Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
  • Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
  • «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
  • Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Λιτότητα… υπό επιτροπεία
Πολιτική

Λιτότητα… υπό επιτροπεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Φεβ 2005, 00:00

Για την παρατεταμένη σκληρή λιτότητα, με τη συνοδεία «δομικών αναδιαρθρώσεων», δηλαδή ριζικών αντεργατικών ανατροπών στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά πράγματα. Πρόκειται για εξέλιξη που την προεξοφλεί το σύνολο του Τύπου, ακόμα και οι σοβαρές κυβερνητικές φυλλάδες (π.χ. «Καθημερινή»). Τις παραμέτρους αυτών των εξελίξεων πρέπει να διερευνήσουμε, γιατί μετά από μια φιλολογία μερικών ημερών το θέμα εξαφανίστηκε όχι μόνο από τα πρωτοσέλιδα, αλλά και από τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων. Βλέπετε, τα καμώματα των δεσποτάδων παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα θέματα που κάνουν «τζιζ» και μπορεί να εξαγριώσουν τον κόσμο.

Ας δούμε κατ’ αρχάς τι αποφάσισε το Ecofin στις Βρυξέλλες. Το πρώτο που έκανε ήταν να «φτύσει» τον Αλογοσκούφη, βγάζοντας άχρηστο τον προϋπολογισμό του 2005, που μόλις προ διμήνου ψήφισε η κυβέρνηση. Αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβούλιου: «Αναγνωρίζοντας ότι η προσπάθεια για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να διορθωθεί πλήρως η κατάσταση εντός του 2005 μπορεί να έχει οικονομικό κόστος, το Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει την προθεσμία του 2005, που έχει τεθεί με τη σύσταση της 5ης Ιουλίου 2004, έως το 2006».

Σε ρόλο καραγκιόζη ο Αλογοσκούφης προσπάθησε να μας πείσει ότι με τα παραπάνω έγινε δεκτό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Τί να του πεις τώρα; Θυμίζουμε αυτά που έλεγε μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβρη. Οτι τα κοινοτικά όργανα δίνουν προθεσμία δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όμως η ελληνική κυβέρνηση και ο γίγαντας υπουργός της (δηλαδή η αφεντομουτσουνάρα του) δεν την χρειάζονται, διότι θα λύσουν το πρόβλημα σε ένα χρόνο, με τον προϋπολογισμό του 2005, που θα ρίξει το έλλειμμα στο 2,8%. Πρόβλεπε, μάλιστα ότι το 2006 το έλλειμμα θα πέσει στο 2,6% και το 2007 στο 2,5%!!!

Τί προβλέπει τώρα; Χειρότερα και από την Κομισιόν. Οπως παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλει το Μάρτη στο κονκλάβιο των επιτρόπων και των υπουργών, θα περιλαμβάνει τρία σενάρια. Το πρώτο σενάριο θα είναι αυτό του προϋπολογισμού (απορούμε γιατί το βάζει, για να θυμίζει πόσο γελοίος είναι ο προϋπολογισμός που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο;). Το δεύτερο σενάριο θα είναι αυτό της Κομισιόν (έλλειμμα 3,6%). Το τρίτο θα είναι «ένα σενάριο που θα προβλέπει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι δυσμενέστερες»!!! Φοβάται, δηλαδή, αυτός ο τιτάνας των ασφαλών προβλέψεων και της… ήπιας προσαρμογής, ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε ακόμα χειρότερα και σπεύδει να φυλάξει… τον κώλο του.

Το δεύτερο που έκανε το Συμβούλιο ήταν να θέσει την ελληνική οικονομία υπό αυστηρή επιτήρηση με την παρακάτω απόφαση: «Το Συμβούλιο καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν, και το αργότερο ως τις 21 Μαρτίου 2005, ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας περιγράφοντας τα δημοσιονομικά μέτρα που θα υιοθετηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα αξιολογήσουν το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσουν, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τη συμβατότητα των εφαρμοσθέντων και σχεδιαζόμενων μέτρων με την Απόφαση αυτή».

