Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη
  • Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)
  • Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου
  • Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό
  • Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι
  • Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ενα αναμενόμενο συντηρητικό εκλογικό αποτέλεσμα
Πολιτική

Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

Ενα αναμενόμενο συντηρητικό εκλογικό αποτέλεσμα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2015, 00:00

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Γενάρη συζητήθηκε μόνο το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Καθώς πρωί-πρωί τη Δευτέρα ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Καμμένο και ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν κυβέρνηση, για ν’ ακολουθήσει ο ορυμαγδός της ορκωμοσίας του Τσίπρα, της ανακοίνωσης των υπουργών, της ορκωμοσίας τους και των τελετών παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, η φιλολογία για το εκλογικό αποτέλεσμα κόπηκε «μαχαίρι». Και δεν αναμένεται να επανέλθει, καθώς φούντωσε ήδη η φιλολογία για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Τσίπρας για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ μόλις τελειώσουν τα θεσμικά (εκλογή προεδρείου της Βουλής, προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ψήφος εμπιστοσύνης, εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας), θ’ αρχίσουν οι επί της ουσίας διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι έστειλαν ήδη τον Σουλτς και τον Ντεϊσελμπλούμ για επισκέψεις αβροφροσύνης στην Αθήνα. Και να μην ξεχνάμε ότι στις 12 Φλεβάρη ο Τσίπρας θα έχει την πρώτη συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής (οι φωτογραφίες και τα βίντεο με την Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Ρέντσι και τους υπόλοιπους θα μονοπωλήσουν την επικαιρότητα).

Ας κάνουμε, λοιπόν, από τώρα ένα σύντομο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, γιατί μάλλον δε θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία.

Στις γενικές του γραμμές το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και δεν περιέκλειε εκπλήξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε, όπως αναμενόταν, φτάνοντας μια ανάσα από την αυτοδυναμία και με διαφορά που δεν την κατέγραφαν τα στημένα γκάλοπ, όμως πολλοί την ψυχανεμιζόμασταν, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή και πάει με το ρεύμα. Η ΝΔ έχασε, αλλά δεν συνετρίβη, οι νεοναζί πήραν χαλαρά την τρίτη θέση, με μικρές απώλειες, από το συνονθύλευμα της Κεντροαριστεράς διασώθηκε μόνο το Ποτάμι, ενώ ο Βενιζέλος μόλις που μπήκε στη Βουλή και ο Γιωργάκης δεν τα κατάφερε, ο Περισσός δεν συνετρίβη από τα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος έκανε την έκπληξη, ξεπερνώντας οριακά το ΠΑΣΟΚ, εκεί που όλοι τον είχαν ξεγραμμένο.

Πώς αλλιώς εκτός από συντηρητικό μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν πρώτος βγαίνει ο πιο συντηρητικός ΣΥΡΙΖΑ όλων των εποχών, η ΝΔ με καθαρά ακροδεξιά ατζέντα συγκρατεί τις δυνάμεις της, οι νεοναζί διατηρούν την τρίτη θέση που είχαν στις ευρωεκλογές και η Κεντροαριστερά των Μνημονίων παίρνει συνολικά (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ) πάνω από 13%; Οταν επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ακροδεξιό Καμμένο, χωρίς ν’ ακουστεί «κιχ»;

Κάποιοι, βέβαια, βλέπουν μόνο την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν «νίκη της Αριστεράς», επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίστηκε ως Αριστερά και έτσι τον αντιμετωπίζει το εγχώριο και διεθνές αστικό μιντιακό σύστημα. Αυτοί που εξακολουθούν να προβάλλουν αυτόν τον ανιστόρητο ισχυρισμό θα έπρεπε να κάνουν μόνο μια απλή σύγκριση ανάμεσα στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις εκλογές και στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο διαδοχικές προεκλογικές περιόδους του 2012. Η μέρα με τη νύχτα. Αυτό σημειώνεται και από όλους τους διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι είναι σίγουροι για το «ρεαλισμό» με τον οποίο θα πολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 είχε μια πολιτική ρεαλιστικά εφαρμόσιμη ή έκανε ήδη από την τωρινή προεκλογική περίοδο την κωλοτούμπα. Οποια εκδοχή και να πάρει κανείς, δε θα μπορούσε να μιλήσει για αριστερή πολιτική (αν υπήρχε δυνατότητα άσκησης τέτοιας πολιτικής στις συνθήκες του καπιταλισμού και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης).

> Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 2.246.064 ψήφους, όμως το 36,34% των εγκύρων, που αυτές οι ψήφοι αντιπροσωπεύουν, απέχει πολύ από τα ποσοστά που συγκέντρωνε το πρώτο κόμμα την εποχή του παλιού δικομματισμού. Το περίπου 64% που συγκέντρωσαν αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απέχει, επίσης, από το συνολικό ποσοστό του παλιού δικομματισμού. Εχει διαμορφωθεί αναμφισβήτητα ένας νέος δικομματισμός (αυτό φαίνεται από το χάος που χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα), όμως η αυτοδυναμία προσεγγίζεται μόνο χάρη στον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο (μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και όριο 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή).

