Η πανίσχυρη αμερικάνικη Pfizer είναι η πρώτη που ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην τελική φάση για να ζητήσει άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου της για τον κοροναϊό. Εγείρονται πολλά ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου, βέβαια, καθώς όλα γίνονται βιαστικά (ακόμα και η άδεια που θα ζητηθεί από την FDA θα έχει χαρακτήρα κατ’ εξαίρεση), προκειμένου το αμερικάνικο φαρμακευτικό μονοπώλιο να πάρει κεφάλι στην κούρσα του ανταγωνισμού, όμως δεν είν’ αυτό το θέμα μας.
Το θέμα μας είναι αυτά που λέγονται και γράφονται στη χώρα μας από χτες, επειδή συμβαίνει από το 2019 CEO της Pfizer να είναι ο ελληνικής καταγωγής Αλμπερτ Μπουρλά. Ο Μπουρλά (η ξενική χροιά στο όνομα μην σας παραξενεύει, είναι έλληνας εβραίος) γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη, έκανε διδακτορικό στο ΑΠΘ, έπιασε δουλειά το 1993 στην ελληνική θυγατρική της Pfizer, το 2001 πήγε στα κεντρικά της Pfizer στις ΗΠΑ και σιγά-σιγά ανέβηκε την ιεραρχία, φτάνοντας στο ψηλότερο σκαλί της διοίκησης του μονοπωλίου.
Αν ήταν κρατικός γραφειοκράτης, θα λέγαμε ότι ο Μπουρλά ανήκει στο «βαθύ κράτος». Είναι ένας λεγεωνάριος της Pfizer, αφού έχει διανύσει σ’ αυτό το μονοπώλιο όλη την επαγγελματική του πορεία. Αν η μπίζνα με το εμβόλιο για τον κοροναϊό SARS-COV-2 πάει καλά, τα κέρδη της Pfizer θα εκτοξευτούν, το ίδιο και οι «μετοχές» του Μπουρλά ως μάνατζερ. Αν δεν πάει καλά, ούτε φίδι στον κόρφο του. Οι μέτοχοι των μονοπωλιακών ομίλων είναι ανελέητοι απέναντι στους μάνατζερ που τοποθετούν στις διοικήσεις.
Ολ’ αυτά αφορούν την καριέρα του Μπουρλά στην Pfizer, η οποία δεν είναι καριέρα επιστήμονα-ερευνητή, αλλά καριέρα μάνατζερ. Αυτή η καριέρα καθορίζεται από τη σχέση του με τους μετόχους της Pfizer, στους οποίους πρέπει να εξασφαλίζει κέρδη (όχι απλά κέρδη, αλλά τα μέγιστα δυνατά). Η Ελλάδα ως χώρα δεν υπεισέρχεται πουθενά σ’ αυτή τη σχέση.
Ο επαρχιωτισμός της ελληνικής μπουρζουαζίας, όμως, πρόβαλε και πάλι, με τη γνωστή κακομοιριά του. Ετσι ο Μπουρλά, αλλιώς ο Μπουρλά και πάει λέγοντας. Λες και η Pfizer είναι καμιά ελληνική εταιρία που ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο. Λες και ο Μπουρλά έχει καμιά σχέση με τον Παπανικολάου, τον Μητρόπουλο, τον Καραθεοδωρή, την Κάλας, για να αναφερθούμε σε κάποιους Ελληνες που έκαναν διεθνή καριέρα στην επιστήμη ή στην τέχνη και που τα ονόματά τους μνημονεύονται ακόμα. Ο Μπουρλά ασφαλώς το απολαμβάνει (κάθε μεγαλοαστός απολαμβάνει την κολακεία), αλλά ως εκεί. Οι υποχρεώσεις του είναι έναντι των μετόχων της Pfizer και όχι έναντι του ελληνικού κράτους (για τον ελληνικό λαό δεν το συζητάμε).
Στο αηδιαστικό Μπουρλά μπουρλέσκ, ρόλο αναζήτησε και ο Κούλης. Eξασφάλισε μια τηλε-επικοινωνία μαζί του και ανακοίνωσε από το πρωθυπουργικό twitter ότι τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου (ο πρωθυπουργός μιας χώρας προμοτάρει ένα εμβόλιο που ακόμα δεν έχει εγκριθεί από κάποιον κρατικό ή διεθνή φορέα!) και για την υπογραφή σύμβασης με την ΕΕ.
Στα παπαγαλάκια διανεμήθηκε και μια φωτογραφία του Μητσοτάκη με τον Μπουρλά, τον περασμένο Αύγουστο στο Μαξίμου, με τη… γεμάτη νόημα λεζάντα: «Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί τον κ. Μπουρλά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Αυγούστου»! Μπλιαχ…