«Δεν είναι δυνατό να λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014», είπε ο Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους ανά την Ελλάδα συριζαίους «από τώρα να προχωρήσουμε στην προοπτική συγκρότησης πλατιών συμμαχιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Εβαλε, βέβαια, και τη σχετική σος, για να μη βρομάει το παλιοκρέας: «Στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας».
Προφανώς, ο πασόκος Αρναουτάκης στην περιφέρεια Κρήτης, στον οποίο έχει δώσει από πέρυσι το «χρίσμα», και ο Μπουτάρης, στον οποίο το μισοέδωσε πριν από μερικούς μήνες, δεν ανήκουν στις «φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες», αλλά «έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες».
Εμείς το γράψαμε εγκαίρως, από τότε που έδωσε το «χρίσμα» στον Αρναουτάκη, από το βήμα της «αναπτυξιακής» φιέστας στο Ηράκλειο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σερμαγιά στο δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Και δεν κατάφερε να δημιουργήσει την περίοδο της μεγάλης ανόδου του. Πώς μπορεί ν’ αποκτήσει τώρα, που βρίσκεται σε φάση αποδρομής; Ετσι, θα καταφύγει στη στήριξη διάφορων πασόκων και κεντρώων, τύπου Αρναουτάκη και Μπουτάρη, για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε κάποιες περιφέρειες και μεγάλους δήμους. Μην αποκλείετε να στηρίξει και το γιο της Ντόρας, που έχει ήδη πάρει το δρόμο για την Αθήνα. Ετσι, ο Τσίπρας κάνει την αδυναμία θεωρία και μιλάει για «πλατιές προοδευτικές συμμαχίες» και άλλες τέτοιες μπούρδες.