Εχοντας κόψει τον άλυσο, όπως λέει η λαϊκή φράση, μετά τον παραμερισμό του από την ομάδα διαπραγμάτευσης, ο Μπαρουφάκης εγείρει συνεχώς ζητήματα και παίρνει «πρωτοβουλίες», τις οποίες δημοσιοποιεί με Δελτία Τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, τη Δευτέρα ανακίνησε ζήτημα «δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων». Η πρότασή του αντιμετωπίστηκε με χλευασμό από τους «ψιθυριστές» του Μαξίμου, οι οποίοι τη συνέκριναν με την πρότασή του για την καθιέρωση έκπτωσης 3% στον ΦΠΑ, αν κάποιος πληρώνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, η οποία απορρίφθηκε εν ριπή οφθαλμού, καθώς προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τον ΦΠΑ.
Ομως, στην πρόταση για τη φορολογία των αυτοκινήτων βλέπει κανείς ότι ο Μπαρουφάκης προσπαθεί να λειτουργήσει σαν εκπρόσωπος των εισαγωγέων αυτοκινήτων, αφού προτείνει τη «θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα “τέλος περιβάλλοντος’’». Ποιοι κυκλοφορούν παλιά οχήματα; Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αντικαταστήσουν. Σ’ αυτούς θέλει να επιβάλει χαράτσι ο Μπαρουφάκης, εξαναγκάζοντας όσους έχουν μια μικρή δυνατότητα να σπεύσουν στα μαγαζιά των εισαγωγέων.
Μια μέρα μετά (την Τρίτη), ο Μπαρουφάκης ξαναχτύπησε. Εκεί που εξηγούσε στους δημοσιογράφους τα σχετικά με την αλλαγή στη φορολόγηση των αυτοκινήτων, πέταξε την είδηση: «Ενα μικρό τέλος αναλήψεων μπορεί να υπάρξει ως αντικίνητρο για τη χρήση φυσικού χρήματος, αλλά ποτέ των ποτών δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις». Φυσικά, άναψαν αμέσως τα τέλια: «φόρος στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, για να αποθαρρυνθεί η χρήση μετρητών». «Αν επιβληθεί ένα τέτοιο τέλος, δε θα είναι ψηλότερο από ένα τοις χιλίοις», διευκρίνιζε «πηγή του υπουργείου Οικονομικών», μετά τον πρώτο θόρυβο.
Ο Μπαρουφάκης κλήθηκε επειγόντως στο Μαξίμου και γυρίζοντας εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου, με το οποίο όχι μόνο διέψευδε τον εαυτό του, αλλά έπληττε πισώπλατα τους συναδέλφους του που έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης (την «τρόικα εσωτερικού», όπως έχει πει άλλη φορά, των Δραγασάκη-Σταθάκη-Τσακαλώτου), στους οποίους εμμέσως πλην σαφώς φόρτωνε την ευθύνη. Παραθέτουμε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου (διατηρώντας τη σύνταξή του):
«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».
Από ποιον τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών; Πουθενά δε λέει πως τέθηκε από τους «θεσμούς». Αρα, μπορεί να τέθηκε και από ελληνικής πλευράς. Και γιατί αποσύρθηκε; Επειδή αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή ο Μπαρουφάκης) και όχι η «ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης».
Φυσικά, ο σιβυλλικός τρόπος με τον οποίο γράφτηκε το Δελτίο Τύπου επιτρέπει στον Μπαρουφάκη να δώσει «διευκρινίσεις» (αγαπημένη του ασχολία) και να πει ότι δεν εννοούσε την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αλλά κάποιον από τους «θεσμούς». Στο μεταξύ, θα έχει κάνει το σχετικό ντόρο γύρω από το όνομά του, εμφανιζόμενος ως ο προστάτης της φτωχολογιάς που τη γλίτωσε από ένα μικρό χαράτσι που θα πλήρωνε κάθε φορά που θα χρησιμοποιούσε ένα ΑΤΜ για να πάρει λεφτά.
Μήπως, όμως, ο Μπαρουφάκης έχει κι ένα δίκιο; Μήπως οι Τσιπραίοι πάνε να του ρίξουν την ευθύνη για τα πάντα; Το γεγονός ότι ο Τσίπρας συγκάλεσε την επομένη την ομάδα διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις στο τέλος, ήταν μια ακόμη συμβολική κίνηση στήριξης του Μπαρουφάκη, σημάδι ότι υπάρχουν στοιχεία με τα οποία αυτός «κρατάει» τον Τσίπρα, τον Δραγασάκη και τους υπόλοιπους του Μαξίμου. Αν η ιδέα για φόρο στα ΑΤΜ δεν ήταν δική του, αλλά των υπόλοιπων, κι αυτός απλά την ανακοίνωσε, τότε σίγουρα έχει στοιχεία στα χέρια του, που αν τα βγάλει τώρα στο φως θα κάνει μεγάλη ζημιά στον Τσίπρα. Κάπως έτσι φαίνεται πως κρατάει ακόμη τη θέση του, αν και πρέπει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Γιούνκερ που την ίδια μέρα δήλωσε ότι «ο Βαρουφάκης δε βοηθά στη διαπραγμάτευση». Μετά απ’ αυτή τη δήλωση, ο Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να κάνει κίνηση στήριξης, για να μη φανεί ότι οι Βρυξέλλες του υπαγορεύουν ακόμη και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.