Οταν το ψέμα είναι πολύ χοντρό, τότε έχουμε να κάνουμε με πρόκληση. Μόνο ως πρόκληση, λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση Παπαθανασίου, ότι τα μέτρα του πρώτου νέου φορομπηχτικού πακέτου, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση το μεσημέρι της Πέμπτης, «είναι αναγκαία και κατά το δυνατόν κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα».
Με κουτοπονηριές δεν κοροϊδεύεις τους εργαζόμενους ότι πήρες μέτρα κοινωνικά δίκαια. Ποια ήταν η κουτοπονηριά του Παπαθανασίου; Ανακοίνωσε πρώτα τα μέτρα για τα σκάφη αναψυχής και τα αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1929 κυβικών. Ομως, ο φόρος και τα τέλη στα σκάφη θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία 60-70 εκατ. ευρώ και ο ειδικός φόρος στα μεγάλα αυτοκίνητα 80 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, 140-150 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι από το Πάσχα τους έχει δώσει μια γερή αβάντα στους αγοραστές υπερπολυτελών αυτοκινήτων.
Με το τρίτο κιόλας μέτρο, όμως, ξεπερνιέται το ποσό που υποτίθεται ότι θα πάρει από τους πλούσιους. Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης βενζίνης (6 λεπτά το λίτρο) αναμένεται να μαζέψουν 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυξάνουν το φόρο καλοκαιριάτικα, μια εποχή που ο εργαζόμενος κάνει περισσότερα χιλιόμετρα για να πάει για κάνα μπάνιο ή διακοπές.
Ακολουθεί το νέο χαράτσι στα κινητά, ακόμα και στα καρτοκινητά, από το οποίο περιμένουν να μαζέψουν άλλα 140 εκατ. ευρώ, που δεν θα τα πληρώσουν βέβαια οι πλούσιοι, αλλά η μεγάλη μάζα της φτωχολογιάς.
Και τι να πεις για τα κέρδη από λαχεία, ιππόδρομο και λοιπά τυχερά παιχνίδια; Σπρώχνουν τον κοσμάκη στο τζόγο, τον οποίο διαφημίζουν απ’ όλα τα Μέσα, κι άμα κερδίσει έστω και ένα μικρό ποσό, θα του παίρνουν τώρα και φόρο ή παραπάνω φόρο. Ειδικά γι’ αυτό το μέτρο δεν «κοβόμαστε» ιδιαίτερα, το σχολιάζουμε όμως γιατί είναι φανερός ο προσανατολισμός του.
Τέλος, από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους υπολογίζουν να βγάλουν τα πολλά (1,15 δισ. ευρώ το 2009). Δεν θα τα βγάλουν, βέβαια, από τις βίλες των λεφτάδων, αλλά από τα διαμερίσματα των 60-80 τετραγωνικών, που αγόρασαν μαζικά οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και που οι εργολάβοι τους πουλούσαν κλειστούς ημιυπαίθριους σαν κανονικούς χώρους.
Από τη στιγμή που άρχισε η φιλολογία για τους ημιυπαίθριους είχαμε επισημάνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν δεκάρα. Αυτοί πλήρωσαν τους ημιυπαίθριους κανονικότατα όταν αγόρασαν τα διαμερίσματα. Αν θέλει λεφτά η κυβέρνηση να πάει να τα πάρει από τους εργολάβους.
Για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν ισχύει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,1% που υπάρχει στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας. Και πάλι, όμως, ο Παπαθανασίου είπε ψέματα, μιλώντας για μηδενική ανάπτυξη, όταν μόλις μια μέρα πριν ο ΟΟΣΑ έκανε πρόβλεψη για -1,3%! Αυτά, όμως, είναι γελοιότητες που δεν έχουν καμιά σημασία. Σημασία έχει πως το πακέτο αυτό των φορομπηχτικών μέτρων δεν είναι το τελευταίο (είναι το δεύτερο μέσα στη χρονιά). Τον Οκτώβρη, όταν θα γίνει ανασκόπηση της πορείας όλων των οικονομιών, σε επίπεδο ΕΕ, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα. Και σ’ αυτά δεσπόζουσα θέση θα έχει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
Τέτοια μέτρα γίνονται ακόμα πιο επαχθή καθώς η κρίση χτυπάει άγρια τα εργατικά νοικοκυριά, λόγω αύξησης της ανεργίας, λιγότερων μεροκάματων κ.λπ. Ακόμα και ο περιβόητος Κοντοπυράκης της ΕΣΥΕ αναγκάστηκε να δώσει ιδιαίτερα αυξημένη την ανεργία του πρώτου τριμήνου του 2009. Συγκεκριμένα, την έδωσε στο 9,3%, με τους άνεργους να φτάνουν τους 462.343. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότεροι, αφού τα στοιχεία της ΕΣΥΕ είναι πάντα μαϊμουδισμένα. Ομως, η αυξητική τάση είναι αυτή που δε μπορεί να κρυφτεί.
Η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Στην ηλικιακή κατηγορία 15-29 χρόνων εκτινάσσεται στο 18,5%! Η Φάνη, βέβαια, το χαβά της. Μπορεί όλα τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση, μπορεί ο ΟΟΣΑ να μιλά για επίσημα καταγραμμένη ανεργία 9,5% το 2009 και 10,3% το 2010, αυτή όμως συναντήθηκε με τον Καραμανλή και ανακοίνωσε πως «τον Απρίλιο και το Μάιο είχαμε θετικά πρόσημα»!
Από την άλλη, η Κομισιόν πιέζει για διαρθρωτικές αλλαγές, όπως ονομάζουν τις αντεργατικές ανατροπές που επιφέρουν μόνιμα και όχι εφάπαξ οφέλη στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν «για την ποιότητα των δημοσιονομικών της ΕΕ για το 2009», αναφέρεται ότι «τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που έλαβαν συνολικά τα κράτη-μέλη αναλογούν στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ, ήτοι σε 600 δισ. ευρώ». Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται όσα δόθηκαν για τη στήριξη των τραπεζών. Να λοιπόν για τι πρέπει να πληρώσουμε. Για τα λεφτά που οι κυβερνήσεις δίνουν στους καπιταλιστές.
Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν υπολογίζουν το φετινό έλλειμμα στο 5,1%, που θα γίνει 5,75% του ΑΕΠ το 2010, «αν η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμείνει αμετάβλητη».
Αν και η ύλη μας έκλεισε λίγο μετά τις ανακοινώσεις Παπαθανασίου, δεν έχουμε αμφιβολία πως η Κομισιόν θα εκφράσει την ικανοποίησή της για τα νέα μέτρα, σημειώνοντας όμως ότι είναι ανεπαρκή και πως πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στον τομέα των συντάξεων και της υγείας. Είμαστε, λοιπόν, ακόμα στην αρχή.