 Εδώ διατυπώνεται καθαρά η διαδικασία της επιτήρησης. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν αφήνεται ελεύθερη να επιλέξει μόνη της τα μέτρα που θα εφαρμόσει, αλλά είναι υποχρεωμένη άμεσα να υποβάλει ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας (το προηγούμενο θεωρείται άχρηστο, δεύτερο «φτύσιμο» δηλαδή), όχι για ενημέρωση των κοινοτικών οργάνων, αλλά για έγκριση. Δηλαδή, αν η Κομισιόν εισηγηθεί στο Συμβούλιο πως τα μέτρα δεν θεωρούνται επαρκή, το Συμβούλιο θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να τα πάρει πίσω και να εφαρμόσει άλλα. Αλλιώς, θα της επιβάλει κυρώσεις, όπως πρόστιμο ή περικοπή κονδυλίων από τα διάφορα ταμεία.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταρράκωσε το ελληνικό γόητρο, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση που μπαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία. Ομως αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί. Σιγά τα λάχανα, σιγά το γόητρο. Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως πρόκειται για διαδικασία συμφωνημένη με την κυβέρνηση Καραμανλή. Το έχει πει ο επίτροπος Αλμούνια, το δείχνει ο Αλογοσκούφης με όλη τη συμπεριφορά του, είναι ολοφάνερο. Η κυβέρνηση αναζητά πλάτες για την αντιλαϊκή πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει, πρωτίστως χάριν των συμφερόντων του ελλαδικού κεφάλαιου, αναζητά άλλοθι, αναζητά επιχειρήματα για ιδεολογική προπαγάνδα. Οταν θα παίρνει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα λέει στον ελληνικό λαό: αν δεν τα πάρουμε, θα πληρώσουμε πρόστιμα, θα μας κόψουν κονδύλια και τα πράγματα θα είναι χειρότερα, το κόστος μεγαλύτερο. Γι’ αυτό συμφώνησε όλη αυτή τη διαδικασία. Το ότι θα τη ζορίζει η τεχνοκρατική κλίκα της Κομισιόν και ενίοτε θα την εκβιάζει είναι το τελευταίο που απασχολεί την κυβέρνηση.

Τα πρώτα μέτρα θα τα πληροφορηθούμε το Μάρτη, με την υποβολή του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας. Για την ακρίβεια, θα μάθουμε τις κατευθύνσεις και μάλλον όχι τα μέτρα αναλυτικά. Επειδή πρόκειται για δημοσιονομική πολιτική, όμως, δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε αυτές τις κατευθύνσεις: αύξηση των εσόδων, μείωση των δαπανών. Αύξηση των εσόδων σημαίνει κατ’ αρχάς νέοι φόροι. Από πού θα τα πάρουν, όταν η πορεία το Γενάρη έδειξε ότι οι «μικρομεσαίοι» δεν αντέχουν άλλα έκτακτα χαράτσια με τις απανωτές «περαιώσεις»; Πάλι από τους «μικρομεσαίους», με το ζόρι και όχι εθελοντικά. Επειδή, όμως, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», θα σπεύσουν αναγκαστικά για αύξηση των εμμέσων φόρων, του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (βλέπε την είδηση στο πλαίσιο παραπάνω).

Το επόμενο που θα κάνει η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα θα είναι να ξεπουλήσει ό,τι μπορεί να ξεπουληθεί από τις κρατικές επιχειρήσεις. Η φιλολογία των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για άνοδο του ΧΑΑ, μέσω του οποίου το Δημόσιο θα επιχειρήσει να πουλήσει νέα πακέτα μετοχών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ίσως ολόκληρα τα ΕΛΤΑ κ.λπ. κ.λπ. Ετσι, θα χάσει την πλειοψηφία που προς το παρόν διαθέτει και από του χρόνου και οι διοικήσεις αυτών των μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας θα διορίζονται από τους μετόχους τους. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε τι θα σημάνει αυτό και για την τιμολογιακή πολιτική και για τις εργασιακές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες τα πράγματα είναι εξίσου καθαρά. Δεν θα περικοπούν εκείνες οι δαπάνες που θεωρούνται παραγωγικές (δηλαδή οι διάφορες επιχορηγήσεις προς τους καπιταλιστές), αλλά εκείνες που θεωρούνται αντιπαραγωγικές, δηλαδή όσες έχουν κοινωνικό προσανατολισμό (υγεία, πρόνοια, παιδεία, επιχορηγούμενοι φορείς κ.λπ.).

