Οι «ιδέες» προβλέπουν τη διεξαγωγή συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο και σε επίπεδο πρωθυπουργών τουλάχιστον μια φορά ανά διετία. Επίσης, τη συγκρότηση μικτής επιτροπής για εκπαιδευτικά-ιστορικά ζητήματα από ακαδημαϊκούς των δυο χωρών και εκπροσώπους ΜΚΟ, με στόχο τη συγγραφή σχολικών βιβλίων που δε θα προσβάλλουν τα εθνικά αισθήματα της μιας ή της άλλης πλευράς.
Επιβεβαιωτικά αυτών των πιέσεων είναι και τα δημοσιεύματα του μακεδονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες πρότειναν στον πρωθυπουργό Γκρούεσκι να συμβιβαστεί με το όνομα «Νέα Μακεδονία». Μετά από τα δημοσιεύματα ο Γκρούεσκι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έγινε σχετική συζήτηση και πως οι ευρωπαίοι ηγέτες επέμεναν ότι τα Σκόπια πρέπει να συμβιβαστούν με την Αθήνα, προτείνοντας μια σειρά σύνθετων ονομασιών, όπως Νέα Μακεδονία, Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, Ανω Μακεδονία και Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι, πιστός μαθητής του Κίρο Γκλιγκόροφ, υποστήριξε δημόσια την επιλογή του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», αλλά μόνο για τις σχέσεις της χώρας με τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ στις διμερείς σχέσεις θα διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη Μακεδονία τα τελευταία χρόνια και δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε ο Γκερογκίεφσκι.
Γιατί οι μεν κυβερνητικοί τύπου Ψωμιάδη θα μετατραπούν σε ένθερμους προπαγανδιστές της «σύνθετης ονομασίας», ο δε Ανθιμος μπορεί εύκολα να «μπουκωθεί» με κονδύλια για τις άγιες μπίζνες (άσε που έχει ανάγκη την υποστήριξη της κυβέρνησης για να κατέλθει και άλλο προς νότον και να ανέλθει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο).