«Εκανε κι ο Φώλιας κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο». Απέκτησε και ο ιδρυτής των Goodys και υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ Χ. Φώλιας «κύκλους». Και τους έβαλε να απαντήσουν στο βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Μπράιζα, που ήρθε στην Ελλάδα για να απευθύνει μια ακόμα προειδοποίηση για τις στενές ρωσοελληνικές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα.
Μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο Μπράιζα απηύ-θυνε έκκληση σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στη Ρωσία, ως προς την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο. Χαρακτήρισε τη ρωσική Gazprom μονοπώλιο (sic!) και σημείωσε με έμφαση ότι τα μονοπώλια είναι εξ ορισμού σε βάρος του ανταγωνισμού (προφανώς, όταν τα μονοπώλια ονομάζονται Chevron ή Exon-Mobil, αυτό δεν ισχύει).
Οι «κύκλοι» του Φώλια απάντησαν ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, καθώς αποβλέπει στην ασφάλεια εφοδιασμού, στη διαφοροποίηση των πηγών και σε επίτευξη χαμηλών τιμών, παρέπεμψαν στην προηγηθείσα ομιλία του Φώλια στο ίδιο συνέδριο, ο οποίος είχε πει «στην ενέργεια είναι κανόνας να μην βάζεις όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι» και κατέληξαν σημειώνοντας: «Αιτιάσεις περί μονοπωλιακών ή μονοψωνιακών τακτικών θα πρέπει να αναζητηθούν οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ξεκάθαρη ελληνική ενεργειακή στρατηγική».
Ο Καραμανλής, υλοποιώντας τις στρατηγικές επιλογές μεγάλων ελληνικών καπιταλιστικών ομίλων (Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, αλλά και των μεγαλοεργολάβων) δεν αλλάζει τη στρατηγική της στενής ενεργειακής διασύνδεσης με τη Ρωσία. Γι’ αυτό και στις 29 Απρίλη θα μεταβεί για τρίτη φορά στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ. Αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να περάσει ένας κλάδος του περιβόητου αγωγού South Stream από την Ελλάδα και από εδώ προς την Ιταλία. Φαίνεται, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα ρωσικά σχέδια, που προβλέπουν την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω Σερβίας (από εκεί θα περάσει σίγουρα ο αγωγός, γι’ αυτό και η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της) και Αυστρίας.
Βέβαια, στον καπιταλισμό όλα έχουν την τιμή τους. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα ζητήσει ο Πούτιν για να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα και μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Καραμανλής. Για οπλικά συστήματα μιλάμε, οπότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό. Πέρα από τις παραγγελίες στη Ρωσία, θα πρέπει να εξευμενιστούν οι Αμερικανοί και να «ικανοποιηθούν» οι Γαλλογερμανοί για την υποστήριξη που πρόσφεραν στην ελληνική θέση στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Οπως καταλαβαίνετε, ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρεωθεί με νέα υπέρογκα βάρη και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τις ενεργειακές μπίζνες μιας χούφτας καπιταλιστικών ομίλων.
Προκλητικός ήταν πάντα ο διοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας (για να μην ξεχνιόμαστε: τοποθετημένος εκεί από τον Σημίτη, διότι υπήρξε εκλεκτό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ). Εσχάτως, φαίνεται πως αποφάσισε να γίνει και γελοίος. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτό που είπε στη Βουλή («η κερδοφορία των τραπεζών είναι μύθος»), προκαλώντας τα χάχανα των βουλευτών όλων των πτερύγων. Αν μη τι άλλο, οι ισολογισμοί δημοσιεύονται, σχολιάζονται, οι αριθμοί είναι γνωστοί. Εκτός αν η αμετροπής γελοιότητα του Γκαργκάνα αποτελεί μια νέα εκδοχή της προκλητικότητας: σας φτύνω κατάμουτρα κι άμα σας αρέσει…