Ποια ακριβώς είναι η προσφορά του Παύλου Μπακογιάννη και αποφάσισαν να μετονομάσουν το σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός» σε σταθμό «Παύλος Μπακογιάννης», με τον κουτοπόνηρο συμψηφισμό με το σταθμό «Αλέκος Παναγούλης» στο Μπραχάμι; Ο Παναγούλης υπήρξε ένας αγωνιστής της αντίστασης ενάντια στη χούντα, ο Μπακογιάννης τι υπήρξε; Το ότι τον εκτέλεσε η 17Ν δεν του προσδίδει αγωνιστικές ιδιότητες. Γιατί αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να δώσουν σε σταθμούς ή δρόμους και πλατείες τα ονόματα του συνεργάτη της χούντας Μομφεράτου, του εφοπλιστή Περατικού, του σταθμάρχη της CIA Γουέλς, του βασανιστή Μάλλιου και άλλων που εκτέλεσε η 17Ν.
Μολονότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, εκείνο στο οποίο διαφέρει ο Μπακογιάννης από τους υπόλοιπους είναι μόνο η συγγένειά του με την οικογένεια Μητσοτάκη. Αυτή η οικογένεια φρόντισε να τον βαφτίσει «μάρτυρα της Δημοκρατίας», συνεπικουρούμενη σ' αυτό από όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα. Μπορεί κανείς να έχει τη μια ή την άλλη γνώμη για την επιλογή των στόχων της 17Ν, κανείς όμως δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι έκανε ενέργειες «στα κουτουρού» ή ότι έκανε εκτελέσεις «για να πλήξει τη δημοκρατία». Οι ενέργειές της είχαν παραδειγματικό χαρακτήρα και συνοδεύονταν πάντοτε από ένα πολιτικό σκεπτικό, ανοιχτό στην κριτική, όπως κάθε πολιτικό σκεπτικό. Γιατί, λοιπόν, στην περίπτωση του Μπακογιάννη έχουν αντικαταστήσει το πραγματικό πολιτικό σκεπτικό της 17Ν με την κατασκευή του «πλήγματος κατά της Δημοκρατίας»;
Οι προκηρύξεις της 17Ν είναι εύκολα προσβάσιμες στο Διαδίκτυο, οπότε και όσοι δε θυμούνται τα πραγματικά περιστατικά μπορούν να τις αναζητήσουν και να τις διαβάσουν. Για την εκτέλεση του Μπακογιάννη, η 17Ν ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε «γιατί ήταν ο πρωτεργάτης συμφιλίωσης δεξιάς-αριστεράς», αλλά γιατί ο Μπακογιάννης υπήρξε στενός συνεργάτης και συνεταίρος του Κοσκωτά και συμμέτοχος στις απάτες του. Μάλιστα, άντλησε τις πληροφορίες της από το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Ευθυμιάδη, αποσπάσματα από το οποίο παρέθεσε στις προκηρύξεις της. Ο εισαγγελέας έλεγε ότι ο Μπακογιάννης, η αδελφή του και ο Κουνελάκης (συνεργάτης του Κοσκωτά) δεν έβαλαν δεκάρα τσακιστή για το ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο της εκδοτικής εταιρίας «Γραμμή», αλλά τα λεφτά μπήκαν από τα κλεμμένα του Κοσκωτά. Τα αδικήματα μετατράπηκαν αργότερα σε πλημμελήματα και παραγράφηκαν. Ελεγε ψέματα ο εισαγγελέας που έκανε την έρευνα; Επεσε θύμα παραπλάνησης; 'Η όλα όσα περιλάμβανε εκείνο το πόρισμα για τις σχέσεις Μπακογιάννη-Κοσκωτά ήταν αλήθεια; Επ' αυτών θα έπρεπε να απαντήσουν οι υπερασπιστές του Μπακογιάννη, αντί να αοριστολογούν και να το γυρίζουν στο… ηρωικό και πένθιμο.
Η οικογένεια ήταν έτοιμη να παρευρεθεί στη φιέστα μετονομασίας του σταθμού του Μετρό, την οποία θα τιμούσε με την παρουσία του ο μέγας παρελασιάρχης Προκόπης Παυλόπουλος. Ας όψεται το Διαδίκτυο. Ξέσπασε σάλος. Και μέσα στην αγανάκτηση, δεν ήταν δύσκολο για αρκετούς να ανατρέξουν στο παρελθόν και στις «ξεχασμένες» προκηρύξεις της ΝΔ. Οπότε οι σύμβουλοι επικοινωνίας της οικογένειας της σύστησαν να ανακρούσει πρύμναν. Εκδόθηκε, λοιπόν, ανακοίνωση μη αποδοχής της τιμητικής πρότασης επειδή αυτή «έχει προκαλέσει συζητήσεις» (έτσι λένε τα σιχτιρλίκια) και η οικογένεια δε θέλει «το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση», γιατί «κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα».
Εκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και παρουσιάστηκαν να απορρίπτουν κάτι στο οποίο είχαν συμπράξει. Ποιος μας το αποκάλυψε αυτό; Ο νεόκοπος πρόεδρος του Μετρό Ταχιάος (ναι, ο αποτυχών να εκλεγεί πρώτα δήμαρχος και μετά βουλευτής), που αρνήθηκε να παίξει το ρόλο του μαλάκα που δέχεται αδιαμαρτύρητα τα πυρά για κάτι που ο ίδιος απλά κλήθηκε να διεκπεραιώσει.
Ο Ταχιάος ξεκαθάρισε ότι το θέμα έφτασε σ' αυτόν «απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης». Επομένως, η απόφαση είχε παρθεί από την προηγούμενη διοίκηση, δηλαδή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Φαίνεται ήταν μια ακόμα πρωτοβουλία ανοίγματος στο Κέντρο. Δεύτερο, ότι ήξεραν όλοι και κυρίως η οικογένεια. Ο Ταχιάος το κάνει λιανά: «Το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του, με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30ή επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης». Η πρόταση ήταν της οικογένειας, λοιπόν, δηλαδή της Ντόρας και του γιου της, που είχαν αναλάβει και τη δαπάνη της φιέστας (προφανώς μέσω φίλων καπιταλιστών). Τη δαπάνη για τις αλλαγές των πινακίδων στους σταθμούς και στα βαγόνια των συρμών, για την αλλαγή των ηχητικών μηνυμάτων κτλ. θα την αναλάμβανε προφανώς η εταιρία.
Συμπέρασμα; Οσο ισχυρός και να είσαι δεν μπορείς να βιάζεις ασύστολα την Ιστορία. Εχει και τις «στραβές» του αυτό.