Δεν νομίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε καλύτερη εκλογική κατάσταση απ’ αυτή που βρέθηκε τώρα. Επομένως, ακόμη και μ’ αυτόν τον προκλητικά καλπονοθευτικό νόμο η αυτοδυναμία μοιάζει με άπιαστο πουλί και η πίεση για δημιουργία δορυφορικών σχημάτων που θα συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα μεγαλώσει. Αυτή τη στιγμή, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε στο πιο ασταθές και αλλοπρόσαλο απ’ αυτά τα δορυφορικά σχήματα, στο ακροδεξιό μόρφωμα του Καμμένου.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε κάτι λιγότερο από 600.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τον Ιούνη του 2012. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να διαλυθεί η παλιά σοσιαλδημοκρατία που εκφραζόταν από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (περίπου 1.130.000 ψήφους είχαν αθροιστικά το 2012).  Ενα κομμάτι απ’ αυτές τις ψήφους πήγε στο Ποτάμι, ένα μικρότερο κομμάτι παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα άλλο κομμάτι πήγε στο κόμμα του Γιωργάκη, στον Λεβέντη και στον Γκλέτσο, δείχνοντας αποστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ (ισχυρά αντιαριστερά σύνδρομα παλιών και νέων «κεντρώων»)! Είναι αναμφισβήτητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ψήφους και από τη ΝΔ και από τον Καμμένο, γεγονός που επιβεβαιώνει την προς τα δεξιά μετακίνησή του.

> Ενας άλλος δείκτης που επιβεβαιώνει την επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ καθαρά προς συντηρητικά στρώματα είναι η σμίκρυνση της προς τ’ αριστερά επέκτασής του. Ο Περισσός πήρε 60.000 ψήφους περισσότερες σε σχέση μ’ αυτές που είχε πάρει τον Ιούνη του 2012. Eξακολουθεί, βέβαια, να έχει περίπου 200.000 ψήφους λιγότερες απ’ αυτές που πήρε το Μάη του 2012, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των αριστερών ψηφοφόρων μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε σ’ αυτόν, όμως ένα μικρότερο κομμάτι «επαναπατρίστηκε» εκλογικά στον Περισσό, δείχνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε «τοίχο» προς τ’ αριστερά και επιτρέποντας στον Περισσό να ελπίζει ότι η κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μεγαλύτερο επαναπατρισμό στις επόμενες εκλογές. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 ο Περισσός έχασε περίπου 11.000 ψήφους, γεγονός που επίσης επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε «τοίχο» προς τ’ αριστερά. Αυτό γίνεται πιο σίγουρο ως συμπέρασμα αν αναλογιστούμε ότι για πρώτη φορά σ’ αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τον εκβιασμό της αυτοδυναμίας, στην οποία προσέδωσε καθαρά διλημματικό χαρακτήρα (μνημόνιο ή αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ;), φέρνοντας τον Περισσό υπό κατηγορία ότι «σκοτώνει» την προοπτική να υπάρξει μια «κυβέρνηση της Αριστεράς», αρνούμενος προκαταβολικά να της παράσχει έστω ψήφο ανοχής.

> Η ΝΔ του Σαμαρά, από τη μια μ’ έναν ακροδεξιό, εθνικιστικό, θρησκόληπτο, εμφυλιοπολεμικό λόγο, και από την άλλη με την καλλιέργεια του φόβου, κατάφερε να χάσει μόλις 107.000 ψήφους σε σχέση με τον Ιούνη του 2012, ενώ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 κέρδισε 420.000 ψήφους. Ομως, το 27,81% και οι 8,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν τον Σαμαρά δαχτυλοδεικτούμενο από τα στελέχη των άλλων τάσεων (καραμανλικούς, μητσοτακικούς και αδέσποτους), που του χρεώνουν το ότι έχασε το «μεσαίο χώρο» χωρίς να πάρει τίποτα από την ακροδεξιά, ενώ με τους χειρισμούς του για την προεδρική εκλογή κατάφερε να ζωντανέψει τον Καμμένο.

> Οι νεοναζί, με τα γκεσέμια τους στη φυλακή και αποκλεισμένοι από τα αστικά ΜΜΕ, πήραν 388.447 ψήφους, μόλις 37.578 λιγότερες από τον Ιούνη του 2012. Σημαντικά λιγότερες, όμως, από τις 536.910 που είχαν πάρει στις ευρωεκλογές του 2014. Το φαινόμενο δείχνει σταθεροποιημένο. Μιλάμε για συνειδητή ψήφο προς τη νεοναζιστική συμμορία, η οποία πλέον έχει αποκαλυφθεί στους πάντες. Είτε πρόκειται για παραδοσιακές ακροδεξιές ψήφους είτε για λούμπεν πολιτική συμπεριφορά, το ίδιο κάνει.

> Για την «Κεντροαριστερά» τα είπαμε. Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ μάζεψαν αθροιστικά 845.654 ψήφους, περίπου τα τρία τέταρτα των 1.141.010 που είχαν πάρει αθροιστικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τον Ιούνη του 2012. Το μέλλον είναι δυσοίωνο για όλους. Και για το Ποτάμι, που διεκδίκησε την τρίτη θέση και την έχασε για 15.400 ψήφους από τους νεοναζί. Διότι δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα πολιτικών τυχοδιωκτών, που υπάρχει χάρη στην υποστήριξη των μιντιαρχών, από τα «κέφια» των οποίων εξαρτάται. Ο χώρος της «Κεντροαριστεράς» θα βρίσκεται σε διαρκή κρίση για πολύ ακόμα, καθώς οι «καπεταναίοι» είναι όσοι και οι οπαδοί.

> Τέλος, ο Καμμένος μπορεί να πανηγυρίζει σαν νικητής. Μπορεί να πήρε 293.371 ψήφους, έναντι των 462.406 που είχε πάρει τον Ιούνη του 2012, όμως ξεπέρασε κατά πολύ τις 197.701 που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2014. Πολεμήθηκε από τον Σαμαρά, πολεμήθηκε από το μιντιακό σύστημα, του έφυγαν οι μισοί βουλευτές, αλλά όλ’ αυτά λειτούργησαν τελικά υπέρ του. Ενα κομμάτι δεξιών ψηφοφόρων τον ψήφισε, από οργή έναντι του Σαμαρά, της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία δυόμισι χρόνια και της προεκλογικής τακτικής του. Εκτός από το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», που προέβαλε υστερικά κατά την προεκλογική περίοδο, ο Καμμένος είχε και το «αντιμνημονιακό», αποτελώντας έτσι μια εναλλακτική λύση για απογοητευμένους από τον Σαμαρά δεξιούς. Σήμερα καμαρώνει ως υπουργός Αμυνας, έχει εξασφαλίσει κυβερνητικά πόστα σε τέσσερα ακόμα στελέχη του (βουλευτές και μη), οπότε φιλοδοξεί να κρατήσει το μόρφωμά του και να προσελκύσει και άλλους απογοητευμένους δεξιούς. Τέτοια μορφώματα, όμως, δεν μπορούν να μακροημερεύσουν, όπως έδειξε και το παράδειγμα του Καρατζαφέρη.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

Διαβεβαιώσεις στους εφοπλιστές
Επόμενο άρθρο

Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

Συγκυβέρνηση με ροζ, πράσινους και μαύρους κόκκους

Σχετικά Αρθρα

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Πολιτική 17 Φεβ 2026, 21:56

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 19:24

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

Πολιτική 12 Φεβ 2026, 13:55

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 11:15
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
Εργατικά

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 13:46
Κόντρες

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

16 Φεβ 2026, 13:39
Διεθνή

Σιωναζιστικές φυλακές: Βασανισμός παλαιστίνιων κρατούμενων σε ζωντανή μετάδοση

Κίνδυνος για τη ζωή του Αμπντουλάχ Αλ-Μπαργούτι

16 Φεβ 2026, 10:12
Πολιτισμός

«Δεν πειράζει… όλα για την Παλαιστίνη»: Η ψυχή της Γάζας σ’ ένα τραγούδι

16 Φεβ 2026, 08:30
Παιδεία

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο»: Ούτε ένας διευθυντής Λυκείου και εκπαιδευτικός της τάξης

Μόνο πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, φροντιστηριάδες, διώκτες εκπαιδευτικών

16 Φεβ 2026, 07:46
Εργατικά

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

16 Φεβ 2026, 05:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 00:01
Αγροτικά

Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση

15 Φεβ 2026, 20:27
Ιστορία

Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου. / Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.

15 Φεβ 2026, 12:45
Πολιτισμός

Oι Παλαιστίνιοι τσάκισαν το «No Politica» στη Μπερλινάλε

15 Φεβ 2026, 10:18
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

Γκάμπια: Ημέρα ανεξαρτησίας (1965).

Ισραήλ: Ημέρα μητέρας.

1884: Η αστυνομία καταστρέφει στη Μόσχα όλα τα αντίτυπα του βιβλίου “Αυτά που πιστεύω” του Λέοντος Τολστόι.

1961: Συλλαμβάνεται σε αντιπυρηνική διαδήλωση στο Λονδίνο ο 89χρονος Μπέρτραντ Ράσελ ως ταραχοποιός και φυλακίζεται για μία εβδομάδα.

1991: Βόμβα του IRA σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, ένας νεκρός και σαράντα τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    17Ν
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Εφετείο 17Ν
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    ΕΛΑ
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Ποιοι είμαστε
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Επικοινωνία
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Όροι χρήσης
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Ποιοι είμαστε
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Επικοινωνία
  • Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Βουλευτικές Εκλογές Γενάρη 2015

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo