Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»
  • Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν
  • Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη
  • Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»«Επιθυμητό» για λαϊκή κατανάλωση με «εφικτό» το Μνημόνιο
Πολιτική

«Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

«Επιθυμητό» για λαϊκή κατανάλωση με «εφικτό» το Μνημόνιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Ιούν 2012, 00:00

«Κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, ο έλληνας υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών Γιώργος Ζανιάς εξέφρασε την αποφασιστικότητα του έλληνα πρωθυπουργού και του νέου κυβερνητικού συνασπισμού να τιμήσουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει την τρόϊκα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για μια ανασκόπηση της κατάστασης. Βάσει αυτής της κατευθυντήριας γραμμής, “μια πλήρης αποστολή της τρόϊκας θα μεταβεί στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως προς τους όρους που πρέπει να προβλεφθούν σε ένα επικαιροποιημένο Μνημόνιο“, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Τα παραπάνω αποτελούν ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιούνη και φιλοξενούνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (https://www.consilium.europa.eu/homepage/highlights/eurogroup-overview-of-the-situation-in-the-eurozone?lang=el). Εχει κανένα νόημα, μετά από τα παραπάνω, να εμμείνει κανείς αναλυτικά στα όσα περιλαμβάνονται στα περιβόητα «Σημεία προγραμματικής σύγκλισης» που συνυπέγραψαν οι ηγέτες της νέας τρικομματικής συγκυβέρνησης;
 
Η τοποθέτηση Ζανιά στο Eurogroup δεν ήταν προσωπική τοποθέτηση. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, Ράπανου και Ζανιά, προκειμένου να δοθούν οδηγίες στον τελευταίο για την τοποθέτηση που θα έκανε ενώπιον των αδημονούντων Γιούνκερ και σία. Αλλωστε, ανάλογου περιεχόμενου είναι και η επιστολή Σαμαρά προς τους ηγέτες της ΕΕ, που μετέφερε σε ρόλο γραμματοκιομιστή ο Παπούλιας στη σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιούνη. Σ’ αυτή δεν χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημόνιου. Αντίθετα, επαναλαμβάνεται η δωσιλογική δήλωση νομιμοφροσύνης: «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος. Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων». Και στο τέλος, σε στιλ αιτήματος υποτελούς προς τον πολυχρονεμένο σουλτάνο, ο Σαμαράς κάνει λόγο για «το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση». «Επικαιροποίηση» ο Γιούνκερ, «τροποποιήσεις» ο Σαμαράς. Τυχαίο; Δε νομίζουμε. Η ελληνική τρόικα (Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης) πήρε τα μηνύματα που ήρθαν σε αυστηρό ύφος από Βερολίνο και Βρυξέλλες και έσπευσε να προσαρμοστεί. Οι ιμπεριαλιστές δεν επαναδιαπραγματεύονται με τους υποτελείς τα συμφωνημένα. Και μάλιστα κατ’ απαίτηση των υποτελών. Είναι πάντα ανοιχτοί σε αλλαγές και προσαρμογές, όταν πειστούν ότι αυτές είναι απαραίτητες. Και το ‘χουν αποδείξει με την πρώτη δανειακή σύμβαση, της οποίας άλλαξαν και το χρόνο αποπληρωμής και το επιτόκιο, όταν είδαν ότι δεν βγαίνει με τίποτα. Η όποια αλλαγή, όμως, θα γίνει με τη συμφωνημένη μνημονιακή διαδικασία. Θα έρθει η τρόικα, θα εκτιμήσει την κατάσταση (υπουργοί και κρατικές υπηρεσίες θα ξεβρακωθούν δίνοντας όλα τα στοιχεία που θα ζητήσουν οι ομάδες εργασίας της τρόικας) και θα συντάξει έκθεση για την πρόοδο στην εφαρμογή του «προγράμματος». Η έκθεση θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup, θα παρθούν κάποιες αποφάσεις (η επιμήκυνση, δηλαδή, για να μην κρυβόμαστε) και θα ανατεθεί στην τρόικα να εκπονήσει τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, σε συνεργασία (πείτε το και παζάρι, αν θέλετε) με την κυβέρνηση. Ετσι δεν έγινε όλες τις προηγούμενες φορές; Ετσι θα γίνει και τώρα.
 
Γι’ αυτό και ο Σαμαράς προτίμησε να «επιδιορθώσει» τώρα το μάτι του. Για να μην είναι αυτός που θα φάει την κρυάδα στις Βρυξέλλες. Ενώ ο Παπούλιας δεν είναι παρά ένας γηραιός και σεβάσμιος γραμματοκομιστής, που θα πει δυο-τρεις κουβέντες στο πόδι με τους ιμπεριαλιστές ηγέτες και θα τους εγχειρίσει την επιστολή, για να τη δώσουν αυτοί με τη σειρά τους στους συνεργάτες τους και ν’ ασχοληθούν με τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα του άγριου μεταξύ τους ανταγωνισμού, που δεν αφορά το ελληνικό «πρόγραμμα». Αν ο Σαμαράς πήγαινε στις Βρυξέλλες, δε θα μπορούσε ν’ αρθρώσει λέξη. Αν δοκίμαζε να πει κάτι, θα του έλεγαν «πάρε, αγόρι μου, τα κουβαδάκια σου και πήγαινε να παίξεις παρακάτω, γιατί οι μεγάλοι έχουν δουλειά». Γυρνώντας στην Ελλάδα, όμως, θα ‘πρεπε να φέρει κάτι. Επειδή η Ελλάδα είναι αρμοδιότητας της τρόικας και όχι της Μέρκελ, του Ολάντ και των υπόλοιπων, ενδεχομένως να εισέπρατε και καμιά δήλωση ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με την τρόικα». Αυτό είπε ο Γιούνκερ μετά το Eurogroup, όμως είναι άλλο να το ακούει ο Ζανιάς και άλλο να το ακούει ο πρωθυπουργός μιας συγκυβέρνησης που στηρίζεται σε 179 βουλευτές, άρτι εκλεγέντες, με νωπή τη λαϊκή εντολή, όπως συνηθίζουν να λένε. Μη πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες απέφυγε την ξεφτίλα, κέρδισε χρόνο και άφησε τα υπόλοιπα για τους υπουργούς του που θα συνεργαστούν με την τρόικα (από βδομάδα μάλλον).
 
Για να έχει ελπίδες, όμως, να κερδίσει έστω και την παράταση του χρόνου εφαρμογής του «προγράμματος» (που σημαίνει νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο), η συγκυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» το Μνημόνιο. Θα πρέπει να δείξει πως όταν λέει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, το εννοεί και το εφαρμόζει στην πράξη. Γι’ αυτό και οι υπουργοί της συγκυβέρνησης δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Εβαλαν μπροστά την επιχείρηση αποδόμησης της «προγραμματικής συμφωνίας» που υπέγραψαν τα τρία κόμματα.
 
«Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, κάτι: Η συμφωνία των τριών αφορά τους στόχους τετραετίας. Δεν θα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα ταυτόχρονα σε διαβούλευση με τους εταίρους μας. Θα είναι μια διαβούλευση εν εξελίξει και σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας. Για παράδειγμα, άμεσα μπορούμε να θέσουμε το θέμα της επιμήκυνσης. Είναι ώριμο, γιατί το συζητούν και οι εταίροι μας. Επίσης, μπορεί να τεθεί το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση». Αυτά έλεγε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, στον Flash, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Σε άλλη εμφάνισή του, την ίδια μέρα, στο πρωινάδικο του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, έλεγε: «Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η συμφωνία των τριών –και αυτό ίσως να μην κατάλαβαν οι εταίροι μας– αφορά ορίζοντα τετραετίας. Είναι οι στόχοι αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα τεθούν μαζί όλα τα ζητήματα προς διαπραγμάτευση. Θα τα παρουσιάζουμε και θα τα θέτουμε σε διαβούλευση, ανάλογα και με την εξέλιξη της οικονομίας μας». Το βράδυ της ίδιας μέρας, στην εκπομπή του Πρετεντέρη στο Mega, ο Κ. Χατζηδάκης, το έκανε πιο λιανά, εξηγώντας πως το Μνημόνιο θα εφαρμόζεται κανονικά και στο πλαίσιο των συνεχών επικαιροποιήσεων θα συζητιούνται με την τρόικα διάφορα ζητήματα, χωρίς να υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο. Το ίδιο αποκαλυπτικός ο Μεϊμαράκης εξηγούσε την επόμενη μέρα στον Real fm, ότι από το κοινό πλαίσιο των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης «θα αξιολογήσουμε ένα-δύο ζητήματα τα οποία μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε, όπως είναι η απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ή επίσης αν μπορέσουμε τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης επειδή έρχεται το καλοκαίρι». Οπως εξηγούσε ο Βαγγέλας, σκοπός της συγκυβέρνησης είναι «να πάρουμε μια πρώτη ανάσα, να μπορέσουμε να έχουμε ρευστότητα στην αγορά, να καλλιεργήσουμε μια αισιοδοξία, να κινηθεί κάπως η αγορά, για να μπορέσουμε μετά με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε, τις συγχωνεύσεις οργανισμών, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να επαναδιαπραγματευτούμε το σύνολο των σημείων που έχουμε θέσει, όπως σας είπα σταδιακά και βήμα βήμα». Κι επειδή ο Βαγγέλας είναι καλός στην εκλαΐκευση της προπαγάνδας, εξήγησε πως όλα τα προεκλογικά πρέπει τώρα να εκλείψουν, γιατί «όταν οι Βρυξέλλες δουν το προγραμματικό πλαίσιο και τις διεκδικήσεις και θεωρήσουν ότι πάμε να τις διεκδικήσουμε όλες μαζί, είμαι σίγουρος δεν θα μας δουν με την πρέπουσα σοβαρότητα και με καλό μάτι»! Καταλήγοντας, εισηγήθηκε «να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα αυτή κουλτούρα και τη ρητορική … Οι μεγάλες εκφράσεις, η συνθηματολογία, “εγώ θα καταργήσω τα προηγούμενα” και αυτά πρέπει από το λεξικό μας σταδιακά να βγούνε»!
 
«Μετά την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου, εμείς θα προχωρήσουμε στη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και μέχρι πρότινος αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος. Δηλαδή, μετά το 2016, αν υπολογίσουμε την παράταση που θα ζητηθεί και μάλλον θα δοθεί. Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Νικολόπουλος είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», έσπευσε όμως αμέσως να συμπληρώσει με νόημα: «Κι αυτό πάλι δεν είναι πολύ εύκολο. Θα έλεγα το αντίθετο, ότι είναι αρκετά δύσκολο κι αυτό. Γιατί θέλει την τεκμηρίωσή του, επιχειρήματα που θα εδράζονται σε στοιχεία τα οποία δύσκολα κάποιος θα τα αμφισβητήσει».
 
Τι είναι, λοιπόν, αυτή η περιβόητη «προγραμματική συμφωνία», την οποία επεξεργάστηκαν διμελείς αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης; Ενα κωλόχαρτο, στο οποίο μάζεψαν τις «επιθυμίες» των τριών κομμάτων, όπως αυτές εκφράστηκαν προεκλογικά με τα «18 σημεία» της ΝΔ, τα «8 σημεία» του ΠΑΣΟΚ και τα «7 σημεία» της ΔΗΜΑΡ. Τα έγραψαν σ’ ένα χαρτί για να υπάρχουν και να κοροϊδεύουν όποιον μπορούν, ενώ στην πράξη θα κινηθούν στη σφαίρα του «εφικτού», δηλαδή βάσει των προδιαγραφών του Μνημόνιου.
 
