Νέα κινητικότητα στις ελληνομακεδονικές σχέσεις τις τελευταίες μέρες, χωρίς αλλαγή στη στάση των δύο πλευρών, αλλά με δηλώσεις εκατέρωθεν. Στόχος η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις αρχές Απρίλη στο Βουκουρέστι.
Ο πρόεδρος της Μακεδονίας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έστειλε επιστολή στους 26 αρχηγούς κρατών των μελών του ΝΑΤΟ (και στον Παπούλια), στην οποία επικαλείται τα νατοϊκά εύσημα της χώρας του, βάσει των οποίων δικαιούται την ένταξη. «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας», γράφει, «συμμετέχει ισότιμα (!) με τις χώρες-μέλη της Συμμαχίες σε ειρηνευτικές (sic!) αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και προσφέρει διοικητική υποστήριξη στις μονάδες της KFOR στο Κόσοβο». Επικαλείται, επίσης, τη γειτνίαση με τη Σερβία και το Κόσοβο, που της προσδίδει κατά κάποιο τρόπο στρατηγική συμμαχία ενόψει εξελίξεων. Καταλήγει εκφράζοντας «την πεποίθηση ότι η Συμμαχία δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν οι απειλές της Ελλάδας για ενδεχόμενο παρεμπόδισης της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για μια διμερή εκκρεμότητα και για την επιβολή ενός όρου, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν εντάσσεται στα κριτήρια για ένταξη στη Συμμαχία».
Η ελληνική απάντηση ήρθε διά στόματος Καραμανλή που από τη Λουμπλιάνα (η Σλοβενία ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ) επανέλαβε τα γνωστά, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά βέτο αν έρθει πρόταση για ένταξη της Μακεδονίας πριν υπάρξει συμφωνία για το όνομα (σύνθετη ονομασία). Ολα δείχνουν πως το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει την επόμενη βδομάδα που η Μπακογιάννη θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τη Ράις.
Οπως αφήνουν να εννοηθεί οι άνθρωποι του ΥΠΕΞ, η Μπακογιάννη θα εκθέσει στη Ράις πως στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αναγκασμένη να προβάλει βέτο. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει μια συμφωνία: η Ελλάδα θα κάνει την πάπια και θα αποδεχτεί στην πράξη την ανεξαρτοποίηση του Κοσόβου (αυτό έχει ήδη γίνει σε επίπεδο ΕΕ, όπου μόνο η Κύπρος εξέφρασε τη διαφωνία της), περιμένοντας στήριξη από την Ουάσιγκτον, με την αναβολή της ένταξης της Μακεδονίας.
Φαίνεται, όμως, πως και οι Αμερικανοί δεν βιάζονται για την τυπική ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει μετά από ένα χρόνο (μαζί με τη Γεωργία). Από την άποψη αυτή, ίσως το ελληνικό βέτο τους βολεύει. Ετσι, από τη μια θα ενισχύσουν το πολιτικό προφίλ της αγαπημένης τους Ντόρας (που όχι μόνο δεν θα χρεωθεί την ένταξη, αλλά αντίθετα θα πιστωθεί το βέτο) και, από την άλλη, θα σπρώξουν τη Μακεδονία να αναζητήσει κατοχύρωση του συνταγματικού ονόματός της στον ΟΗΕ, αφού το ελληνικό βέτο θα σημαίνει μονομερή καταγγελία από ελληνικής πλευράς της λεγόμενης ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία αναφέρει ρητά ότι η Μακεδονία μπορεί να εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς με το προσωρινό όνομα FYROM.