πρέπει όμως να υλοποιήσει τις συμφωνίες. Οι εκλογές δεν απαλλάσσουν από δεσμεύσεις. Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν θα θελήσει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, τότε θα πρέπει να αναζητήσει στο εσωτερικό της χώρας πηγές χρηματοδότησης για τις αλλαγές. Η τήρηση των συμφωνιών είναι θέμα εντιμότητας έναντι των ευρωπαίων φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν πληρώσει τους φόρους από τους οποίους έχει χρηματοδοτηθεί η βοήθεια για την Ελλάδα. Επειδή πρόκειται για χρήματα φορολογούμενων, δεν μπορώ να διανοηθώ κούρεμα του χρέους. Ευελπιστούμε σε έντιμες συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα έχουν ως στόχο την τήρηση των συμφωνιών ούτως ώστε να δοθεί η βοήθεια που εκκρεμεί ακόμη».

Την ίδια μέρα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία δε συζητά «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης: η Ευρωζώνη παρέχει βοήθεια και η Ελλάδα οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά. Σε σχέση με το τρέχον «πρόγραμμα», οποιαδήποτε εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ακόμη και αν υπάρξει ελληνικό αίτημα για παράταση των διαπραγματεύσεων του τρέχοντος «προγράμματος», αυτές «σίγουρα δεν μπορούν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση»!

Οι προειδοποιήσεις αυτές προκάλεσαν τη σχετική ταραχή στην Αθήνα και δόθηκε εντολή να κατέβουν οι τόνοι και ν’ αρχίσει το γλείψιμο και οι δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Παραλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών από τον Χαρδούβελη, ο Μπαρουφάκης φρόντισε να αποδώσει σε «αφηγήματα τύπου Far West, τύπου μονομαχίας», στα οποία αρέσκονται οι δημοσιογράφοι του ξένου Τύπου, τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες. «Με τον κ.  Ντάισελμπλουμ το τελευταίο που συζητήσαμε, ήταν η κοινή μας δέσμευση να αποδομήσουμε αυτού του είδους τα αφηγήματα. Θα τα αποδομήσουμε, τόσο επειδή είναι εκτός πραγματικότητας, όσο και επειδή δημιουργούν ανασφάλεια άνευ λόγου. Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία μεταξύ της κυβέρνησής μας και της Ευρώπης. Δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν τίθεται θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος», είπε με έμφαση.

Λίγο αργότερα, βγαίνοντας από το Μαξίμου, όπου έγινε σύσκεψη των Τσίπρα, Δραγασάκη, Μπαρουφάκη και Σταθάκη, ο Δραγασάκης φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα: « Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μια χώρα που έχει τις δικές της προτάσεις. Καταλαβαίνουμε πως και οι άλλες χώρες έχουν τις δικές τους προτάσεις, τα δικά τους κοινοβούλια και για αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες και αμοιβαίους εκβιασμούς»!

Η σκλήρυνση της γερμανικής κυβέρνησης σε επίπεδο δηλώσεων δεν είναι άσχετη από τη σπέκουλα που επιχειρήθηκε από την πλευρά του Ολάντ και του Ρέντσι, οι οποίοι έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να τον χρησιμοποιήσουν ως πιόνι στο δικό τους παζάρι με τη Γερμανία.

Ο Ολάντ ήταν ο πρώτος που τηλεφώνησε στον Τσίπρα για να τον συγχαρεί, από το βράδυ της Κυριακής κιόλας, «ξεχνώντας» το «Ολαντρέου». Τον προσκάλεσε μάλιστα στο Παρίσι «όσο πιο γρήγορα γίνεται». Ακολούθησε ο Ρέντσι, ο οποίος μετά το τηλεφώνημα έστειλε και ένα θερμό μήνυμα, το οποίο ξεκινούσε με τις λέξεις «αγαπητέ Αλέξη» και σημείωνε ότι «μία ολόκληρη ήπειρος παρακολουθεί με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση τις ελληνικές εξελίξεις». «Στην Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας ονομάζεται Ματέο Ρέντσι», έγραφε με νόημα στο twitter ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