Και να πει κανείς ότι η «προγραμματική συμφωνία» περιλαμβάνει τίποτα σπουδαίες μεταρρυθμίσεις υπέρ του λαού. Ενα φλύαρο κείμενο είναι που στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα είναι εντελώς οριακό. Στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού, για παράδειγμα, αναφέρει γενικόλογα: «Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Το βασικό μισθό, τον έριξαν με κυβερνητική απόφαση και τώρα παραπέμπουν τη διαμόρφωσή του σε διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και καπιταλιστικών οργανώσεων, οι οποίες βέβαια θα ξεκινήσουν από τα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα. Το επίδομα ανεργίας, επίσης, παραμένει μειωμένο κατά 22%. Απλά μιλούν για επέκταση του χρόνου επιδότησης στα δυο χρόνια, μόνο αν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
 
Γίνεται λόγος για «αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα». Δεν μας λένε, όμως, πότε θα γίνει αυτό και κυρίως δεν μας λένε ποια θα είναι τα άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα. Πού θα βρουν τα λεφτά, δηλαδή, όταν η ύφεση κινείται στα περσινά επίπεδα και μέχρι το τέλος του χρόνου ενδέχεται να τα ξεπεράσει; Αναφέρουν ακόμη: «Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους». Το Μνημόνιο, όμως, προβλέπει κατάργηση και των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών, για να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση. Πώς αυτοί θ’ αυξήσουν το αφορολόγητο; Είναι φανερό πως και αυτό θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
 
Αναφέρουν «όχι απολύσεις στο δημόσιο». Και τι θα γίνει με τους καταργούμενους φορείς; Επ’ αυτού δεν μας λένε τίποτα. Επίσης αναφέρουν: «Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο». Εχει καμιά σημασία αν τα πολλά χαράτσια θα γίνουν ένα; Σημασία έχει το σύνολό τους και όχι οι μορφές με τις οποίες εμφανίζονται και εισπράττονται.
 
Τέλος, για να τονιστεί η προπαγανδιστική διάσταση του κειμένου, το κεφάλαιο αυτό κλείνει με τη φράση: «Γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι». Αλλο επιδίωξη, όμως, και άλλο πρακτική πολιτική. Γι’ αυτό και άρχισαν ήδη τις κωλοτούμπες, πριν καλά-καλά αναλάβουν τη διοίκηση.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

«Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

Δίκη ΣΠΦ – 22η συνεδρίαση Παρασκευή, 29.6.12
Επόμενο άρθρο

«Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 26η συνεδρίαση Τρίτη, 03.07.12

Σχετικά Αρθρα

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

Πολιτική 17 Οκτ 2025, 10:07

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

Πολιτική 16 Οκτ 2025, 10:43

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

Πολιτική 14 Οκτ 2025, 17:59

Ξανά κατηγορούμενοι οι Χλύκες (πατέρας και γιος) και ο Καλφούτζος

Πολιτική 13 Οκτ 2025, 19:39

Βορίδης: Είχε ενημερωθεί ότι είναι λαμόγια κι αυτός υπέγραφε ατομικές πράξεις για να πληρωθούν!

Νέα ντοκουμέντα στο φως

Πολιτική 12 Οκτ 2025, 12:17

Αβέρτα υπέγραφε παρανομίες ο «Μάκης» – «Ε, και;»…

Αγροτικά 10 Οκτ 2025, 14:23
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

Μαυριτανία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1863: Ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’.

1921: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκράντζο στη διάρκεια απόπειρας πραξικοπήματος.

1977: 220 νεκροί στη διάρκεια απεργιών σε εργοστάσιο ζάχαρης του Ελ Σαλβαδόρ.

1977: Βόμβες σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στο Πασαλιμάνι και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

1977: Εκτελείται ο επιχειρηματίας Μάρτιν Σλάιερ (RAF).

1983: Εκτελείται  ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ στη διάρκεια αιματηρού πραξικοπήματος από φράξια του κόμματός του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    17Ν
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Εφετείο 17Ν
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    ΕΛΑ
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Εφετείο ΕΛΑ
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Επαναστατικός Αγώνας
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Ποιοι είμαστε
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Επικοινωνία
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Όροι χρήσης
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Ποιοι είμαστε
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Επικοινωνία
  • «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    «Προγραμματική συμφωνία» συγκυβέρνησης

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo