Νωρίτερα σήμερα, αμέσως μετά την εκφώνηση των ποινών που το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στους νεοναζιστές εγκληματίες της ΧΑ, μιλήσαμε για ποινές-χάδι. Παρουσιάσαμε και συγκεκριμένα παραδείγματα, από την ποινή των 13 ετών που επιβλήθηκε στον φίρερ και το διευθυντήριο (10 έτη στον Ματθαιόπουλο), τα 5 έως 7 χρόνια που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος, μέχρι το «χάιδεμα» ηγετικών στελεχών των ταγμάτων εφόδου, όπως ο Πατέλης, ο Πανταζής, ο Καζαντζόγλου, ο Αγγος.
Στον επικαιροποιημένο πίνακα που ακολουθεί, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης συμπλήρωσε τις τελικές ποινές, όπως προέκυψαν μετά τη συγχώνευση στην οποία προχώρησε το δικαστήριο. Ετσι, μπορεί να γίνει σύγκριση των ποινών και με την πρόταση της εισαγγελέα.
Πολύ σωστά ο Παπαδάκης αφαίρεσε από τις τελικές ποινές αυτές που επιβλήθηκαν για διάφορα πλημμελήματα, για τον απλούστατο λόγο ότι το 2021 τα πλημμελήματα θα έχουν παραγραφεί. Στο δεύτερο βαθμό δε θα υπάρχουν πλημμελήματα, ούτε ποινές γι’ αυτά.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΙΝΩΝ (1)Το πρώτο που πρέπει να σχολιάσουμε είναι η μετατροπή της κατηγορίας για τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ, που αποτέλεσε ένα «δώρο» του δικαστήριου στους νεοναζιστές. Το δικαστήριο, ακόμα κι αν δεχόταν ότι δεν υπήρξαν απόπειρες ανθρωποκτονίας, θα μπορούσε να μετατρέψει την κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, που είναι κακούργημα. Οχι να τη μετατρέψει σε πλημμέλημα, επιβάλλοντας ποινές άνευ πρακτικής σημασίας (που δε θα τις εκτίσουν και που την επόμενη χρονιά θα έχουν παραγραφεί). Και το κυριότερο, εξοβελίζοντας το ΠΑΜΕ και την πολιτική του αγωγή από τη δίκη στο δεύτερο βαθμό!
Υπήρχαν όλα τα στοιχεία που έδειχναν βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Οι νεοναζιστές είχαν κάνει συσκέψεις, είχαν πάρει εντολές από το «κέντρο», είχαν εξοπλιστεί κατάλληλα (λοστάρια με καρφιά κτλ.) και μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε κάποιο νεκρό από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που κολλούσαν αφίσες όταν δέχτηκαν την καταδρομική επίθεση του τάγματος εφόδου.
Ο εξοβελισμός του ΠΑΜΕ από το δεύτερο βαθμό της υπόθεσης βοηθά τους νεοναζιστές να επιχειρήσουν να αποπολιτικοποιήσουν τη δίκη και να δώσουν από καλύτερες θέσεις τη μάχη ενάντια στην απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης. Οταν αποδεικνύεται ότι η επίθεση σ’ ένα στέκι γειτονιάς, το «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, σχεδιάστηκε και διατάχτηκε «από τα κεντρικά», μπορούμε να καταλάβουμε πώς σχεδιάστηκε και διατάχτηκε η επίθεση στη συνδικαλιστική παράταξη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Ομως η πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ, οι παθόντες και οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίες δε θα παραστούν σε δεύτερο βαθμό, για να στηρίξουν την αλήθεια, ότι ο εθνικοσοσιαλιστικός χαρακτήρας ήταν η κινητήρια δύναμη για την επίθεση εναντίον τους, η οποία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Και οι νεοναζιστές εγκληματίες δε θα καθήσουν ούτε μια μέρα φυλακή γι’ αυτή τη δολοφονική επίθεση!
Κατά τα άλλα, κάποιοι έχουν το θράσος να γράφουν ότι… αδικήθηκαν οι χρυσαυγίτες από τη μεγάλη διάρκεια της δίκης! Ολα αυτά τα πεντέμισι χρόνια οι νεοναζιστές ήταν ελεύθεροι, σπάνια πατούσαν στη δίκη (τα γκεσέμια εμφανίστηκαν μόνο για τις απολογίες τους) και εισπράττουν ως δώρο την παραγραφή των αδικημάτων που σχετίζονται με τη δολοφονική επίθεσή τους στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
Το δεύτερο που πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι δικαστήριο και εισαγγελέας άλλαξαν ρόλους. Η εισαγγελέας, βλέποντας τη γενική τάση που υπήρχε, πρότεινε σχετικά ψηλές τιμές. Οχι βέβαια στα ανώτατα όρια. Το δικαστήριο δεν πήγε τις ποινές στα ανώτατα όρια ούτε για το διευθυντήριο (φίρερ και έξι μέλη του πολιτικού συμβούλιου). Τις άφησε στα 13 χρόνια (10 για τον Ματθαιόπουλο!), όταν μέχρι τον Ιούλη του 2019 γι’ αυτή την κατηγορία προβλεπόταν κάθειρξη μέχρι 20 έτη!
Για τους συνεργούς στη δολοφονία του Φύσσα, στους οποίους το δικαστήριο κακώς αναγνώρισε ελαφρυντικά, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 5 χρόνια. Το δικαστήριο τους επέβαλε τρία χρόνια και έτσι έπεσε η συνολική ποινή τους!
Το ίδιο γι’ αυτούς που κατακρεούργησαν τους αιγύπτιους ψαράδες. Πέντε χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση πρότεινε η εισαγγελέας, τρία επέβαλε το δικαστήριο!
Για «εκατόνταρχους» των ταγμάτων εφόδου, όπως ο Πατέλης (Νίκαια) και ο Πανταζής (Πέραμα) η εισαγγελέας πρότεινε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 7 χρόνια κάθειρξη, το δικαστήριο κατέβασε την ποινή στα 6 χρόνια!
Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τον πίνακα, μόνο για την επίθεση στο ΠΑΜΕ το δικαστήριο ξεπέρασε την εισαγγελέα. Η τελευταία είχε προτείνει 10 μήνες για καθεμιά από τις 3 σωματικές βλάβες, το δικαστήριο επέβαλε 2 χρόνια για καθεμιά από τις 3 σωματικές βλάβες. Μόνο που αυτές οι ποινές είναι άνευ πρακτικής σημασίας, καθώς οσονούπω παραγράφονται. Πρώτα μετέτρεψαν την επίθεση στο ΠΑΜΕ από κακούργημα σε πλημμέλημα και μετά επέβαλαν σχετικά μεγαλύτερες ποινές, οι οποίες σύντομα θα παραγραφούν!
Η αστική δικαιοσύνη δείχνει και πάλι τα όριά της. Αποφάσισε ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, διότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Οι αποδείξεις ήταν συντριπτικές. Αν δεν αποφάσιζε έτσι, όλες οι επιμέρους υποθέσεις θα ήταν στον αέρα. Θα φαίνονταν σαν τυχαία περιστατικά η δολοφονία του Φύσσα, το δολοφονικό λιντσάρισμα των Αιγύπτιων, η καταδρομική δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ.
Αμέσως μετά και καθώς εισέπραττε τα συγχαρητήρια όλου του αστικού κόσμου για την απόφασή του περί εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο άρχισε να υπονομεύει την ουσία της βασικής απόφασής του, μειώνοντας τις ποινές που επιμέτρησε στους χρυσαυγίτες, εν γνώσει του ότι το πλαίσιο ποινών είχε ήδη μειωθεί με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.
Γράψαμε το μεσημέρι πως αναρωτιόμαστε αν οι ποινές αυτές, με τη μεγάλη διαφοροποίηση, αποτελούν πρόκριμα για να δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση κάποιων απ’ αυτούς και να τους δούμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι και καμαρωτοί.
Αύριο, στις 10 το πρωί, θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί αυθημερόν (αν οι καταδικασθέντες νεοναζιστές φέρουν μάρτυρες, όπως δικαιούνται, και αν η πολυπρόσωπη υπεράσπισή τους «πλακωθεί» σε σχοινοτενείς αγορεύσεις, όπως αναμένεται). Οποτε κι αν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το δικαστήριο έχει στοιχειώδες καθήκον απόδοσης δικαιοσύνης να μη δεχτεί ανασταλτικό αποτέλεσμα για ΚΑΝΕΝΑΝ από τους καταδικασθέντες.
Επίσης, θα ξαναθυμίσουμε ότι ο Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι του ηγετικού πυρήνα των νεοναζιστών δεν κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία στα εγκλήματα που διέπραξαν τα τάγματα εφόδου. Στη δίκη όμως αποδείχτηκε ότι οι εντολές προς τα τάγματα εφόδου έφευγαν από ψηλά. Επομένως, στοιχειώδες καθήκον απόδοσης δικαιοσύνης (σύμφωνα με το ισχύον Δίκαιο) είναι να στείλει το δικαστήριο το φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας του φίρερ και της ηγετικής ομάδας στην ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, στις απόπειρες ανθρωποκτονίας των αιγύπτιων ψαράδων και σε άλλα εγκλήματα που έχουν αποδοθεί στη ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση (π.χ. δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν).
Τέλος, επειδή ο αστικός πολιτικός κόσμος συζητά ήδη την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, ώστε να απαγορεύεται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, θα τους πούμε ν’ αφήσουν τα «σάπια». Αν η αστική δημοκρατία τους θέλει να εναρμονιστεί με τις αντιφασιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού και με τα διδάγματα της νεότερης Ιστορίας του τόπου μας, οφείλουν να νομοθετήσουν την απαγόρευση της νεοφασιστικής και νεοναζιστικής προπαγάνδας και δράσης, όπως και τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι από όσους (άτομα και οργανώσεις) με οποιονδήποτε τρόπο αποτελούν φορείς αυτών των μισάνθρωπων, δολοφονικών ιδεολογιών.