O εθνικός γραμματέας για την Ευρώπη του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φιλίπ Κορντερί εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαιρέτιζε «τη νίκη των αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα» και σημείωνε: «Από το 2012, ο Φρανσουά Ολάντ και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες προσπαθούν να επαναπροσανατολίσουν την Ευρώπη. Θα βρουν στον Αλέξη Τσίπρα έναν σύμμαχο. Μόνο ενωμένη θα μπορέσει η Αριστερά να δημιουργήσει την Ευρώπη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αλληλεγγύης»! Σύμβουλος του Ολάντ, σε συνέντευξή του στη Liberation, δε δίστασε να πει ότι ο Ολάντ και το ΓΣΚ βλέπουν στο πρόσωπο του Τσίπρα «ένα αντίβαρο στη Μέρκελ»! Και συνέχισε: «Εξετάζοντας αυτά που προτείνει συγκεκριμένα ο Τσίπρας, βλέπουμε ότι είναι πράγματα με τα οποία συμφωνούμε (…) Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Ολα όσα λέει ο Τσίπρας είναι προς την ίδια κατεύθυνση με τη δική μας». Ανάλογου ύφους και περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Γι’ αυτό οι Γερμανοί αποφάσισαν να σκληρύνουν τις δηλώσεις τους. Για να σφίξουν οι κώλοι, κατά το κοινώς λεγόμενο. Οχι μόνο στην Αθήνα (όπου αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, όπως αποδείχτηκε από τις δηλώσεις Δραγασάκη και Μπαρουφάκη), αλλά στο Παρίσι και στη Ρώμη.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα της υγιούς διαπραγμάτευσης και της αμοιβαία επωφελούς συνεννόησης»
Επόμενο άρθρο Στον ιστό της σοσιαλδημοκρατίας

Σχετικά Αρθρα

Ο αυτοκρατορίσκος του «βαθέος κράτους»

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ χτίστηκε με δική του εντολή

Πολιτική 7 Απρ 2026, 20:49

Πιτσιλής: Πρώτα διατήρησε τους επίορκους του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ σε θέσεις προϊστάμενων, τώρα προκηρύσσει τις θέσεις για να τους ξηλώσει

Πολιτική 4 Απρ 2026, 09:09

Ανασχηματισμός-οπερέτα στην κυβέρνηση από έναν παραπαίοντα Μητσοτάκη

Πολιτική 3 Απρ 2026, 14:46

Φωτογραφική διάταξη Πιτσιλή για ν’ αφήσει εκτός «νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» την Παρασκευή Τυχεροπούλου, παρά τη δικαστική δικαίωσή της

Πολιτική 1 Απρ 2026, 15:09

Χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το δικαστήριο δικαίωσε πλήρως την Παρασκευή Τυχεροπούλου

Διατάζει να επανέλθει στα καθήκοντά της στον (νέο) ΟΠΕΚΕΠΕ και να της καταβληθεί αποζημίωση

Πολιτική 30 Μαρ 2026, 18:55

Να μεταδοθεί τηλεοπτικά η δίκη για το έγκλημα των Τεμπών

Σκόπιμο το μπάχαλο με την αίθουσα - αποτέλεσμα κυβερνητικού σχεδιασμού

Πολιτική 27 Μαρ 2026, 12:55
Ροή Ειδήσεων
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
Διεθνή

Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του

7 Απρ 2026, 21:26
Πολιτική

Ο αυτοκρατορίσκος του «βαθέος κράτους»

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ χτίστηκε με δική του εντολή

7 Απρ 2026, 20:49
Παιδεία

Το ΝΑΤΟ καλεί φοιτητές για «πρακτική άσκηση» για να τους κάνει «τελάληδες» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του

7 Απρ 2026, 18:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

1919: Δολοφονείται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα.

1965: Ανεπιτυχής απόπειρα εκτέλεσης του σάχη του Ιράν.

1968: Συλλήψεις νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ.

1970: Επεισόδια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στους Δελφούς.

1971: Βόμβα στα γραφεία της παρεκκλησιαστικής οργάνωσης «Ζωή».

1982: Περισσότερες από πενήντα χώρες υπογράφουν συνθήκη που απαγορεύει τα βιολογικά όπλα.

1989: Βόμβα έξω από την πόρτα του διαμερίσματος του προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών αρεοπαγίτη Σαμουήλ Σαμουήλ (1η Μάη).

1993: Δολοφονείται ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής Κρις Χάνι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo