Κυριακάτικη φυλλάδα, κάθε άλλο παρά εχθρικά διακείμενη προς την κυβέρνηση (Real News), δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Τσίπρας πήγε στον Ολάντ και απείλησε με παραίτηση αν τον πιέσουν κι άλλο στην αξιολόγηση. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από το Μαξίμου, όπως ήταν αναμενόμενο. Ποιος, όμως, το «σφύριξε» στην εφημερίδα, στην οποία συμφέροντα έχει και ο Κουρής;
Η φράξια των 53+, στην οποία συμμετέχουν εξέχοντα κυβερνητικά στελέχη, ενώ άτυπος ηγέτης της είναι ο Τσακαλώτος, δημοσιεύει κείμενο «γραμμής» στο οποίο αναφέρει ότι «είναι προτιμότερο να φεύγει κανείς μαχόμενος, παρά να κρατά την εξουσία συμβιβαζόμενος πέραν ενός σημείου». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ρήγας ανέλαβε να τους καλέσει να είναι «προσεκτικοί», γιατί αυτά τα λένε εκείνοι που έχουν θέσει ως στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δραγασάκης, που ούτε πρωτάρης στην πολιτική είναι ούτε κάποιος παρακατιανός στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει σε ομιλία του ότι αν η αξιολόγηση κλείσει με μέτρα πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού θα δημιουργήσει «πολιτικό πρόβλημα», γιατί «η κυβέρνηση εκλέχτηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία». Η Γεροβασίλη παίρνει εντολή να το μαζέψει και δηλώνει ότι η πίεση για περισσότερα μέτρα «δεν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα». Γιατί «εμποδίζει την ανάπτυξη και με αυτή την έννοια είναι πρόβλημα για τη χώρα».
Ο Δραγασάκης, παρά το θόρυβο που ξέσπασε μετά τη δήλωσή του, δεν έκανε καμιά διορθωτική ή διευκρινιστική ή καταγγελτική δήλωση, καταπώς το συνηθίζει. Αφησε να φανεί η διάσταση ανάμεσα στη δική του τοποθέτηση και σ' αυτή της Γεροβασίλη, που όσες γυροβολιές και να φέρει στην πίστα του Μαργαρίτη, πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής αποκλείεται να γίνει.
Από την Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος είχε στείλει non paper στο οποίο δήλωνε πως συζητά και τα πρόσθετα μέτρα, στη βάση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, φτάνει στο τραπέζι να πέσει και η αναδιάρθρωση του χρέους.
Τι σημαίνουν όλ' αυτά; Οτι έχουν χάσει τη μπάλα, διότι το 2016 δεν είναι 2015. Το 2015 μπορούσαν και παραμύθιαζαν τον κόσμο ότι κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτό το πλεονέκτημα εξατμίστηκε τον Ιούλη-Αύγουστο του 2015 και πλέον κανένας δεν πιστεύει ότι κάνουν καμιά διαπραγμάτευση. Οταν γίνεται συζήτηση του τύπου «μένουν-φεύγουν», η οποία μάλιστα τροφοδοτείται από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η προπαγάνδα του Μαξίμου είναι απασχολημένη με το να διορθώνει ή να διαψεύδει απόψεις και δημοσιεύματα (μ' άλλα λόγια βρίσκεται σε θέση άμυνας), τότε έχουμε μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση, και με τη δική της βούλα πλέον. Εδώ ακόμα και η Φώφη έβγαλε γλώσσα και είπε στη Βουλή «αν δεν μπορείτε, φύγετε»!
Ακόμα και αν καταφέρουν να περάσουν τα εφιαλτικά μέτρα της αξιολόγησης από τη Βουλή, κάθε μέρα που θα περνάει θα βρίσκονται πιο κοντά στην κατάρρευση. Αυτό, εκτός των άλλων, αποδεικνύεται και από την προπαγάνδα περί success story που έχουν ξεκινήσει, φτύνοντας κατάμουτρα τον ελληνικό λαό.