Χιλιάδες ισραηλινοί μαθητές παρέλασαν στην περιοχή Ε-1 της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις συνομιλίες για συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ του Αμπάς και των σιωνιστών με την αρωγή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Οι συγκεντρωθέντες που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από όλο το Ισραήλ με λεωφορεία φώναξαν επίσης συνθήματα υπέρ της συνέχισης και επιτάχυνσης της κατασκευής εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη καθώς και της πλήρους ενσωμάτωσης στο Ισραήλ της περιοχής Ε-1, η οποία αποτελεί και τη μόνη ζώνη σύνδεσης μεταξύ των βόρειων και νότιων τμημάτων των παλαιστινιακών περιοχών και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ακόμη εποικιστεί από τους σιωνιστές, επειδή φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα μια νέας Ιντιφάντα στη Δυτική Οχθη.
Η παρέλαση των ισραηλινών μαθητών διοργανώθηκε από τη θρησκευτική οργάνωση Ναχάλα, επικεφαλής της οποίας είναι η γνωστή ακροδεξιά και σφοδρή υπέρμαχος των εποικισμών Ντανιέλα Βάις, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές θρησκευτικών σχολείων τα οποία δέχονται παχυλή κρατική χρηματοδότηση. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Στέγασης και Κατασκευών Ούρι Αριέλ, υφυπουργοί και βουλευτές της ισραηλινής Κνεσέτ. Η επίσημη κυβερνητική εκπροσώπηση σε μια διαδήλωση που απαιτεί με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο τη συνέχιση της καταπίεσης και του εξανδραποδισμού του παλαιστινιακού λαού αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι ακροδεξιές κραυγές αποτελούν επίσημη κρατική πολιτική.
Ενα άλλο περιστατικό, ενδεικτικό της άποψης που θεωρεί ηθικά νόμιμη την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού από τους σιωνιστές και η οποία έχει φωλιάσει καλά μέσα στην ισραηλινή κοινωνία, είναι η καταγγελία δασκάλου για «ακροαριστερές απόψεις» από νεαρή μαθήτρια, διότι ο δάσκαλος κατά τη διάρκεια του μαθήματος αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση του ισραηλινού στρατού να καταπιέζει τον παλαιστινιακό λαό. Λίγο έλειψε το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας να απολύσει το δάσκαλο, ενώ η πράξη χαφιεδισμού της μαθήτριας επιβραβεύτηκε από την ισραηλινή Βουλή ως πράξη «πατριωτική».
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το αμερικάνικο Κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, στο οποίο συμμετέχουν κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Αν ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος, τότε τα πανεπιστήμια που μποϊκοτάρουν το Ισραήλ θα χάσουν την κρατική χρηματοδότηση που παίρνουν. Προσπάθειες για την εφαρμογή τέτοιων νόμων σε επίπεδο Πολιτείας έχουν ήδη γίνει στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ, αλλά προς το παρόν απέτυχαν καθώς συνάντησαν ισχυρές αντιδράσεις από το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές.








