Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπέβαλαν στις 17 του Γενάρη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας ακτινολογικών μηχανημάτων. Μερικές απ’ τις ερωτήσεις «καρφώνουν» στα ίσα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα τον υφυπουργό Γιαννόπουλο.
«Πόσες και ποιες από τις άδειες στον ιδιωτικό τομέα εκδόθηκαν σε εφαρμογή των εκάστοτε τροποποιήσεων των Υ.Α., ενώ δεν είχαν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και απερρίφθησαν σύμφωνα με τα κριτήρια των αμέσως προηγούμενων αποφάσεων;». «Προτίθεται να προβεί ο Υπουργός σε νέες τροποποιήσεις; Αν ναι, με βάση ποιο προσανατολισμό και ποια κριτήρια;».
Σαν να τους κατηγορούν, δηλαδή, ότι έκαναν τις τροποποιήσεις για να εξυπηρετήσουν ημετέρους και ότι σχεδιάζουν να προβούν και σ’ άλλες τροποποιήσεις χωρίς κανένα σχεδιασμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις ακτινοβολίες. Και όντως η χώρα μας κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε αναλογία πληθυσμού σε αξονικούς και οστεοπυκνόμετρα που εκμεταλλεύεται ο ιδιωτικός τομέας. Κι αυτό είναι επικίνδυνο, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για τα Ταμεία που βουλιάζουν επικίνδυνα.
Στο τέλος οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση των πρακτικών χορήγησης των αδειών από τις 7 Μάρτη του 2004, από τότε δηλαδή που η ΝΔ ανέβηκε στην εξουσία. Δύσκολα τα πράγματα για τον Γιαννόπουλο που μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει, αν και παρήλθε η σχετική ημερομηνία. Γιατί όμως δεν στέλνει τα πρακτικά; Μήπως τα ρουσφέτια και οι παρανομίες είναι τόσο εξώφθαλμα που φοβάται τον έλεγχο και πιθανόν τη δημοσιότητα;
Ομως, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κάνουν τις ερωτήσεις ας θυμηθούν λίγο το έργο των δικών τους κυβερνήσεων.
Μέχρι το 2001 η νομοθεσία ήταν ασαφής και οι άδειες χορηγούνταν ουσιαστικά χωρίς κανένα κριτήριο. Μετά πάλι υπήρξε σχετική ελαστικότητα, αν και η νομοθεσία ήταν αυστηρότατη. Ο ένας κατηγορεί τον άλλο όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ενώ κάνει τα αντίθετα όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Μέχρι το 2001 η νομοθεσία ήταν ασαφής και οι άδειες χορηγούνταν ουσιαστικά χωρίς κανένα κριτήριο. Μετά πάλι υπήρξε σχετική ελαστικότητα, αν και η νομοθεσία ήταν αυστηρότατη. Ο ένας κατηγορεί τον άλλο όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ενώ κάνει τα αντίθετα όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση.
♦ Ολα στους ιδιώτες
Τροποποίηση στην ισχύουσα νομοθεσία για τις κάμερες εκπομπής ποζιτρονίων εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το ισχύον καθεστώς της χορήγησης άδειας ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους σχεδιάζει να το κατεβάσει στους 750.000 κατοίκους. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν η Ιατρόπολη και το Μετροπόλιταν, που υπέβαλαν και τις σχετικές αιτήσεις.
Μέχρι τώρα άδειες για το συγκεκριμένο μηχάνημα έλαβαν το ΥΓΕΙΑ, το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ και ο ΕΥΑΓΓΕΛΙ-ΣΜΟΣ. Αν και έλαβαν τη σκοπιμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια το Αρεταίειο και το Αττικό Νοσοκομείο περιμένουν να χρηματοδοτηθούν για να το τοποθετήσουν. Αν, μάλιστα, η Ιατρόπολη και το Μετροπόλιταν αδειοδοτηθούν, τότε ο ιδιωτικός τομέας θα υπερτερεί συντριπτικά στη λειτουργία αυτή της υψηλής τεχνολογίας και των πανάκριβων μηχανημάτων. Η κυβέρνηση δεν προμηθεύει τον απαραίτητο εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και καλεί τους ιδιώτες να καλύψουν το κενό.