Ομως, η «μεγάλη σφαγή» θα γίνει με τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις. Ο Αλογοσκούφης υπήρξε σαφής: «Η απόφαση του Συμβουλίου είναι η οποιαδήποτε μείωση του ελλείμματος που χρειάζεται να γίνεται με διαρθρωτικές πρωτοβουλίες και όχι με πρόσκαιρα εισπρακτικά μέτρα ή με εισπρακτικά μέτρα μιας χρήσης. Αυτό είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει να γίνεται με διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο». Οταν οι δημοσιογράφοι, που… το έπιασαν το υπονοούμενο, ρώτησαν αν στο αναθεωρημένο πρόγραμμα θα αποτυπώνεται με σαφήνεια αν η κυβέρνηση θα ανοίξει το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ο Αλογοσκούφης απάντησε με την ίδια… σαφήνεια: «Οι όποιες κατευθύνσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα αποτυπώνονται με σαφήνεια στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης». Δεν διέψευσε, δηλαδή, ότι οι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αφορούν το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Τα πράγματα είναι νομίζουμε καθαρά και εκεί πρέπει να εστιαστεί η προσοχή των εργαζόμενων και όχι στον ανούσιο δικομματικό καυγά. Η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους και το ασφυκτικό πλαίσιο της ΟΝΕ γίνονται μοχλός για διαδοχικές αντεργατικές ανατροπές. Ανατροπές που θα «εξοικονομούν πόρους» για το Δημόσιο, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά αφελής για να πιστεύει ότι όλα θα κυλήσουν με κάποιο «σφίξιμο» για καναδυό χρόνια. Η κατεύθυνση είναι σαφής: αλλαγές μόνιμες, αλλαγές σε μια κατεύθυνση που το κράτος θα ξεφορτώνεται βάρη (ξεφορτώνοντας ταυτόχρονα και τους καπιταλιστές) και θα τα φορτώνει στις πλάτες των εργαζόμενων.

Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προσανατολισμό της κυβέρνησης στην αύξηση των εμμέσων φόρων, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχουν εισηγήσεις για μετατάξεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών από τον χαμηλό (8%) στον υψηλό (18%) συντελεστή ΦΠΑ και για αυξήσεις των ειδικών φόρων σε οινοπνευματώδη, καπνό και πετρελαιοειδή, ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

Η απάντησή του ήταν η εξής: «Στόχος είναι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με βάση όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει μέχρι τώρα. Η μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό, όπως έχει ψηφιστεί στη Βουλή».

Η δήλωση είναι σαφής μέσα στην ασάφειά της. Δεν αποκλείει να γίνει αυτό που ερωτήθηκε, αυτό που αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Αν η κυβέρνηση είχε αποκλείσει αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους, τότε ο Αλογοσκούφης θα διέψευδε τα δημοσιεύματα. Αλλλά και τα ίδια τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν αποκυήματα φαντασίας των δημοσιογράφων. Βγαίνουν μέσα από το ρεπορτάζ που στηρίζεται σε εκμυστηρεύσεις και διαρροές από υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν αναλάβει να μελετήσουν τα θέματα και να υποβάλουν εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠαρασκευή, 25/2/2005
Επόμενο άρθρο Δευτέρα, 28/2/05

Σχετικά Αρθρα

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική 4 Ιούλ 2025, 20:22

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

Πολιτική 3 Ιούλ 2025, 22:02

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

Πολιτική 3 Ιούλ 2025, 14:53

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Στις 20 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

Πολιτική 30 Ιούν 2025, 19:55

Οι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Παίδων στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Πολιτική 30 Ιούν 2025, 19:16
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo