Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας
  • Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα
  • Σαν σήμερα 13 Μάρτη
  • Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους
  • Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο
  • Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Κακοστημένο θέατρο εκβιασμού
Πολιτική

Κακοστημένο θέατρο εκβιασμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Οκτ 2011, 00:00

Μάλλον χωρίς να το θέλει, ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ράιντερς, μιλώντας στην κάμερα του Bloomberg, ξεμπρόστιασε τον Βενιζέλο (αλλά και τον πολυμήχανο Γι-ούνκερ). «Θεωρούσα, όπως και οι συνάδελφοί μου» –είπε ο βέλγος υπουργός– «ότι η σχετική απόφαση έπρεπε να ληφθεί πριν τα μέσα Οκτώβρη. Ομως, η Ελλάδα ζήτησε η πληρωμή να γίνει πριν τα μέσα Νοεμβρίου και έτσι σκεφτήκαμε ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας».

Τι δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το τέλος του Eurogroup; Οτι η σύνοδος της 13ης Οκτώβρη, για την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης, αναβλήθηκε για το Νοέμβρη, προκειμένου να προλάβει η τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεσή της. Τα ίδια, με περισσότερη σάλτσα, δήλωσε και ο Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που εκτάκτως έδωσε την Τρίτη. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα παπαγαλάκια, στα οποία έγιναν οι κατάλληλες διαρροές: «στον αέρα η 6η δόση», «δραματικές στιγμές για τον υπουργό Οικονομικών», «σκληραίνουν τη στάση τους οι εταίροι» κτλ. κτλ. κτλ.

Να πάρουμε υπόψη μας και κάτι ακόμη. Πριν από δέκα μέρες, Σαχινίδης και Βενιζέλος δήλωναν ότι λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις υπάρχουν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη. Τώρα, ο Βενιζέλος δηλώνει ότι λεφτά υπάρχουν μέχρι τα μέσα Νοέμβρη. Πού βρέθηκαν; Απλά, ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα, γι’ αυτό και έχουν την άνεση να μεταθέτουν την ημερομηνία.

Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά παίζεται το κακοστημένο θέατρο του εκβιασμού του ελληνικού λαού. Ενα θέατρο το σενάριο του οποίου συνέγραψε ο Βενιζέλος και στο οποίο ως ένας από τους πρωταγωνιστές δέχτηκε να παίξει ο Γιούνκερ, πολύπειρη νυφίτσα της ευρωπαϊκής πολιτικής. (Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, πρέπει να πούμε ότι ο Γι-ούνκερ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στα όσα δήλωσε, αφού είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τους διαβεβαίωσε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστού μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα «δεν χρεοκοπεί, δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη και ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία»). Ο βέλγος υπουργός, είτε γιατί δεν κατάλαβε τι ακριβώς παιζόταν είτε γιατί για κάποιο λόγο ήθελε να τους τη σπάσει, αποκάλυψε πως το αίτημα γι’ αναβολή υποβλήθηκε από την Ελλάδα.

Γιατί υποβλήθηκε; Μα για να συντηρηθεί και να κορυφωθεί το κλίμα εκβιασμού, ενόψει της ψήφισης των νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων («εργασιακή εφεδρεία», κρατικός προϋπολογισμός 2012). Για να παραλύσουν αντιδράσεις στους εργαζόμενους, αλλά και για να ‘χουν ένα άλλοθι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τα νέα μέτρα: «αν δεν τα ψηφίσουμε, στα μέσα Νοέμβρη δεν θα υπάρχει σάλιο να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ο ελληνικός λαός θα υποφέρει περισσότερο, ενώ η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα πάει κατά διαόλου».

Επειδή, όμως, αυτή η γενική περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκβιασμού δεν κρίθηκε επαρκής (διότι έχει χρησιμοποιηθεί και άλλες φορές), αποφασίστηκε να πέσουν στην εσωτερική πιάτσα «ενισχύσεις» με επιστροφή την περίοδο που η κυβέρνηση «έσωζε τον 13ο και 14ο μισθό» και έκανε αυτή τη «σωτηρία» σημαία της για κάμποσους μήνες. Τώρα, αποφασίστηκε να «σώσει» την ΕΓΣΣΕ. Από το Σάββατο ήταν γνωστό ότι στην ατζέντα των συζητήσεων τρόικας-Κουτρουμάνη υπήρχε και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, στις οποίες ανήκει και η ΕΓΣΣΕ. Τη Δευτέρα το ξεφούρνισε ο Κουτρουμάνης (με διαρροή φυσικά και όχι με επίσημη δήλωση). Ολως τυχαίως, την ώρα που ο Γιωργάκης συναντιόταν με ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το καθιερωμένο εσχάτως «μασάζ» από τα χεράκια του γυμνασμένου πρωθυπουργού (Πετσάλνικος και σία έχουν εξαντληθεί). Οπότε ο Γιωργάκης, σαν νέος Κολοκοτρώνης, έβγαλε το γιαταγάνι του και χάραξε μια… κόκκινη γραμμή: «η Ελλάδα δεν θα γίνει Ινδία», είπε και αμέσως η δήλωση έκανε τον γύρο των ΜΜΕ (σταντμπάι ήταν οι προπαγανδιστές), σκορπώντας ρίγη εθνικής συγκίνησης στο πόπολο (αυτός τουλάχιστον ήταν ο σκοπός τους, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι πήγε άπατος).

Θυμόσαστε το παραμύθι με τον 13ο και 14ο μισθό; Λίγο καιρό μετά, βγήκαν τα ίδια τα στελέχη της τρόικας και είπαν ότι ουδέποτε είχαν θέσει τέτοιο θέμα. Αυτή τη φορά ανέλαβε να τους χαλάσει το σίριαλ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, που με μια οργίλη δήλωσή του μίλησε για «κακοστημένο θέατρο», αφού πρώτα τόνισε ότι «ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Εχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό». Δεν παρέλειψε, ακόμη, να μιλήσει για «έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης», φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση και όχι την τρόικα.

Τι εξόργισε τον Δασκαλόπουλο; Οχι μόνο το θέατρο Κουτρουμάνη-Παπανδρέου, αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που είχαν πάρει σβάρνα τα ΜΜΕ και το ‘παιζαν ντού-ροι υπερασπιστές της ΕΓΣΕΕ, όπως η δήλωση του Καστανίδη στον «Βήμα Fm» ότι ζητήματα όπως η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ «εξάγονται από μη πολιτικούς παράγοντες και επανεισάγονται από την τρόικα» (φωτογράφισε τον ΣΕΒ, δηλαδή).

Την προπαγανδιστική σούπα, όμως, την χάλασε και η Κατσέλη, αν και με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο σε σχέση με τον Δασκαλόπουλο. «Ζητάνε τρία πράγματα, στοχεύοντας νομίζω στα δυο ή στο ένα, για να καταλάβουμε και τη διαπραγματευτική στρατηγική τους», δήλωσε η Κατσέλη. Και εξήγησε ότι, κατά τη γνώμη της «έχουν βάλει στο τραπέζι και την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης η οποία δεν πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή, για να πάρουν την κατάργηση των κλαδικών».

Φυσικά, η Κατσέλη, όπως και ο Πρωτόπαπας προηγουμένως, δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει το προσωπικό της κομμάτι, δηλώνοντας ότι αυτή δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή ρύθμιση για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ. Ε, μετά απ’ αυτά, μετά από τους λεονταρισμούς του Παπανδρέου, του Πρωτόπαπα, της Κατσέλη, δεν μπορούσε να υστερήσει ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, που σαν ζόμπι βγήκε από το φέρετρο και ανέκραξε «μολών λαβέ» (φροντίζοντας, πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, να μη ρίξει τις ευθύνες στον ΣΕΒ, αλλά να τις περιορίσει αυστηρά στις ιδεοληψίες των τροϊκανών). «Επιτέλους για μια φορά η ελληνική κυβέρνηση να πει δυνατά, σταθερά γενναία όχι», ανέκραξε καταλήγοντας ο Παναγόπουλος, στρώνοντας ετεροχρονισμένα με δάφνες το δρόμο του Γιωργάκη, που ήδη είχε κάνει τις… αντι-ινδικές δηλώσεις.

Φαίνεται, όμως, ότι τα πήρε στο κρανίο η τρόικα, όταν είδε ότι πάνε να της φορτώσουν το ρόλο του «κακού», γι’ αυτό και πριν περάσουν δυο μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατάχτηκε να τα μαζέψει. «Είναι συζήτηση η οποία έχει γίνει και δεν είναι απαίτηση της τρόικας να αλλάξουν οι Συλλογικές Συμβάσεις», δήλωσε ο Μόσιαλος. «Ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν αποτελεί για εμάς αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και επ’ ουδενί συνδέεται με την καταβολή της 6ης δόσης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Α. Τσόλκας. Τη σχετική φιλολογία έκλεισε με τον πιο επίσημο τρόπο από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ: «Η τρόικα δεν ζητάει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Για πολλούς μήνες διεξάγονται συζητήσεις για το λεγόμενο “μηχανισμό επέκτασης” και τις “ρήτρες προτίμησης”. Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι να αναστείλει το μηχανισμό επέκτασης για τουλάχιστον 3 χρόνια και να καταργήσει τη ρήτρα προτίμησης. Τίποτα από αυτά τα δύο δεν θα οδηγήσει σε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Ούτε ζητάει η τρόικα από την Ελλάδα να καταργήσει τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (οι οποίες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό). Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αξιολογήσει αν ο κατώτατος μισθός είναι κατάλληλος για τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μείωση των κατώτατου μισθού, αλλά δεν επιβάλλουμε μια τέτοια μείωση».

Τελικά, τέθηκε ή όχι θέμα ΕΓΣΣΕ; Καταρχάς, αυτό δεν είναι φρέσκο, είναι τόσο παλιό όσο το Μνημόνιο. Από τότε έχει τεθεί. Δεύτερο, η ΕΓΣΣΕ έχει καταργηθεί με απανωτές εξαιρέσεις που εισήχθησαν σε αντεργατικούς νόμους της τελευταίας διετίας. Ανεργοι μέχρι 25 ετών μπο-    ρούν ν’ απασχολούνται με το 80% της ΕΓΣΣΕ. Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μέχρι 25 ετών μπορούν να πληρώνονται με το 84% της ΕΓΣΣΕ. Μαθητευόμενοι από 15 μέχρι 18 ετών μπορεί να πληρώνονται με το 70% της ΕΓΣΣΕ. Νέοι ηλικίας 18-25 ετών μπορούν για δύο χρόνια να πληρώνονται με το 80% της ΕΓΣΣΕ.

Τι εισηγούνται οι τροϊκανοί; Οπως φαίνεται και από τη δήλωση Αλταφάζ, να υπάρξουν περισσότερες εξαιρέσεις. Και από τις κλαδικές συμβάσεις και από την ΕΓΣΣΕ. Και πώς βλέπει αυτές τις εισηγήσεις η κυβέρνηση; Με πολύ καλό μάτι, γιατί αυτό βολεύει πρωτίστως τη ντόπια κεφαλαιοκρατία (μετά βολεύει τους ξένους καπιταλιστές που θα έρθουν να επενδύσουν). Μια εξαίρεση θα μπορούσαν να είναι οι «ειδικές επενδυτικές ζώνες», τις οποίες ζητούν οι Γερμανοί και τις οποίες ήρθε να διαπραγματευθεί ο Ρέσλερ (Παπανδρέου και Βενιζέλος έχουν εκφραστεί με θετικό τρόπο για το γερμανικό αίτημα).

Και τι λέει η κυβέρνηση; «Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα». Στη συνέχεια, το γύρισε στο «μη μισθολογικό κόστος», λέγοντας ότι αυτό κυρίως απασχολεί την κυβέρνηση, όμως ο Κουτρουμάνης, αυτή η μετριότητα που ακόμα δεν έχει μάθει καλά το πολιτικό παιχνίδι, φρόντισε να το πει καθαρά, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM: «Πρέπει να γίνει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τους εταίρους για το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, γιατί εκεί υπάρχει θέμα. Υπάρχει ουσιαστικός αθέμιτος ανταγωνισμός, επειδή γειτονεύουμε με χώρες που έχουν πολύ χαμηλό μισθολογικό κόστος και άρα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει»!

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι το πρότυπό τους και δεν διστάζουν να το πουν. Μπορεί σήμερα να χρησιμοποιούν το θέμα της ΕΓΣΣΕ για να δημιουργήσουν κλίμα εκβιασμού και να το παίξουν αντιστεκόμενοι στην τρόικα (αν και ούτε αυτό τους βγήκε, όπως είδαμε), όμως το θέμα της παραπέρα συμπίεσης των εργατικών μισθών (και του κατώτερου) είναι μόνιμα ανοιχτό. Γι’ αυτό μιλούν συνέχεια για «ανταγωνιστικότητα». Απλά, δεν θέλουν να το κάνουν με μια ακόμα πραξικοπηματική νομοθετική ρύθμιση, αλλά με περισσότερες ρυθμίσεις που θα εισάγουν συνεχώς εξαιρέσεις. Ισως, λοιπόν, άμεσα να προχωρήσουν σε ρύθμιση που θα αναγορεύει τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε ισχυρότερες των κλαδικών, ώστε οι καπιταλιστές να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία και το νόμο της ζούγκλας που εφαρμόζουν και να προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους. Η πολιτική του κεφάλαιου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Οσο δεν βρίσκουν ουσιαστική αντίσταση τόσο αποθρασύνονται και ζητούν κι άλλα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠάρνηθα μόνο για μπίζνες
Επόμενο άρθρο Δάσκαλε που δίδασκες

Σχετικά Αρθρα

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Πολιτική 12 Μαρ 2026, 00:03

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 19:27

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 15:47

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 13:34

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

Πολιτική 10 Μαρ 2026, 14:10

Εφετείο ΧΑ: Aυτή είναι η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι καταδικασθέντες νεοναζιστές εγκληματίες

Η εισαγγελέας Στεφανάτου πρότεινε να απορριφτούν όλα τα αιτήματα

Πολιτική 9 Μαρ 2026, 11:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

13 Μαρ 2026, 09:58
Πολιτισμός

Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

13 Μαρ 2026, 00:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

13 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

12 Μαρ 2026, 14:19
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

Ημέρα νεφρού.

Ημέρα δράσης των σιδηροδρομικών.

1881: Εκτελείται ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ από βόμβα της οργάνωσης “Ναρόντνανγια Βόλια“.

1888: Η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει δικτατορία.

1958: Απολύονται 133 κομμουνιστές από τον Αγιο Ευστράτιο.

1971: Βόμβες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας “Εστία” και στα γραφεία της “Esso“.

1980: Αρχή ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ.

1991: Η 17Ν εκτελεί τον αμερικανό λοχία Ronald Stewart.

1996: Αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo